Anna Perho. Kuva: Jonna Öhrnberg
Anna Perho. Kuva: Jonna Öhrnberg

Toimittaja Anna Perholle yksi kirja on ylitse muiden, koska se tuo aina mieleen edesmenneen isoäidin. Lue Annan kesäkirjavinkit!

Toimittaja Anna Perho:

"Kaikkien aikojen rakkain kirjani on Donna Tarttin Jumalat juhlivat öisin. Otin romaanin aikoinaan mökkireissulle mukaan ja valvoin sen äärellä läpi ­kesäyön. Kun olin lukenut kirjan loppuun, ikävöin sen henkilöitä melkein fyysisesti. Teoksesta tuli myös iso­äitini suosikki. Keskustelimme usein kirjan tapahtumista, mikä on yksi parhaista muistoistani mummista.

Jumalat juhlivat öisin on myös ainoa romaani, jonka olen lukenut useaan kertaan."

Annan kirjavinkit lomalle:

John Fowles: Jumalten naamiot

"Pidän maagisesta realismista, ja tämä on tyylilajinsa hieno edustaja. Täydellinen lukuromaani, johon syntyy juonen lisäksi myös toinen, syvempi taso."

David Nicholls: Sinä päivänä
"Rakkaustarina, joka kuuluu chicklitin eliittiin. Viihdyttää koko rahan edestä."

Fabio Geda: Krokotiilimeri
"11-vuotiaan pakolaispojan uskomaton selviytymistarina, joka laittaa omat murheet mittakaavaan."

Pasi Havia, Antti Rinta-Loppi, Ville Lappalainen:
Erilainen ote omaan talouteen
"Tämä kirja voi muuttaa elämäsi. Tai ainakin pankkitilisi saldon. Helposti omaksuttavaa käytännön taloustietoa niille, joita raha kiinnostaa."

Jeannette Walls: Lasilinna
"Omaelämäkerrallinen, kaunis ja kauhea selviytymistarina rikkinäisestä lapsuudesta aina menneisyyden hyväksyvään aikuisuuteen."

Lue myös:

Mikä jännäri oli pilata Minna Kaupin MM-kisat?

Me Naiset valitsi naisten kirjallisuuden keskeiset klassikot. Onko 50 Shades of Gray ja Tiina saa suukon luettu?

Saitko 100/100 Kirjojen Suomen Pätemistestistä? Tietysti, mutta luuletko olevasi kovakin naisten kirjallisuuden tuntija? Veikkaatko, että olet lukenut oleellisimmat tyttökirjat, chick lit -helmet ja naisten suosikkiromaanit vuosien varrelta?

Testaa suurehkosta Me Naisten tyttökirjallisuuspätemistestistä, montako 90 merkkiteoksesta olet lukenut!

 

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****