Maailma on täynnä hienoja joululauluja. Mitä sinä lisäät soittolistallesi?

Onko pakko laulaa tip tap jos ei taho?
kysyy Jope Ruonansuu, ja syystä. No ei ole! Maailma on täynnä hienoja joululauluja. Mikä on sinun mielestäsi maailman paras?
 

Tunnelmointiin

Lahjapaketteihin tulee näteimmät rusetit, jos niitä pusatessaan kuuntelee ikivihreitä jouluklassikoita, samettiäänisten solistien laulamana.
 
Nat King Cole: The Christmas Song. Kastanjat kypsyvät takkatulessa.
Bing Crosby: White Christmas. Toimii myös lumettomina vuosina.
Judy Garland: Have Yourself A Merry Little Christmas. Joulun 1944 jättihitti Jenkeissä.
Vesa-Matti Loiri: Sydämeeni joulun teen. Joulun 1988 jättihitti Suomessa.
Leroy Anderson: Sleigh Ride. Kelpo ravit! Parhaimmillaan ihan instrumentaalina.

Jouluahdistukseen

Sinulle, jota painaa adventtiangsti tai muuten vaan ei huvita.
 
Leevi & The Leavings: Surullista joulua tai Jossain on kai vielä joulu. Mutta onko Jossain on kai vielä joulu sama
biisi kuin Darlene Loven Christmas (Baby Please Come Home)?
Hassisen Kone: On jouluyö, nyt laulaa saa. Kuin paraskin koraali.
The Pogues: Fairytale of New York. Jouluaatto juoppoputkassa on oudon tunnelmallinen.
M.A.Numminen: Joulupukki puree ja lyö.

Nessuja. Nyt

Toisten mielestä joulun soundtrackin pitää olla harras ja tuoda lapsuus mieleen & kylmät väreet selkäpiihin.
 
Walking in the Air (H. Blake), es. Peter Auty. Lumiukko-piirretyn ihaaana kappale.
Jussi Björling: O Helga Natt. Lopun korkea c ratkaisee uljaimman joulutulkinnan kilpailun lopullisesti Jussin eduksi.
Rajaton: Jouluhymni. Rauhaa, vain rauhaa.
Sulo Saarits: Taas kaikki kauniit muistot. Tästä mummokin tykkää.
Tapiolan kuoro: En etsi valtaa, loistoa. Kuoromusiikki jotenkin sopii jouluun.

Ränttätänttäosasto

Nisset, nasset, tontut, possut, huppelirupsis. Parasta on se, kun popparit levyttävät jouluralleja.
 
Slade: Merry Xmas Everybody. Klassikko.
Ne Luupojat Surf: Kaikki uskoo joulupukkiin. Pienehkö klassikko.
The Ronettes: Frosty The Snowman. Phil Spectorin legendaarisella joululevyllä on muitakin sattumia.
Mariah Carey: All I Want For Christmas Is You. Samannimisiä biisejä on monta, mutta tämä on kyllä kaikkein popein.
John Lennon & Yoko: Happy Christmas (War Is Over). Mukana mahtavan epävireinen lapsikuoro. Vai onko se vain Yoko?

Virpi Suutarin dokumentti Yrittäjä kurkistaa perheyrityksen arkeen ja juhlii nyhtökauran menestystarina

Ohjaaja Virpi Suutarin uutuusdokumentti Yrittäjä kertoo kahdesta suomalaisesta yrityksestä. Toinen on Maija Itkosen ja Reetta Kivelän Gold & Green Foods, joka valmistaa nyhtökauraa. Toinen on honkajokelaisten Laineiden perheyritys, johon kuuluu sekä liha-auto että perheen nimeä kantava tivoli. Niitä pyörittävät Jani ja Satu Laine neljä kouluikäistä lastaan apunaan.

Suutari rakentaa dokumenttinsa taitavasti vastakohtien varaan. Nelikymppisten helsinkiläisten Itkosen ja Kivelän firma edustaa uutta yrittämisen tapaa Suomessa. Nyhtökaura on innovaatio, joka on syntynyt tieteellisen tutkimuksen tuloksena laboratoriossa. Se on eettinen vastaisku lihansyöntiä ja sen aiheuttamia ympäristöongelmia vastaan.

Tuote vetoaa huonoon omaantuntoomme, jota tunnemme syödessämme lihaa. Itkonen ja Kivelä haluavat muuttaa maailman ateria aterialta. Menestystarinassa seurataan yrityksen Kiinan valloitusta.

Laineiden yritys edustaa mennyttä maailmaa, maatalousyhteiskuntaa. Maaseutu tyhjenee ja sitä mukaa myös liha-auton asiakkaat hupenevat.

Suutari on saanut kohteensa avautumaan häkellyttävällä tavalla.

Kiinnostavinta dokumentissa ovat sen esittelemät ihmiset. Nyhtökauran tarina on monille tuttu, sillä sitä on käsitelty mediassa paljon. Niin on tavallaan Laineen perheenkin, sillä heidän kaltaisiaan pienyrittäjiä on maamme täynnä.

Suutari on saanut kohteensa avautumaan häkellyttävällä tavalla. Jani Laine uhmaa uskomusta, jonka mukaan suomalainen mies ei puhu eikä pussaa. Hän kertoo rohkeasti traumaattisesta menneisyydestään.

Sekä Laineet että Maija Itkonen ovat päästäneet kameran mukaan myös intiimeihin tilanteisiin. Saamme seurata Laineiden häitä ja osallistua Itkosen neuvolakäyntiin. Monitorin ruudulta näkyy hänen ja hänen aviomiehensä, kirjailija Juha Itkosen, kaksosten ultraäänikuva. 

Yrittäjä *** 1/2

 

Nuortenelokuva Every Day juhlii suvaitsevaisuutta kaikissa sateenkaaren väreissä.

Lukiolaistyttö Rhiannon (Angourie Rice) seurustelee ikäisensä Justinin (Justice Smith) kanssa. Muille on aivan selvää, ettei kundi välitä Rhiannonista, mutta tyttö itse ei sitä tajua.

Eräänä päivänä kaikki on toisin. Justin pyytää tyttöystäväänsä pinnaamaan koulusta, ja he viettävät yhdessä unelmien päivän hemmotellen toisiaan. Seuraavana päivänä Justin ei muista tapahtuneesta mitään. Aivan kuin hän ei olisi ollutkaan paikalla.

Asialle on yliluonnollinen selitys. Rhiannon saa tietää, että Justinin ruumiin oli vallannut A. A on ihmisen sielu, joka asettuu joka aamu päivän ajaksi eri ihmisen ruumiiseen. A on aina teini-ikäinen, mutta puolet ajasta hän elää tytön ja puolet pojan ruumiissa.

A kertoo rakastuneensa Rhiannoniin. Mutta voiko tyttö vastata rakkauteen? Olisihan hänellä joka päivä sama seurustelukumppani, mutta tämän sukupuoli, etninen tausta ja ihonväri vaihtuisivat päivittäin.

Elokuva on varsinainen biseksuaalisuuden ylistys.

Michael Sucksyn ohjaama nuortenelokuva Every Day perustuu David Levithanin vuonna 2012 ilmestyneeseen samannimiseen kirjaan, jota ei ole ainakaan vielä suomennettu. Se lainaa ideansa englantilaisen feministikirjailija Virginia Woolfin vuonna 1928 ilmestyneestä romaaniklassikosta Orlando, jonka päähenkilö elää yli 300 vuotta vuoroin miehenä ja vuoroin naisena.

Woolfin romaanin esittämä ajatusleikki sukupuolen joustavuudesta oli aikoinaan hätkähdyttävä. Entä tänä päivänä? Elokuvaa katsoessa valkenee, ettei käsityksemme sukupuolesta ole muuttunut liki sadassa vuodessa niin paljon kuin voisi luulla.

Elokuvassa voidaan vieläkin hyvin pohtia, voiko ihmisellä olla ollenkaan identiteettiä, jos se ei perustu sukupuoleen. A:ta näyttelee elokuvassa aina eri näyttelijä sen mukaan, elääkö hän päivän esimerkiksi havaijilaisena teinipoikana (Jacob Patalon) vai afroamerikkalaisena teinityttönä (Hannah Alissa Richardson). A jos kuka on muunsukupuolinen.

Elokuva ottaa sisäisen kauneuden idean kirjaimellisesti.

Elokuva on varsinainen biseksuaalisuuden ylistys, sillä seurustellessaan A:n kanssa Rhiannon harrastaa seksiä milloin tytön, milloin pojan ja milloin muunsukupuolisen kanssa. Samalla korostetaan tietysti myös sitä, ettei sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen lisäksi etnisellä taustalla tai ihonvärilläkään ole mitään väliä.

Elokuva ottaa sisäisen kauneuden idean kirjaimellisesti. A siirtyy päivittäin ruumiista toiseen, joten häntä voi todellakin arvioida vain sisäisten ominaisuuksien perusteella.

Elokuvalle voi olla luvassa jatkoakin, sillä Levithan julkaisi kirjalle jatko-osan Another Day vuonna 2015. MK

Every Day ***