Nappaa kiinni kesän iskevimpiin lukuelämyksiin!

Dekkarit

Jyhkeää jännitystä

Yksinäinen, juuri eronnut Per Mörner muuttaa Öölannin louhoskylään perimäänsä mökkiin ja joutuu ottamaan sinne höperöityvän isänsäkin. Isän hämärä menneisyys sotkee Perin ja muut kylän asukkaat mukaan rikollisiin kuvioihin. Verikallio on sietämättömän jännittävä dekkari, jonka rosoisten henkilöiden ratkaisuja seuraa henkeä pidättäen.

Johan Theorin: Verikallio
Suom. Outi Menna TAMMI 2011

Vallan takana

Entisen ministerin toinen dekkari vie suoraan vallan ja
rahan maailmaan. Rikosylitarkastaja Söder joutuu tutkimaan yhtä aikaa islantilaisen jupin hämäräperäistä murhaa ja presidentin aviomiehen selittämätöntä katoamista. Jäljet johtavat islantilaisen pankin sijoituskupruihin ja presidentin miehen lähipiiriin. Kari Häkämiehen dekkari on ihan kipakka sekoitus ihmisenkokoista elämää, poliittista taktikointia, rahamaailman kiemuroita ja mediapeliä.

Kari Häkämies: Presidentin murhe
TEOS 2011

Mies ja koira

Miehisenkarkea dekkari, jossa seikkailevat eläkkeelle haluava yksityisetsivä Otto Kuhala ja hänen koiransa Hippu, painii ihan omassa sarjassaan. Kuivahkolla huumorilla maustettu romaani vie Keski-Suomen lumihankiin ja sinnikkään uhkailijan jäljille. Jäljet johtavat milloin lopetettavaan vankilaan milloin hämäriin kuppiloihin. Mukana kannattaa kulkea, sillä Kuhalan sankaruus on sekoitus aitoa suomalaista rohkeutta ja hulluutta.

Markku Ropponen: Kuhala ja vanginvartijan mandoliini
TAMMI 2011

Monia murheita

Loppu päättää tyylikkäästi Eppu Nuotion hienon kuusiosoisen dekkarisarjan. Toimittaja Pii Marin on tämänkin romaanin keskiössä, nyt jo enemmän elämää nähneenä. Dekkarin tapahtumat alkavat, kun hometaloilla kepuloiva kiinteistönvälittäjä ja tavallinen perheenäiti katoavat yhtä aikaa. Taustalla on sekä parisuhdedraamoja että bisneksiin liittyviä kuvioita. Arvoituksia tärkeämpää tässäkin Nuotion dekkarissa ovat ihmiset ja heidän kiinnostavasti kuvatut elämäntilanteensa.

Eppu Nuotio: Loppu
OTAVA 2011

Runot

Kaihoisaa huumoria

Eronneen miehen elämästä kertovat runot haluaa lukea moneen kertaan. Kaiho ja huumori yhdistyvät pakottomasti ja näennäisen helposti avautuvaksi puheeksi. Runot näyttävät, miten kummallinen yhteiskuntamme on, miten nurinkurisia arvomme ovat ja miten vaikeaa onkaan olla runopoika äijäkulttuurin maassa.

Jani Nieminen: Kodittomille koirille
LIKE 2011

Aivojumppaa

Jouni Inkalan runot tarjoavat aivojumppaa: sanaleikkejä ja viittauksia niin historiaan, uskontoon kuin luonnontieteellisiin ilmiöihinkin. Silti ne pysyvät lähellä elämää ja ihmettelevät, miten tämä kaikki mahdoton voi olla sittenkin mahdollista. Osa kiteytyneen viisaista säkeistä kelpaisi
itsessään aforismeiksi.

Jouni Inkala: Kemosynteesi
SILTALA 2011

Kovat kohtalot

Nuoruus kellarissa

Natascha Kampusch vietti kahdeksan vuotta psykopaatin vankina kellarissa. Kirja ei silti ole sosiaalipornoa vaan viisas ja asenteita ravisuttava puheenvuoro vallasta ja riippuvuudesta. Nuoruus orjana vaati Nataschalta henkistä voimaa. Kirja osoittaa nuoren naisen selviytyneen kärsimyksistään voittajana.

Natascha Kampusch: 3096 Päivää
Suom. Anja Meripirtti. OTAVA 2011

Hyväsydäminen noita

Eletään 1600-luvun loppua Skotlannissa. Pienikokoinen mutta sitkeä nuori nainen Corrag on elänyt kovan elämän ja odottaa tyrmään kahlittuna polttoroviota. Kun pappi Charles Leslie pääsee haastattelemaan Corragia kuullakseen silminnäkijäkertomuksen pienen skottikylän verilöylystä, hän heltyy. Fletcher kertoo niin hellästi ja mukaansatempaavasti Corragin huikean elämäntarinan, ettei kirjan soisi lainkaan päättyvän.

Susan Fletcher: Noidan rippi
Suom. Jonna Joskitt LIKE 2011

Menneisyyden arvoitus

Hienosti kahdessa aikakerroksessa kulkeva romaani Itämeren pohjassa makaavasta laivanhylystä hurmaa. Kuinka upea laiva päätyi kahdeksi sadaksi vuodeksi merenpohjaan ja mitä aarteita sillä oli kuljetettavanaan? Suomalainen Anton löytää hylyn ja päätyy ratkaisemaan sen arvoitusta. Historia kantaa Venäjän hovista hollantilaiseen laivanvarustajaan.

Helen Moster: Hylky
AVAIN 2011

Möyrimään!

Puutarhabuumi tuottaa valtaisaa satoa myös kirjoina.

Deborah Schneebeli-Morrell: Yrttitarha ruukussa (WSOY)
Naarmuuntunut wokkipannu tai tyhjä peltinen öljypänikkä? Älä heitä pois, vaan istuta niihin yrttejä.

Jeff Cox – Marie-Pierre Moine: Maistuvat ruokayrtit (Tammi)
Taulukoissa vinkit yrttien täsmä­iskuun pääruoka-aineen mukaan. Lisäksi marinadi- ja  salsaohjeita. Kokeile myös orvokkiteetä.

Stiina Kiiveri: Mökki ja pelakuu (WSOY)
Kirja kurkistaa siirtolapuutarhojen porteista sisään ja kehottaa pissaamaan kompostiin.

Lena Israelsson: Oma keittiöpuutarha (Otava)
Näillä neuvoilla aloittelijakin onnistuu loihtimaan omat luomuvihannekset.

Johanna Vireaho, Sari Tammikari: Onnellinen puutarhuri (WSOY)
Selkeät ohjeet kertovat, miten unelmat rakentuvat todeksi. Verkkokorin avulla myyrätkin pysyvät loitolla.

Else & Vesa Leivo: Tulppanitarhan lumo (WSOY)
Haastattelee sipuliguruja ja esittelee parhaat kukat.

Jouko Rikkinen: Suomalaiset perinnekasvit (Otava)
Komeat kuvat näyttävät persu-kasviemme väriloiston.

Romantiikkaa

Kultainen häkki

Diktaattoriksi nouseva Saddam Hussein ihastuu 16-vuotiaan Parisoula Lampsosin eloisuuteen ja valitsee tytön rakastajattarekseen. Suhde kestää 30 vuotta ja sisältää kauhujen lomassa myös rakkautta. Parisoula elää kultaisessa häkissä peläten läheistensä ja oman henkensä puolesta. Elämäkerta hämmästyttää ja säväyttää – eikä tunnu mukavalta saada tietää, millaisia hiekkalaatikkoleikkejä suurvaltojen johtajat leikkivät ihmisten hengellä.

Parisoula Lampsos ja Lena Katarina Swanberg: Bagdadin prinsessa – elämäni Saddamin kanssa
Suom. Iiro Kuuranne, OTAVA 2011

Onnen etsimistä

Onnen aineksiin kuuluu sen oikean löytäminen mutta myös oman tien etsiminen. Cathy Kellyn notkeasti etenevässä herttaisessa rakkausromaanissa on kaikenikäisiä naisia ja monenlaisia hellyttäviä kohtaloita. Punaisena lankana kulkee isoäidin elämänohjeita jakava reseptikirja.

Cathy Kelly: Onnen ainekset
Suom. Satu Leveelahti, GUMMERUS 2011

Rakkautta ja salaisuuksia

Leonie on paennut epäonnistunutta romanssiaan San Franciscoon. Hän löytää uuden asuntonsa kaapista ihania rakkauskirjeitä ja alkaa kuumeisesti selvittää niiden kirjoittajaa. Juoni on näppärästi rakennettu ja pieniä yllätyksiä pulpahtelee. Kirja on aikamoista hömpänpömppää, mutta sopii hyvin löyhäksi, romanttiseksi kesälukemiseksi.

Melissa Hill: Kirjeitä San Franciscosta
Suom. Henna Kaarakainen, TAMMI 2011

Harmitonta hömppää

Kunnon pläjäys rehellistä hömppää voi joskus tehdä hyvää. Ahon erilaisista sisaruksista Tuulista ja Kielosta kertova romaani on juuri sitä. Tuuli on nimensä mukainen tuuliviiri, jokaisen mielenailahduksen vietävissä oleva valkoisten valheiden mestari. Kielo taas on vakava väitöskirjantekijä. Tähän vielä mukaan mies muutama, niin koko keitos on valmis tarjoiltavaksi.

Sari Luhtanen: Tuulin viemää
TAMMI 2011

Klassikot

Rakkauden raastamat

Arvaamattomat nummet, joilla puhaltaa jatkuvasti raaka viima, karu elämä 1800-luvun alun Englannissa, sisäänpäin kääntynyt maalaismaisema ja kiihkeä, sisuksia syövä rakkaustarina. Nuorena kuolleen Emily Brontën ainoa romaani on yksi maailmankirjallisuuden suurimmista ja armottomimmista rakkauskertomuksista. Catherinen ja Heathcliffin tarina
ei jätä kylmäksi, sille on paras vain antautua.

Emily Brontë: Humiseva harju
Suom. Eila Pennanen WSOY (klassikot)

Ihme rautatie

Näin Juhani Ahon juhlavuonna sopii nostaa esiin klassikko
Liisan ja Matin matkasta katsomaan maailman uusinta ihmettä: rautatietä. Tarina on monille tuttu ja rakas, vanhahtavaa kieltä myöten. Tähän uuteen versioon Tatu Kokko on kääntänyt koko pienoisromaanin nykykielelle, ja nyt siihen on helppo tarttua ja tehdä myös vertailuja kielen muuttumisesta. Teokseen sisältyy pieni historia vuonna 1884 ilmestyneestä alkuperäisteoksesta. Kirjallisuutemme suurmiehen varhaistuotannon helmi on yhä elävä ja ajankohtainen.

Juhani Aho: Rautatie.
Toim. Tatu Kokko, ICASOS 2011

Syyllisyyden taakka

Vuonna 1895 kirjoitettu näytelmä Anna Liisa on väkevää ja mieltä kuohuttavaa luettavaa. Nuori tyttö on joutunut salaamaan raskautensa, hävittämään lapsensa ja kantamaan musertavaa syyllisyyttä vuosien ajan. Anna Liisan kohtalo kouraisee syvältä yhä uudelleen. Näytelmästä on vuosien varrella tehty lukuisia sovituksia myös näyttämölle: uusin, musikaali, on tulossa ensi syksynä Tampereen Työväen Teatteriin.

Minna Canth: Anna Liisa
WSOY (pokkarit)

Sarjakuvat

Aikuisten seikkailu

Aarre on kunnon vanhanaikainen sarjakuvaromaani aikuisille. Se sisältää tarkkarajaisen jännittävän tarinan ja sen tyylikkään ratkaisun. Selkeät ja raikkaat kuvat vievät 1950-luvun Pariisiin nuoren fiksun opiskelijatytön Christinen elämään. Kirjan vanhanaikainen tyyli ja nykyaikainen kerronta tukevat kauniisti toisiaan.

Lucie Durbiano: Aarre
Suom. Saara Pääkkönen, WSOY 2011

Siilien törmäys

Kiroilevan siilin lyhyet totuusiskut eivät kulu kertalukemisella. Piikkipallojen välillä hyvinkin tylyt ja karut töräyttelyt tarjoavat elämänviisautta ja -tulkintaa roppakaupalla. Kun katu-uskottava citysiili kohtaa maalaisemman lajitoverinsa, törmäys on väistämätön.

Milla Paloniemi: Kiroileva siili
SAMMAKKO 2011

Vaikka BlaKkKlansman-elokuva sijoittuu 1970-luvulle, siitä löytyy selkeitä viittauksia Donald Trumpiin.

Usko tai älä, mutta tämä tarina on tosi. Afroamerikkalainen poliisi Ron Stallworth (s. 1953) onnistui vuonna 1979 soluttautumaan Ku Klux Klaniin ja jopa pääsemään klaanin jäseneksi. Hän piti yhteyttä klaanilaisiin puhelimitse, ja valkoinen poliisi esiintyi hänenä klaanin tapaamisissa.

Ohjaaja Spike Lee tunnetaan yhteiskunnallisesti kantaaottavista elokuvistaan, jotka käsittelevät usein afroamerikkalaisiin kohdistuvaa rasismia, kuten Do The Right Thing – Kuuma päivä (1989) ja Malcolm X (1992). Lee oli juuri oikea ohjaaja filmatisoimaan Stallworthin uskomattomat muistelmat. Tuloksena on rohkea ja räväkkä BlacKkKlansman.

Suomalaisia elokuva kiinnostanee myös siksi, että mukana on Jasper Pääkkönen.

Lee sortuu välillä helmasyntiinsä eli opettamaan kansankynttilän elkein katsojille afroamerikkalaisten historiaa lynkkauksista Martin Luther Kingin murhaan. Karttakepin heilutuksen antaa kuitenkin anteeksi, sillä amerikkalaisissa koulukirjoissa afroamerikkalaisten historia jää vieläkin enimmäkseen marginaaleihin.

Vakavista teemoistaan huolimatta elokuvan sävy on enimmäkseen kevyt ja viihdyttävä niin kuin rikoskomedian lajityyppiin kuuluukin. Katsoja saa nauraa erityisesti tahattoman koomisesti käyttäytyvien klaanilaisten kustannuksella.

Elokuva on järkyttävällä tavalla ajankohtainen.

Pääosissa nähdään John David Washington Ron Stallworthina ja Adam Driver hänen alter egonaan, poliisi Flip Zimmermanina, jonka on peitetehtävässä kätkettävä juutalaisuutensa. Suomalaisia elokuva kiinnostanee myös siksi, että mukana on Jasper Pääkkönen. Pääkkönen hoitaa roolinsa liipasinherkkänä klaanin jäsenenä kunnialla.

Vaikka elokuva sijoittuu 1970-luvulle, se on järkyttävällä tavalla ajankohtainen. Leffassa on kohtaus, jossa KKK:n johtaja David Duke pitää palopuhetta. Ei ole sattumaa, että hän päättää puheensa Donald Trumpilta lainattuun fraasiin ”Make America Great Again”. Lee lopettaa elokuvansa uutispätkiin Charlottesvillen väkivaltaisuuksista ja Trumpin puheesta, jossa hän ei tuominnut rasisteja teoistaan.

BlacKkKlansman

ENSI-ILTA 10.8. Arvio: ****

Marvel's Cloak & Dagger -sarjan pääosissa nähdään kaksi tuoretta näyttelijäkasvoa.

IS TV-LEHTI: 20-vuotias Olivia Holt näyttelee Marvel-sarjakuvaan perustuvassa Cloak & Dagger -sarjassa supersankaria. Hänen roolihahmonsa Dagger (Tikari) eli Tandy Bowen putsaa voimillaan katuja huumeista. Hänen vastaparinsa, Aubrey Josephin näyttelemä Cloak (Viitta) eli Tyrone Johnson toimii pimeyden voimien kanssa.

Sarjaan mahtuu monia näyttäviä taistelukohtauksia. Näyttelijät joutuivat tekemään useita huimia stunt-temppuja. 

– Monen kuvauspäivän jälkeen olimme naarmuilla ja mustelmilla, iloisen puhelias Holt kertoi Monte Carlon tv-festivaalilla.

– Tarvitsimme usein hierontaa, hiljaisempi Aubrey Joseph lisää.

”Olimme naarmuilla ja mustelmilla.”

Olivia Holtilla on voimistelijatausta, ja hän kertoo sen auttaneen monesti kuvauksissa. Holt muistelee kohtausta, jossa hän pakenee vihollista. Juostessaan kovaa vauhtia hän kompastui, ja teki eteenpäinvoltin.

– En todella tiedä, miten se tapahtui, mutta se on yksi elämäni mielettömimmistä hetkistä!

Salamyhkäinen projekti

Marvel-yhtiö on tunnettu erittäin salailevasta tavastaan toimia: uusia elokuvia, sarjoja tai niiden näyttelijöitä ei haluta julkisuuteen ennen aikojaan. Sen saivat kokea myös nykyiset päätähdet. Kun heidät kutsuttiin koelukemiseen, he luulivat pyrkivänsä rooliin, joka kestää vain kaksi kohtausta.

– Kun luimme yhdessä Aubreyn kanssa, se oli maaginen hetki. Kemia oli heti käsin kosketeltavaa, Holt muisteli.

Erilaisia supersankarisarjoja riittää. Näyttelijät kuitenkin vakuuttavat, että Cloak & Dagger erottuu edukseen.

– Tässä tarinassa valkoinen nainen ja afroamerikkalainen mies haluavat luoda todellisen yhteyden ja toimia yhdessä. Se on jotakin erityistä, Aubrey Joseph sanoo.

”Kemia oli heti käsin kosketeltavaa.”

Nuorille näyttelijöille pääosa suuren mittakaavan sarjassa on elämää mullistava asia. Monte Carlon tv-festivaalin aikaan kesäkuussa ensimmäiset jaksot olivat vasta juuri tulleet nähtäville, ja kumpikin näyttelijä oli selvästi hämmentynyt mutta iloinen saamastaan huomiosta. 

– Olemme saaneet paljon positiivista palautetta. Mutta emme vielä ihan käsitä tätä kaikkea, vaan se tuntuu surrealistiselta. Elämämme ei ole välttämättä muuttunut lopulta kovin paljon, Holt pohtii.

– Minun elämäni on muuttunut, koska lopetin teatterikoulun kesken tämän sarjan takia, Joseph naurahtaa.

– Haluamme, että sarja paitsi viihdyttää katsojia myös antaa jotakin enemmän. Siinä on paljon erilaisia tasoja ja teemoja, Holt sanoo.

Tuttuja Suomesta

Disney-sarjoista uransa jo nuorena aloittanut Holt on myös laulaja. Hänen kanssaan samalla kiertueella Yhdysvalloissa oli mukana suomalainen poppari Isac Elliot.

Olivia Holt ilahtuu, kun häneltä kysyy Isac Elliotista.

– Voi luoja, hän on niin lahjakas! Yhteinen kiertue oli ihana, ja hän on todella mahtava tyyppi. En ole nähnyt häntä kiertueen jälkeen, mutta toivon, että hänellä menee hyvin. Nautin todella hänen seurastaan.

Marvel's Cloak & Dagger, HBO Nordic