Robin Williams oli tunnettu ilmeikkäistä roolisuorituksistaan. Kuva: Reuters
Robin Williams oli tunnettu ilmeikkäistä roolisuorituksistaan. Kuva: Reuters

Kuolleiden runoilijoiden seura, Mrs. Doubtfire – isä sisäkkönä vai joku muu? Me Naisten Facebook-yhteisö kertoi mielipiteensä. Äänestä omaa suosikkiasi.

Viime viikolla 63-vuotiaana menehtynyt näyttelijä Robin Williams ehti elämänsä aikana kohota lähes legendaksi.

Uransa stand-up-koomikkona aloittanut Williams oli monipuolinen näyttelijä, joka teki monta unohtumatonta ja jo klassikoksi muodostunutta roolia niin valkokankaalla kuin teatterissakin.

Williams sai elämänsä aikana kolme parhaan miespääosan Oscar-ehdokkuutta, mutta lopulta voitto tuli sivuosaroolista Will Hunting -elokuvassa.

Mutta mikä miehen rooleista on se kaikkein unohtumattomin?

Me Naisten Facebook-sivulla kommentoineiden suosikeiksi nousivat Kuolleiden runoilijoiden seura (1989) ja Mrs. Doubtfire – Isä sisäkkönä (1993).

Kuolleiden runoilijoiden seura oli ylitse muiden. Mutta roolisuoritukset olivat aina hienoja. Robin Williams oli mulle näyttelijä no. 1. Jassu

– Mrs. Doubtfire – huikea roolisuoritus! Leffa jaksaa naurattaa edelleen joka kerta, kun sen näkee. Siinä oli upea näyttelijä ja huumorimies viimeiseen asti. Hanna

Äänestä omaa suosikkiasi!

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****

 

Saiko Neumann sydämesi pamppailemaan? Hoilotitko kovaan ääneen Eppujen suurimpia hittejä?

 

 

Tässä musavisassa selviää kuka muistaa –  ja kuuli –  suurimpien Suomi-hittien sanat oikein.

Lisää biisien lyriikoita ja rokkitarinoita voi lukea tänä syksynä ilmestyneistä kirjoista:

Eppu Normaali: Kaikki sanat (Siltala), Salla Nazarenko: Neumann –  Dingo-kipparin käsikirja (Into), Timo Kalevi Forss: Gösta Sundqvist – Leevi and the Leavingsin dynamo ja Dave Lindholm: Sanat (Johnny Kniga)