Vesa-Matti Loirin ääni tuo joulun. Kuva: Tuomo Manninen
Vesa-Matti Loirin ääni tuo joulun. Kuva: Tuomo Manninen

Kreisikomedia vai surusatu? Jokainen fiilistelee tyylillään. Toimitus listasi 12 iki-ihanaa jouluklassikkoa.

Kreisikomediaa: ”Katson joka vuosi nuoruudesta tutun, aika mauttoman kasarikomedian Joulupuu on kärvennetty. Siinä tunari perheenpää yrittää järjestää täydellistä joulua, mutta kaikki menee mieleen – tulee kaasuvuotoja, räjähdyksiä ja poliisipartio. Pöljä kreisikomedia keventää joulustressiä. Osaan kaikki repliikitkin ulkoa.”

Klassikkoja: Ruuvit löysällä -brittisketsisarjan jouluspesiaali. Huikea klassikko! Sitten Phil Spectorin joululevy – joulumusiikin klassikot 1960-luvun svengaavaan tyylin. Vastalääkettä synkistelyjoululle. Sekä tietysti Ylpeys ja ennakkoluulo. Yle on esittänyt koko sarjan maratonina jo muutamana jouluna. Pakko katsoa. Ainakin se kohta, jossa Colin Firth nousee lammesta.”

Pittoreskia surua: Ingmar Bergmanin Fanny & Alexander! Sehän ei ole mikään hyvän mielen leffa, mutta kun ne ruattalaiset osavat juhlia joulua niin pittoreskisti.”

Ällöihanaa lempeä: ”No tietty Rakkautta vain! Ällöttävä klisee, tiedän. Mutta siitä tulee edelleen niin hyvä mieli. Legendaarinen kylttikohtaus on suosikkini. Viime jouluna pakotin miehenkin katsomaan, koska hänellä oli tämän leffan kokoinen aukko sivistyksessä. Nukahti kesken. En ole antanut vieläkään anteeksi.”

Kotimaista melankoliaa: ”Ehkä se on arktinen luonteeni, mutta minusta jouluun kuuluu annos suloista surumielisyyttä. Lapsuudesta lähtien Pieni tulitikkutyttö -satu on vienyt minut tunnelmaan. Joka jouluyö täytyy myös kuunnella omassa rauhassa alan klassikko: On jouluyö, sen hiljaisuutta yksin kuuntelen… Mielellään Vesa-Matti Loirin tulkitsemana. Lisäksi lehteilen Mika Waltarin Joulutarinoita-kirjaa, jonka sain ensimmäisenä joulunamme lahjaksi ex-mieheltäni.”

Veskua: ”Isän kanssa kaivetaan aina esiin Vesku Loirin vanha c-kasetti Sydämeeni joulun teen. Se tuo lapsuuden joulufiiliksen. Ehdottomia joulubiisejä ovat Oi jouluyö ja Tulkoon joulu, joita soitetaan ripiitillä joulun pyhät. Isäni rakastaa Sylvian joululaulua, sitä kuulee myös nonstoppina. Ehdottomia ovat myös Disneyn vanhat piirretyt ja Sound of Music.”

The Last Jedissä nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä.

”Taistele sitä orjan asua vastaan!” Näin Carrie Fisher evästi tuoretta Star Wars -näyttelijää Daisy Ridleytä Interview-lehden haastattelussa vuonna 2015. Fisher viittasi elokuvan Jedin paluu kohtaukseen, jossa Hutt Jabba orjuuttaa Fisherin näyttelemän Leian ja pakottaa tämän pukeutumaan pikkupikkubikiniin.

Fisherin neuvosta on otettu vaari. Uudesta Star Wars -trilogiasta ei voi puhua samana päivänä kuin 1970- ja 1980-luvun taiteessa tehdystä alkuperäisestä trilogiasta.

Sukupuoliroolit saivat kyytiä jo J.J. Abramsin vuonna 2015 ohjaamassa uuden trilogian ensimmäisessä osassa The Force Awakens. Huomenna ensi-iltansa saavan kakkososan, The Last Jedin, ohjaajan Rian Johnsonin näkemys on jopa feministisempi. Nyt luutuneita rooleja tuuletetaan puhurilla.

Siinä missä Leia esitettiin Jedin paluussa vastoin Fisherin omaa tahtoa seksiobjektina, uudessa trilogiassa näyttelevän Ridleyn hahmo, jedisoturi Rey, on aktiivinen toimija – sankari niin kuin elokuvan muutkin naiset.

Mutta Fisherkin sai kostonsa – viime hetkellä, sillä hän kuoli viime vuonna ja rooli jäi hänen viimeisekseen. Leiasta on vanhetessaan tullut kapinaa johtava kenraali. Vanhaa naista kunnioittavat nuoret kunditkin. Häntä ei esitetä hömelönä höppänänä, joka kuuluisi jo hautaan, toisin kuin vanhat naishahmot monissa elokuvissa – siis niissä harvoissa, joissa ylipäänsä on hahmoina vanhoja naisia.

Leian uusi hiustyylikin sopii paremmin naiselle kuin hahmon ikoninen kampaus, pikkutyttöjen suosimat lettirinkelit.

Naisten sankaruuttakin enemmän lämmittää se, miten naisiin suhtaudutaan, ja ennen kaikkea, miten he suhtautuvat toisiinsa. Nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä. He eivät puukota toisiaan selkään, vaan tekevät yhteistyötä. Leian ja hänen vara-amiraalinsa Holdon (Laura Dern) ystävyyssuhdetta kuvataan koskettavasti.

Elokuvan juoni jatkaa siitä, mihin The Force Awakens jäi. Arkkityyppinen hyvän ja pahan taistelu jatkuu. Ensimmäinen ritarikunta ja Uusi tasavalta ovat edelleen sodassa keskenään.

Kapinaliiton entiset jäsenet ovat muodostaneet Vastarinta-nimisen järjestön, jota johtaa Leia. Vastapuolella taistelee hänen ja Han Solon poika Ben, joka pahan voimille antauduttuaan omaksui nimen Kylo Ren (Adam Driver). Vastarinta on murtumassa, joten Rey yrittää suostutella erakoitunutta Luke Skywalkeria (Mark Hamill) apuun.

Star Wars: The Last Jedi

ENSI-ILTA 13.12. ****

Me Naisten testiryhmä arvosteli uusimman SingStar-pelin. 

Vaikka ei erityisemmin välittäisi konsolipeleistä, laulupelit ovat varma viihdyttäjä. Karaokea pelimuodossa kotona!

PlayStation lanseerasi vastikään laulupelien klassikon uusimman version, SingStar Celebrationin. Konsepti on tuttu edellisistä versioista, mutta  peli on nyt osa PlayStationin PlayLink-pelisarjaa, jonka ideana on yhteinen hauskanpito perheen tai ystävien kesken matalalla kynnyksellä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että erillisiä mikrofoneja ei enää tarvita, vaan mikrofonina voi käyttää omaa älypuhelintaan.

Mikrofonisovellus ladataan älypuhelimeen, ja laitteet yhdistetään keskenään. Helppoa, sitten vain laulamaan! Pelissä voi olla mukana yhtä aikaa kaksi puhelinmikrofonia, joten jos haluaa laulaa isommalla porukalla, puhelimia pitää kierrättää ryhmän kesken. Sitä varten pelissä on olemassa enintään kahdeksan pelaajan biletila. Muut vaihtoehdot ovat perinteiset yksinlaulu ja kahden pelaajan battle.

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta, mutta sinänsä eroa entiseen ei ole. Pisteitä ropisee. Hieman kyllä mietityttää, voiko puhelimen mikrofonin laatu tai jokin muu elementti vaikuttaa siihen, kuka saa eniten pisteitä. Onko tämä tekniikkalaji muutenkin kuin laulun osalta?

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta.

Pelissä tulee mukana vaatimattomat 30 kappaletta, jotka edustavat enimmäkseen uudempaa pop-tuotantoa. Jos ei ole kuunnellut viime vuosien radiohittejä tai on muuten vain nostalgiannälkäinen, joutuu nopeasti ostamaan SingStore-kaupasta lisää kappaleita lauleltavaksi. Sillä kun kerran aloittaa, ei tee ihan heti mieli lopettaa lauleskelua.

Tekniset ominaisuudet: 4/5

Biisivalikoima: 2/5

Hauskuus: 5/5

SingStar Celebration PS4:lle, 19,90 €.