Nappaa kiinni kesän iskevimpiin lukuelämyksiin!

Dekkarit

Jyhkeää jännitystä

Yksinäinen, juuri eronnut Per Mörner muuttaa Öölannin louhoskylään perimäänsä mökkiin ja joutuu ottamaan sinne höperöityvän isänsäkin. Isän hämärä menneisyys sotkee Perin ja muut kylän asukkaat mukaan rikollisiin kuvioihin. Verikallio on sietämättömän jännittävä dekkari, jonka rosoisten henkilöiden ratkaisuja seuraa henkeä pidättäen.

Johan Theorin: Verikallio
Suom. Outi Menna TAMMI 2011

Vallan takana

Entisen ministerin toinen dekkari vie suoraan vallan ja
rahan maailmaan. Rikosylitarkastaja Söder joutuu tutkimaan yhtä aikaa islantilaisen jupin hämäräperäistä murhaa ja presidentin aviomiehen selittämätöntä katoamista. Jäljet johtavat islantilaisen pankin sijoituskupruihin ja presidentin miehen lähipiiriin. Kari Häkämiehen dekkari on ihan kipakka sekoitus ihmisenkokoista elämää, poliittista taktikointia, rahamaailman kiemuroita ja mediapeliä.

Kari Häkämies: Presidentin murhe
TEOS 2011

Mies ja koira

Miehisenkarkea dekkari, jossa seikkailevat eläkkeelle haluava yksityisetsivä Otto Kuhala ja hänen koiransa Hippu, painii ihan omassa sarjassaan. Kuivahkolla huumorilla maustettu romaani vie Keski-Suomen lumihankiin ja sinnikkään uhkailijan jäljille. Jäljet johtavat milloin lopetettavaan vankilaan milloin hämäriin kuppiloihin. Mukana kannattaa kulkea, sillä Kuhalan sankaruus on sekoitus aitoa suomalaista rohkeutta ja hulluutta.

Markku Ropponen: Kuhala ja vanginvartijan mandoliini
TAMMI 2011

Monia murheita

Loppu päättää tyylikkäästi Eppu Nuotion hienon kuusiosoisen dekkarisarjan. Toimittaja Pii Marin on tämänkin romaanin keskiössä, nyt jo enemmän elämää nähneenä. Dekkarin tapahtumat alkavat, kun hometaloilla kepuloiva kiinteistönvälittäjä ja tavallinen perheenäiti katoavat yhtä aikaa. Taustalla on sekä parisuhdedraamoja että bisneksiin liittyviä kuvioita. Arvoituksia tärkeämpää tässäkin Nuotion dekkarissa ovat ihmiset ja heidän kiinnostavasti kuvatut elämäntilanteensa.

Eppu Nuotio: Loppu
OTAVA 2011

Runot

Kaihoisaa huumoria

Eronneen miehen elämästä kertovat runot haluaa lukea moneen kertaan. Kaiho ja huumori yhdistyvät pakottomasti ja näennäisen helposti avautuvaksi puheeksi. Runot näyttävät, miten kummallinen yhteiskuntamme on, miten nurinkurisia arvomme ovat ja miten vaikeaa onkaan olla runopoika äijäkulttuurin maassa.

Jani Nieminen: Kodittomille koirille
LIKE 2011

Aivojumppaa

Jouni Inkalan runot tarjoavat aivojumppaa: sanaleikkejä ja viittauksia niin historiaan, uskontoon kuin luonnontieteellisiin ilmiöihinkin. Silti ne pysyvät lähellä elämää ja ihmettelevät, miten tämä kaikki mahdoton voi olla sittenkin mahdollista. Osa kiteytyneen viisaista säkeistä kelpaisi
itsessään aforismeiksi.

Jouni Inkala: Kemosynteesi
SILTALA 2011

Kovat kohtalot

Nuoruus kellarissa

Natascha Kampusch vietti kahdeksan vuotta psykopaatin vankina kellarissa. Kirja ei silti ole sosiaalipornoa vaan viisas ja asenteita ravisuttava puheenvuoro vallasta ja riippuvuudesta. Nuoruus orjana vaati Nataschalta henkistä voimaa. Kirja osoittaa nuoren naisen selviytyneen kärsimyksistään voittajana.

Natascha Kampusch: 3096 Päivää
Suom. Anja Meripirtti. OTAVA 2011

Hyväsydäminen noita

Eletään 1600-luvun loppua Skotlannissa. Pienikokoinen mutta sitkeä nuori nainen Corrag on elänyt kovan elämän ja odottaa tyrmään kahlittuna polttoroviota. Kun pappi Charles Leslie pääsee haastattelemaan Corragia kuullakseen silminnäkijäkertomuksen pienen skottikylän verilöylystä, hän heltyy. Fletcher kertoo niin hellästi ja mukaansatempaavasti Corragin huikean elämäntarinan, ettei kirjan soisi lainkaan päättyvän.

Susan Fletcher: Noidan rippi
Suom. Jonna Joskitt LIKE 2011

Menneisyyden arvoitus

Hienosti kahdessa aikakerroksessa kulkeva romaani Itämeren pohjassa makaavasta laivanhylystä hurmaa. Kuinka upea laiva päätyi kahdeksi sadaksi vuodeksi merenpohjaan ja mitä aarteita sillä oli kuljetettavanaan? Suomalainen Anton löytää hylyn ja päätyy ratkaisemaan sen arvoitusta. Historia kantaa Venäjän hovista hollantilaiseen laivanvarustajaan.

Helen Moster: Hylky
AVAIN 2011

Möyrimään!

Puutarhabuumi tuottaa valtaisaa satoa myös kirjoina.

Deborah Schneebeli-Morrell: Yrttitarha ruukussa (WSOY)
Naarmuuntunut wokkipannu tai tyhjä peltinen öljypänikkä? Älä heitä pois, vaan istuta niihin yrttejä.

Jeff Cox – Marie-Pierre Moine: Maistuvat ruokayrtit (Tammi)
Taulukoissa vinkit yrttien täsmä­iskuun pääruoka-aineen mukaan. Lisäksi marinadi- ja  salsaohjeita. Kokeile myös orvokkiteetä.

Stiina Kiiveri: Mökki ja pelakuu (WSOY)
Kirja kurkistaa siirtolapuutarhojen porteista sisään ja kehottaa pissaamaan kompostiin.

Lena Israelsson: Oma keittiöpuutarha (Otava)
Näillä neuvoilla aloittelijakin onnistuu loihtimaan omat luomuvihannekset.

Johanna Vireaho, Sari Tammikari: Onnellinen puutarhuri (WSOY)
Selkeät ohjeet kertovat, miten unelmat rakentuvat todeksi. Verkkokorin avulla myyrätkin pysyvät loitolla.

Else & Vesa Leivo: Tulppanitarhan lumo (WSOY)
Haastattelee sipuliguruja ja esittelee parhaat kukat.

Jouko Rikkinen: Suomalaiset perinnekasvit (Otava)
Komeat kuvat näyttävät persu-kasviemme väriloiston.

Romantiikkaa

Kultainen häkki

Diktaattoriksi nouseva Saddam Hussein ihastuu 16-vuotiaan Parisoula Lampsosin eloisuuteen ja valitsee tytön rakastajattarekseen. Suhde kestää 30 vuotta ja sisältää kauhujen lomassa myös rakkautta. Parisoula elää kultaisessa häkissä peläten läheistensä ja oman henkensä puolesta. Elämäkerta hämmästyttää ja säväyttää – eikä tunnu mukavalta saada tietää, millaisia hiekkalaatikkoleikkejä suurvaltojen johtajat leikkivät ihmisten hengellä.

Parisoula Lampsos ja Lena Katarina Swanberg: Bagdadin prinsessa – elämäni Saddamin kanssa
Suom. Iiro Kuuranne, OTAVA 2011

Onnen etsimistä

Onnen aineksiin kuuluu sen oikean löytäminen mutta myös oman tien etsiminen. Cathy Kellyn notkeasti etenevässä herttaisessa rakkausromaanissa on kaikenikäisiä naisia ja monenlaisia hellyttäviä kohtaloita. Punaisena lankana kulkee isoäidin elämänohjeita jakava reseptikirja.

Cathy Kelly: Onnen ainekset
Suom. Satu Leveelahti, GUMMERUS 2011

Rakkautta ja salaisuuksia

Leonie on paennut epäonnistunutta romanssiaan San Franciscoon. Hän löytää uuden asuntonsa kaapista ihania rakkauskirjeitä ja alkaa kuumeisesti selvittää niiden kirjoittajaa. Juoni on näppärästi rakennettu ja pieniä yllätyksiä pulpahtelee. Kirja on aikamoista hömpänpömppää, mutta sopii hyvin löyhäksi, romanttiseksi kesälukemiseksi.

Melissa Hill: Kirjeitä San Franciscosta
Suom. Henna Kaarakainen, TAMMI 2011

Harmitonta hömppää

Kunnon pläjäys rehellistä hömppää voi joskus tehdä hyvää. Ahon erilaisista sisaruksista Tuulista ja Kielosta kertova romaani on juuri sitä. Tuuli on nimensä mukainen tuuliviiri, jokaisen mielenailahduksen vietävissä oleva valkoisten valheiden mestari. Kielo taas on vakava väitöskirjantekijä. Tähän vielä mukaan mies muutama, niin koko keitos on valmis tarjoiltavaksi.

Sari Luhtanen: Tuulin viemää
TAMMI 2011

Klassikot

Rakkauden raastamat

Arvaamattomat nummet, joilla puhaltaa jatkuvasti raaka viima, karu elämä 1800-luvun alun Englannissa, sisäänpäin kääntynyt maalaismaisema ja kiihkeä, sisuksia syövä rakkaustarina. Nuorena kuolleen Emily Brontën ainoa romaani on yksi maailmankirjallisuuden suurimmista ja armottomimmista rakkauskertomuksista. Catherinen ja Heathcliffin tarina
ei jätä kylmäksi, sille on paras vain antautua.

Emily Brontë: Humiseva harju
Suom. Eila Pennanen WSOY (klassikot)

Ihme rautatie

Näin Juhani Ahon juhlavuonna sopii nostaa esiin klassikko
Liisan ja Matin matkasta katsomaan maailman uusinta ihmettä: rautatietä. Tarina on monille tuttu ja rakas, vanhahtavaa kieltä myöten. Tähän uuteen versioon Tatu Kokko on kääntänyt koko pienoisromaanin nykykielelle, ja nyt siihen on helppo tarttua ja tehdä myös vertailuja kielen muuttumisesta. Teokseen sisältyy pieni historia vuonna 1884 ilmestyneestä alkuperäisteoksesta. Kirjallisuutemme suurmiehen varhaistuotannon helmi on yhä elävä ja ajankohtainen.

Juhani Aho: Rautatie.
Toim. Tatu Kokko, ICASOS 2011

Syyllisyyden taakka

Vuonna 1895 kirjoitettu näytelmä Anna Liisa on väkevää ja mieltä kuohuttavaa luettavaa. Nuori tyttö on joutunut salaamaan raskautensa, hävittämään lapsensa ja kantamaan musertavaa syyllisyyttä vuosien ajan. Anna Liisan kohtalo kouraisee syvältä yhä uudelleen. Näytelmästä on vuosien varrella tehty lukuisia sovituksia myös näyttämölle: uusin, musikaali, on tulossa ensi syksynä Tampereen Työväen Teatteriin.

Minna Canth: Anna Liisa
WSOY (pokkarit)

Sarjakuvat

Aikuisten seikkailu

Aarre on kunnon vanhanaikainen sarjakuvaromaani aikuisille. Se sisältää tarkkarajaisen jännittävän tarinan ja sen tyylikkään ratkaisun. Selkeät ja raikkaat kuvat vievät 1950-luvun Pariisiin nuoren fiksun opiskelijatytön Christinen elämään. Kirjan vanhanaikainen tyyli ja nykyaikainen kerronta tukevat kauniisti toisiaan.

Lucie Durbiano: Aarre
Suom. Saara Pääkkönen, WSOY 2011

Siilien törmäys

Kiroilevan siilin lyhyet totuusiskut eivät kulu kertalukemisella. Piikkipallojen välillä hyvinkin tylyt ja karut töräyttelyt tarjoavat elämänviisautta ja -tulkintaa roppakaupalla. Kun katu-uskottava citysiili kohtaa maalaisemman lajitoverinsa, törmäys on väistämätön.

Milla Paloniemi: Kiroileva siili
SAMMAKKO 2011

The Last Jedissä nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä.

”Taistele sitä orjan asua vastaan!” Näin Carrie Fisher evästi tuoretta Star Wars -näyttelijää Daisy Ridleytä Interview-lehden haastattelussa vuonna 2015. Fisher viittasi elokuvan Jedin paluu kohtaukseen, jossa Hutt Jabba orjuuttaa Fisherin näyttelemän Leian ja pakottaa tämän pukeutumaan pikkupikkubikiniin.

Fisherin neuvosta on otettu vaari. Uudesta Star Wars -trilogiasta ei voi puhua samana päivänä kuin 1970- ja 1980-luvun taiteessa tehdystä alkuperäisestä trilogiasta.

Sukupuoliroolit saivat kyytiä jo J.J. Abramsin vuonna 2015 ohjaamassa uuden trilogian ensimmäisessä osassa The Force Awakens. Huomenna ensi-iltansa saavan kakkososan, The Last Jedin, ohjaajan Rian Johnsonin näkemys on jopa feministisempi. Nyt luutuneita rooleja tuuletetaan puhurilla.

Siinä missä Leia esitettiin Jedin paluussa vastoin Fisherin omaa tahtoa seksiobjektina, uudessa trilogiassa näyttelevän Ridleyn hahmo, jedisoturi Rey, on aktiivinen toimija – sankari niin kuin elokuvan muutkin naiset.

Mutta Fisherkin sai kostonsa – viime hetkellä, sillä hän kuoli viime vuonna ja rooli jäi hänen viimeisekseen. Leiasta on vanhetessaan tullut kapinaa johtava kenraali. Vanhaa naista kunnioittavat nuoret kunditkin. Häntä ei esitetä hömelönä höppänänä, joka kuuluisi jo hautaan, toisin kuin vanhat naishahmot monissa elokuvissa – siis niissä harvoissa, joissa ylipäänsä on hahmoina vanhoja naisia.

Leian uusi hiustyylikin sopii paremmin naiselle kuin hahmon ikoninen kampaus, pikkutyttöjen suosimat lettirinkelit.

Naisten sankaruuttakin enemmän lämmittää se, miten naisiin suhtaudutaan, ja ennen kaikkea, miten he suhtautuvat toisiinsa. Nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä. He eivät puukota toisiaan selkään, vaan tekevät yhteistyötä. Leian ja hänen vara-amiraalinsa Holdon (Laura Dern) ystävyyssuhdetta kuvataan koskettavasti.

Elokuvan juoni jatkaa siitä, mihin The Force Awakens jäi. Arkkityyppinen hyvän ja pahan taistelu jatkuu. Ensimmäinen ritarikunta ja Uusi tasavalta ovat edelleen sodassa keskenään.

Kapinaliiton entiset jäsenet ovat muodostaneet Vastarinta-nimisen järjestön, jota johtaa Leia. Vastapuolella taistelee hänen ja Han Solon poika Ben, joka pahan voimille antauduttuaan omaksui nimen Kylo Ren (Adam Driver). Vastarinta on murtumassa, joten Rey yrittää suostutella erakoitunutta Luke Skywalkeria (Mark Hamill) apuun.

Star Wars: The Last Jedi

ENSI-ILTA 13.12. ****

Me Naisten testiryhmä arvosteli uusimman SingStar-pelin. 

Vaikka ei erityisemmin välittäisi konsolipeleistä, laulupelit ovat varma viihdyttäjä. Karaokea pelimuodossa kotona!

PlayStation lanseerasi vastikään laulupelien klassikon uusimman version, SingStar Celebrationin. Konsepti on tuttu edellisistä versioista, mutta  peli on nyt osa PlayStationin PlayLink-pelisarjaa, jonka ideana on yhteinen hauskanpito perheen tai ystävien kesken matalalla kynnyksellä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että erillisiä mikrofoneja ei enää tarvita, vaan mikrofonina voi käyttää omaa älypuhelintaan.

Mikrofonisovellus ladataan älypuhelimeen, ja laitteet yhdistetään keskenään. Helppoa, sitten vain laulamaan! Pelissä voi olla mukana yhtä aikaa kaksi puhelinmikrofonia, joten jos haluaa laulaa isommalla porukalla, puhelimia pitää kierrättää ryhmän kesken. Sitä varten pelissä on olemassa enintään kahdeksan pelaajan biletila. Muut vaihtoehdot ovat perinteiset yksinlaulu ja kahden pelaajan battle.

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta, mutta sinänsä eroa entiseen ei ole. Pisteitä ropisee. Hieman kyllä mietityttää, voiko puhelimen mikrofonin laatu tai jokin muu elementti vaikuttaa siihen, kuka saa eniten pisteitä. Onko tämä tekniikkalaji muutenkin kuin laulun osalta?

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta.

Pelissä tulee mukana vaatimattomat 30 kappaletta, jotka edustavat enimmäkseen uudempaa pop-tuotantoa. Jos ei ole kuunnellut viime vuosien radiohittejä tai on muuten vain nostalgiannälkäinen, joutuu nopeasti ostamaan SingStore-kaupasta lisää kappaleita lauleltavaksi. Sillä kun kerran aloittaa, ei tee ihan heti mieli lopettaa lauleskelua.

Tekniset ominaisuudet: 4/5

Biisivalikoima: 2/5

Hauskuus: 5/5

SingStar Celebration PS4:lle, 19,90 €.