Vaikka Tom Hardy näyttelee George Millerin Mad Maxin pääosaa, Charlize Theronista tuli yllättäen elokuvan tähti. Kuva: Reuters
Vaikka Tom Hardy näyttelee George Millerin Mad Maxin pääosaa, Charlize Theronista tuli yllättäen elokuvan tähti. Kuva: Reuters

Charlize Theronista tuli äijäelokuvan päätähti. Se ei ole kaikkien mieleen.

Eilen ensi-iltaan tulleen uuden Max Max: Fury Road -elokuvan toinen päähahmo, naispuolinen sotapäällikkö Furiosa jakaa mielipiteitä. Charlize Theronin näyttelemä hahmo on saanut miesasiamiehet varpailleen ja feministeiltä kehuja.

Yhdysvaltalainen miesasiamiesbloggaaja kirjoitti Mad Maxin nähtyään blogissaan Return of Kings, ettei kenenkään pitäisi mennä katsomaan elokuvaa. Se ei hänen mukaansa tee kunniaa miehiselle miehelle, kaikkien äijien äijälle eli Tom Hardyn näyttelemälle Mad Maxille, joka ottaa elokuvassa komentoja Furiosalta. Miesasiamiehet ovat teilanneet elokuvan feministiseksi propagandaksi. Return of King -bloggaaja tosin myöntää, että teki johtopäätöksensä pelkän trailerin perusteella, eikä ole nähnyt koko elokuvaa. Blogissa on tehty ennenkin yleistyksiä, jotka ovat saaneet netin kohisemaan. Kuten esimerkiksi, että tatuoinnit ja lävistykset tekevät hutsun ja japanilaiset hiljaiset naiset ovat iloinen yllätys jenkkimiehelle, joka on tuttunut suulaisiin, röyhkeisiin ja epäkunnioittaviin jenkkinaisiin.

Ohjaaja George Miller selitti tällä viikolla alkaneilla Cannesin filmifestivaaleilla, että elokuvaa ei ole tehty feministiseksi, mutta se on muuttunut itsestään sellaiseksi. Ohjaaja kutsui muun muassa kuvauspaikalle Namibiaan tunnetun feministiaktivistin Eve Enslerin kertomaan elokuvan apokalyptisissä tunnelmissa näytteleville naisille, millaista on elää keskellä sotatannerta. Millerin vaimo Margaret Sixel taas auttoi lopputuloksen kanssa, koska ohjaaja ei halunnut, että elokuva näyttäisi miltä tahansa tusinatoimintaleffalta.

Elokuvasta on tullut yllättäen yksi vuoden feministisimmistä Hollywood-leffoista. Se on saanut ylistäviä arvioita kriitikoilta ja suurelta osalta katsojista. Kalle Kinnunen kirjoittaa Suomen Kuvalehden blogissaan, että Cannesissa se sai raikuvat aplodit ja syystä.

Post-apokalyptinen toimintaelokuva Mad Max: Fury Road tuli ensi-iltaan eilen. Katso traileri alla.

Lähteet: Vanity Fair, Vice, Wired, HitFix, BuzzFeed

Lue myös:

Charlize Theron: "Äitiys teki minusta suojelevan"

Aktivistit kehottavat: Fifty Shades of Grey -elokuva boikottiin!

Usein tarjolla: leffarooli alastomalle ja mykälle naiselle

Geena Davis tekee elokuvamaailmasta vähän paremman

The Last Jedissä nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä.

”Taistele sitä orjan asua vastaan!” Näin Carrie Fisher evästi tuoretta Star Wars -näyttelijää Daisy Ridleytä Interview-lehden haastattelussa vuonna 2015. Fisher viittasi elokuvan Jedin paluu kohtaukseen, jossa Hutt Jabba orjuuttaa Fisherin näyttelemän Leian ja pakottaa tämän pukeutumaan pikkupikkubikiniin.

Fisherin neuvosta on otettu vaari. Uudesta Star Wars -trilogiasta ei voi puhua samana päivänä kuin 1970- ja 1980-luvun taiteessa tehdystä alkuperäisestä trilogiasta.

Sukupuoliroolit saivat kyytiä jo J.J. Abramsin vuonna 2015 ohjaamassa uuden trilogian ensimmäisessä osassa The Force Awakens. Huomenna ensi-iltansa saavan kakkososan, The Last Jedin, ohjaajan Rian Johnsonin näkemys on jopa feministisempi. Nyt luutuneita rooleja tuuletetaan puhurilla.

Siinä missä Leia esitettiin Jedin paluussa vastoin Fisherin omaa tahtoa seksiobjektina, uudessa trilogiassa näyttelevän Ridleyn hahmo, jedisoturi Rey, on aktiivinen toimija – sankari niin kuin elokuvan muutkin naiset.

Mutta Fisherkin sai kostonsa – viime hetkellä, sillä hän kuoli viime vuonna ja rooli jäi hänen viimeisekseen. Leiasta on vanhetessaan tullut kapinaa johtava kenraali. Vanhaa naista kunnioittavat nuoret kunditkin. Häntä ei esitetä hömelönä höppänänä, joka kuuluisi jo hautaan, toisin kuin vanhat naishahmot monissa elokuvissa – siis niissä harvoissa, joissa ylipäänsä on hahmoina vanhoja naisia.

Leian uusi hiustyylikin sopii paremmin naiselle kuin hahmon ikoninen kampaus, pikkutyttöjen suosimat lettirinkelit.

Naisten sankaruuttakin enemmän lämmittää se, miten naisiin suhtaudutaan, ja ennen kaikkea, miten he suhtautuvat toisiinsa. Nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä. He eivät puukota toisiaan selkään, vaan tekevät yhteistyötä. Leian ja hänen vara-amiraalinsa Holdon (Laura Dern) ystävyyssuhdetta kuvataan koskettavasti.

Elokuvan juoni jatkaa siitä, mihin The Force Awakens jäi. Arkkityyppinen hyvän ja pahan taistelu jatkuu. Ensimmäinen ritarikunta ja Uusi tasavalta ovat edelleen sodassa keskenään.

Kapinaliiton entiset jäsenet ovat muodostaneet Vastarinta-nimisen järjestön, jota johtaa Leia. Vastapuolella taistelee hänen ja Han Solon poika Ben, joka pahan voimille antauduttuaan omaksui nimen Kylo Ren (Adam Driver). Vastarinta on murtumassa, joten Rey yrittää suostutella erakoitunutta Luke Skywalkeria (Mark Hamill) apuun.

Star Wars: The Last Jedi

ENSI-ILTA 13.12. ****

Me Naisten testiryhmä arvosteli uusimman SingStar-pelin. 

Vaikka ei erityisemmin välittäisi konsolipeleistä, laulupelit ovat varma viihdyttäjä. Karaokea pelimuodossa kotona!

PlayStation lanseerasi vastikään laulupelien klassikon uusimman version, SingStar Celebrationin. Konsepti on tuttu edellisistä versioista, mutta  peli on nyt osa PlayStationin PlayLink-pelisarjaa, jonka ideana on yhteinen hauskanpito perheen tai ystävien kesken matalalla kynnyksellä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että erillisiä mikrofoneja ei enää tarvita, vaan mikrofonina voi käyttää omaa älypuhelintaan.

Mikrofonisovellus ladataan älypuhelimeen, ja laitteet yhdistetään keskenään. Helppoa, sitten vain laulamaan! Pelissä voi olla mukana yhtä aikaa kaksi puhelinmikrofonia, joten jos haluaa laulaa isommalla porukalla, puhelimia pitää kierrättää ryhmän kesken. Sitä varten pelissä on olemassa enintään kahdeksan pelaajan biletila. Muut vaihtoehdot ovat perinteiset yksinlaulu ja kahden pelaajan battle.

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta, mutta sinänsä eroa entiseen ei ole. Pisteitä ropisee. Hieman kyllä mietityttää, voiko puhelimen mikrofonin laatu tai jokin muu elementti vaikuttaa siihen, kuka saa eniten pisteitä. Onko tämä tekniikkalaji muutenkin kuin laulun osalta?

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta.

Pelissä tulee mukana vaatimattomat 30 kappaletta, jotka edustavat enimmäkseen uudempaa pop-tuotantoa. Jos ei ole kuunnellut viime vuosien radiohittejä tai on muuten vain nostalgiannälkäinen, joutuu nopeasti ostamaan SingStore-kaupasta lisää kappaleita lauleltavaksi. Sillä kun kerran aloittaa, ei tee ihan heti mieli lopettaa lauleskelua.

Tekniset ominaisuudet: 4/5

Biisivalikoima: 2/5

Hauskuus: 5/5

SingStar Celebration PS4:lle, 19,90 €.