Mari Perankoski on äksy miniä ja Antti Litja mielensäpahoittaja.
Mari Perankoski on äksy miniä ja Antti Litja mielensäpahoittaja.

Mikään ei ole entisellään ­tämän elokuvan jälkeen!

Dome Karukosken edelliset elokuvat Leijonasydän (2013) ja ­Napapiirin sankarit (2010) valittiin ­Toronton elokuvajuhlille, ja samoin kävi tälle tuoreimmalle, Tuomas ­Kyrön suosittuihin romaaneihin perustuvalle Mielensäpahoittajalle.

Eikä suotta!

Antti Litjan täydellisen kurittomasti tulkitsema karhunkarvalakkinen jääräpää sulattaa sydämet. Kasikymppisen sysisuomalaisen seikkailu äksyn miniän (Mari Perankoski) modernissa huushollissa Helsingissä on riemukasta seurattavaa. Kyrön vahva teksti toimii myös elokuvallisesti ja erityisesti Litjan ansiosta.

”Kaipaan hetkiä, kun olimme emännän kanssa monista asioista hiljaa”, toteaa yrmy mielensäpahoittaja ja yrittää opettaa jälkipolville kiireettömyyttä, työmiehen taitoja ja naisen paikkaa. Matkalla hän kohtaa muun muassa syrjäytyneitä ja pehmon poikansa (Iikka Forss) sietokyvyn rajat.

Romaaneista poiketen elokuva on juonellinen ja sisältää myös kriisi­tilanteiden ratkaisuja. Vanhan liiton opit ja nykyajan sirpaleisuus synnyttävät huumoria ja koskettavia hetkiä.

Kyllä ei ole mikään entisellään ­tämän elokuvan jälkeen!

Mielensäpahoittaja

★★★★

Ensi-ilta 5.9.

Me Naiset valitsi naisten kirjallisuuden keskeiset klassikot. Onko 50 Shades of Gray ja Tiina saa suukon luettu?

Saitko 100/100 Kirjojen Suomen Pätemistestistä? Tietysti, mutta luuletko olevasi kovakin naisten kirjallisuuden tuntija? Veikkaatko, että olet lukenut oleellisimmat tyttökirjat, chick lit -helmet ja naisten suosikkiromaanit vuosien varrelta?

Testaa suurehkosta Me Naisten tyttökirjallisuuspätemistestistä, montako 90 merkkiteoksesta olet lukenut!

 

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****