Minna Kauppi. Kuva: Jonna Öhrnberg
Minna Kauppi. Kuva: Jonna Öhrnberg

Suunnistaja Minna Kauppi lukee kirjoja odotellessaan lähtövuoroaan kilpailuissa. Joskus dekkarin juoni pyöri mielessä vielä rasteillakin. Lue Minnan kesäkirjavinkit!

Suunnistaja Minna Kauppi:

"Suunnistuksen arvokisoissa on aina lähtökynnys, missä urheilijat pidetään mediapimennossa ja odottamassa lähtövuoroaan. Näin varmistetaan, ettei kukaan saisi vihiä rasteista. Odottelu voi kestää tunteja, ja joutessaan moni kutoo vaikkapa villasukkia, mitä itse teen vain harvoin.
Vuoden 2010 suunnistuksen MM-kisojen aikaan olin koukussa Stieg Larssonin Millennium-trilogiaan. En olisi millään halunnut jättää kirjaa kesken, vaan jouduin pakottamaan itseni verryttelemään. Kun lähtövuoroni koitti, kirjassa olivat jännimmät hetket meneillään eikä luettavaa olisi ollut jäljellä kuin sata sivua. Niinpä ensimmäiselle rastille juostessa päässäni pyörivät vain kirjan tapahtumat. En saanut kisasta mitalia, mutta syytän siitä heikkoa fyysistä kuntoani, en Stieg Larssonia."

Minnan vinkit kesälomakirjoiksi:

William Styron: Sofien valinta
"Rakastan ajatusleikkejä, ja tämä kirja on täynnä suuria valintoja."

Pasi Pekkola: Unelmansieppaaja
"Entisen huippu-urheilijan kirjoittama fiktio kiinnostaa, koska uskon tekijän taustan näkyvän jollain tavalla myös kirjallisessa ajattelutavassa."

Jo Nesbøn dekkarit
"Suosittelen näitä perusjännityksen nälkään. Ne koukuttavat ja houkuttavat hotkimaan tekstiä läpi kesäyön."

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****

 

Saiko Neumann sydämesi pamppailemaan? Hoilotitko kovaan ääneen Eppujen suurimpia hittejä?

 

 

Tässä musavisassa selviää kuka muistaa –  ja kuuli –  suurimpien Suomi-hittien sanat oikein.

Lisää biisien lyriikoita ja rokkitarinoita voi lukea tänä syksynä ilmestyneistä kirjoista:

Eppu Normaali: Kaikki sanat (Siltala), Salla Nazarenko: Neumann –  Dingo-kipparin käsikirja (Into), Timo Kalevi Forss: Gösta Sundqvist – Leevi and the Leavingsin dynamo ja Dave Lindholm: Sanat (Johnny Kniga)