Kuva Liisa Valonen
Kuva Liisa Valonen

Vaikka laulaja Saara Aallolla riittää keikkaa, hänen kappaleensa eivät ole päässeet radiosoittoon. The Voicen ja YleX:n musiikkipäälliköt kertovat miksi.

Laulajasiskokset Saara ja Suvi Aalto ovat molemmat osallistuneet The Voice of Finland -kilpailuun hyvällä menestyksellä: Suvi kipusi tänä vuonna kilpailussa finaalinelikkoon asti, Saara sijoittui viime vuonna toiseksi.

Mutta siinä missä Suvi vasta aloittelee uraansa, eeppistä rakkauspoppia tekevä Saara julkaisee loppukuusta kolmannen omakustannelevynsä.

Taiteellinen vapaus on Saaralle niin tärkeää, ettei hän ole halunnut hypätä ison levy-yhtiön kelkkaan.

– Minulla on ollut aina aivan järjetön palo tehdä kaikki itse. Mietin silti usein, miksi teen tämän itselleni näin vaikeaksi? Mitä jos alkaisin laulaa suomeksi? Silloin kaupallinen menestys olisi helpompi saavuttaa, mutta sitten taas ulkomaat rajautuisivat pois. Sitä en vielä tässä vaiheessa uraani halua, Saara pohtii.

Vaikka Saaralla riittää keikkaa enemmän kuin ehtii tehdä, hänen kappaleensa eivät soi radiossa. Genre on sitä varten "vähän vääränlainen".

– On raskasta sanoa joka ikinen päivä itselleen, että kyllä tämä vielä onnistuu, kun hylkäystä tulee koko ajan. Vaikka on itse panostanut kaikkensa, lopulta yksi tai kaksi ihmistä päättää meneekö kappale soittoon vai heitetäänkö se roskiin. Se on niin raakaa peliä.

Siksi Saara yrittää tehdä kaikkensa, jotta Suvilla olisi helpompaa.

– Olen sanonut Suville, että älä tee mitään niin kuin minä. Laula suomeksi ja anna muiden tehdä sinulle biisejä, niin pääset radiosoittoon! Saara kertoo.

Kysyimme radiokanavien musiikkipäälliköitä, miksi Saaran uusi single You had my heart ei soi radiossa.

"Biisi ei yksinkertaisesti riitä"

– Kun suomalainen artisti laulaa englanniksi, hän asettuu samalle viivalle esimerkiksi Adelen, Pinkin ja Katy Perryn kanssa. Suomalaisuudella ei ole siinä vaiheessa kuulijalle mitään merkitystä. Se, ettei Saaran kappale soi radiossa, ei johdu sen huonoudesta, vaan siitä, että jollain muulla on ollut vielä parempi biisi tarjolla, The Voicen musiikkipäällikkö Jussi Mäntysaari kertoo.

Suomeksi laulaessa on helpompi erottua muiden joukosta, ja kappaleestakin tulee kuulijalle heti läheisempi ja koskettavampi.

– "Mun sydämeni oli sun"-lauseesta tulee vahvempi tunnereaktio kuin "you had my heartista", Jussi kiteyttää.

Myös YleX:n musiikkipäällikkö Tomi Saarinen liikkuu samoilla linjoilla.

– Saaran esittämä musiikki on sellaista, jossa biisin pitäisi olla erityisen hyvä. Niin hyvä, että se toimii Suomessa, mutta kestää myös kansainvälisen vertailun. Valitettavasti uusi kappale ei ole sellainen, joka seuloituisi vastaavanlaisen, englanninkielisen materiaalin joukosta meille soittoon. Biisi ei yksinkertaisesti riitä.

Tomi kehuu silti Saaran asennetta ja työmoraalia.

– Uskon, että kilometrit tekevät Saaralle hyvää. Töitä pitää tehdä lujasti ja taistella paikasta valokeilassa. Kilpailu on varsin tiukkaa, mutta ainakaan meidän tapauksessa se ei ole mielestäni raakaa. Kaikki uusi musiikki otetaan avosylin vastaan.

Voice sen sijaan on harkinnut vakavissaan Saaran singleä soittolistalleen. Kappale kuultiin Voicen Ensireaktio-ohjelmassa, ja 94 % kuulijoista piti kappaletta hyvänä.

– Uusi single on parasta mitä Saaralta on tähän mennessä kuultu. Ja koska hän tekee pop-musiikkia, ei "genressäkään" ole mitään vikaa. Toistaiseksi Saara tunnetaan kuitenkin paremmin The Voice of Finlandista kuin biiseistään. Hänen uransa on silti nousujohteinen, ja toivottavasti se radiohittikin vielä tulee. Omaehtoisia ja määrätietoisia artisteja kaivataan aina, Jussi kannustaa.


Lue myös
Eronnut Saara Aalto: "Pidin meitä täydellisenä parina"

The Last Jedissä nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä.

”Taistele sitä orjan asua vastaan!” Näin Carrie Fisher evästi tuoretta Star Wars -näyttelijää Daisy Ridleytä Interview-lehden haastattelussa vuonna 2015. Fisher viittasi elokuvan Jedin paluu kohtaukseen, jossa Hutt Jabba orjuuttaa Fisherin näyttelemän Leian ja pakottaa tämän pukeutumaan pikkupikkubikiniin.

Fisherin neuvosta on otettu vaari. Uudesta Star Wars -trilogiasta ei voi puhua samana päivänä kuin 1970- ja 1980-luvun taiteessa tehdystä alkuperäisestä trilogiasta.

Sukupuoliroolit saivat kyytiä jo J.J. Abramsin vuonna 2015 ohjaamassa uuden trilogian ensimmäisessä osassa The Force Awakens. Huomenna ensi-iltansa saavan kakkososan, The Last Jedin, ohjaajan Rian Johnsonin näkemys on jopa feministisempi. Nyt luutuneita rooleja tuuletetaan puhurilla.

Siinä missä Leia esitettiin Jedin paluussa vastoin Fisherin omaa tahtoa seksiobjektina, uudessa trilogiassa näyttelevän Ridleyn hahmo, jedisoturi Rey, on aktiivinen toimija – sankari niin kuin elokuvan muutkin naiset.

Mutta Fisherkin sai kostonsa – viime hetkellä, sillä hän kuoli viime vuonna ja rooli jäi hänen viimeisekseen. Leiasta on vanhetessaan tullut kapinaa johtava kenraali. Vanhaa naista kunnioittavat nuoret kunditkin. Häntä ei esitetä hömelönä höppänänä, joka kuuluisi jo hautaan, toisin kuin vanhat naishahmot monissa elokuvissa – siis niissä harvoissa, joissa ylipäänsä on hahmoina vanhoja naisia.

Leian uusi hiustyylikin sopii paremmin naiselle kuin hahmon ikoninen kampaus, pikkutyttöjen suosimat lettirinkelit.

Naisten sankaruuttakin enemmän lämmittää se, miten naisiin suhtaudutaan, ja ennen kaikkea, miten he suhtautuvat toisiinsa. Nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä. He eivät puukota toisiaan selkään, vaan tekevät yhteistyötä. Leian ja hänen vara-amiraalinsa Holdon (Laura Dern) ystävyyssuhdetta kuvataan koskettavasti.

Elokuvan juoni jatkaa siitä, mihin The Force Awakens jäi. Arkkityyppinen hyvän ja pahan taistelu jatkuu. Ensimmäinen ritarikunta ja Uusi tasavalta ovat edelleen sodassa keskenään.

Kapinaliiton entiset jäsenet ovat muodostaneet Vastarinta-nimisen järjestön, jota johtaa Leia. Vastapuolella taistelee hänen ja Han Solon poika Ben, joka pahan voimille antauduttuaan omaksui nimen Kylo Ren (Adam Driver). Vastarinta on murtumassa, joten Rey yrittää suostutella erakoitunutta Luke Skywalkeria (Mark Hamill) apuun.

Star Wars: The Last Jedi

ENSI-ILTA 13.12. ****

Me Naisten testiryhmä arvosteli uusimman SingStar-pelin. 

Vaikka ei erityisemmin välittäisi konsolipeleistä, laulupelit ovat varma viihdyttäjä. Karaokea pelimuodossa kotona!

PlayStation lanseerasi vastikään laulupelien klassikon uusimman version, SingStar Celebrationin. Konsepti on tuttu edellisistä versioista, mutta  peli on nyt osa PlayStationin PlayLink-pelisarjaa, jonka ideana on yhteinen hauskanpito perheen tai ystävien kesken matalalla kynnyksellä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että erillisiä mikrofoneja ei enää tarvita, vaan mikrofonina voi käyttää omaa älypuhelintaan.

Mikrofonisovellus ladataan älypuhelimeen, ja laitteet yhdistetään keskenään. Helppoa, sitten vain laulamaan! Pelissä voi olla mukana yhtä aikaa kaksi puhelinmikrofonia, joten jos haluaa laulaa isommalla porukalla, puhelimia pitää kierrättää ryhmän kesken. Sitä varten pelissä on olemassa enintään kahdeksan pelaajan biletila. Muut vaihtoehdot ovat perinteiset yksinlaulu ja kahden pelaajan battle.

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta, mutta sinänsä eroa entiseen ei ole. Pisteitä ropisee. Hieman kyllä mietityttää, voiko puhelimen mikrofonin laatu tai jokin muu elementti vaikuttaa siihen, kuka saa eniten pisteitä. Onko tämä tekniikkalaji muutenkin kuin laulun osalta?

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta.

Pelissä tulee mukana vaatimattomat 30 kappaletta, jotka edustavat enimmäkseen uudempaa pop-tuotantoa. Jos ei ole kuunnellut viime vuosien radiohittejä tai on muuten vain nostalgiannälkäinen, joutuu nopeasti ostamaan SingStore-kaupasta lisää kappaleita lauleltavaksi. Sillä kun kerran aloittaa, ei tee ihan heti mieli lopettaa lauleskelua.

Tekniset ominaisuudet: 4/5

Biisivalikoima: 2/5

Hauskuus: 5/5

SingStar Celebration PS4:lle, 19,90 €.