Me Naiset
|
Marjut Laukia
Kirjailija Jens Lapiduksen uusin kirja pyörii kidnappauksen ympärillä. Kuva: Anna-Lena Ahlström
Kirjailija Jens Lapiduksen uusin kirja pyörii kidnappauksen ympärillä. Kuva: Anna-Lena Ahlström

Viime vuosina dekkaristit ovat kirjoittaneet toinen toistaan väkivaltaisempia tarinoita. Menestyskirjailija Jens Lapidusta trendi huolettaa.

– Miksi maailman paras rikoskirjallisuus tulee maailman turvallisimmista maista?

Sitä ihmettelee kirjailija Jens Lapidus, 40, joka on yksi länsinaapurin menestyneimmistä dekkaristeista.

– Siinä on hauska paradoksi. Skandinaavimaat ovat maailman turvallisimpia maita. Meksikosta tai Venäjältä ei tule kovinkaan paljon hyviä rikoskirjailijoita, mies pohtii ja tulee siihen lopputulokseen, etteivät he, joita rikollisuus ympäröi muutenkin, halua kirjoittaa pahuuksista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suomessa ja Ruotsissa kirjailijat keksivät hyvinkin väkivaltaisia tarinoita, vaikka Lapiduksen mukaan Ruotsin murhatilastot ovat pysyneet kutakuinkin samanlaisina 70-luvulta saakka. Jens työskentelee puolustusasianajajana kirjoittamisen ohella ja tietää, että muuntyyppiset rikokset kyllä lisääntyvät, mutta eivät murhat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Entäs ne tarinat?

Sen lisäksi, että kirjoissa on runsaasti väkivaltaa, väkivalta on muuttunut koko ajan julmemmaksi.

– Minua pelottaa, että tämä trendi liittyy jotenkin siihen, ettemme osaa enää kertoa hyviä tarinoita. Lukija yritetään saada kiinnostumaan tekemällä tarinoista entistä väkivaltaisempia, Jens arvelee ja muistaa mainita, ettei hänen uusin kirjansaVip-huone ole kovin väkivaltainen.

Oman tuotantonsa sijaan kirjailija kehottaa kuitenkin tutustumaan 60- ja 70-luvuilla dekkareita kirjoittaneeseen kaksikkoon Maj Sjöwalliin ja Per Wahlööhön, joiden luomus poliisikomisario Martin Beck on.

– Heidän teoksensa ovat ruotsalaisista rikoskirjoista yksiä parhaista. Ei niissä ollut niin väkivaltaisia rikoksia. Jotkut ammuttiin, jotkut puukotettiin – toki se on väkivaltaista, muttei ketään keitetty öljyssä tai kidutettu kolmea viikkoa tai jotain sellaista, mitä luemme nykyään.

Lue Jens Lapiduksen haastattelu ja Vip-huoneen arvostelu Me Naisten uusimmasta numerosta 43/2014.

Lue myös:

Jens Lapidus ei halua naisten päiväuniin

10 kirjaa, joilla teet oikealla tavalla lukevan ihmisen vaikutelman

Dekkaristi Antti Tuomainen: "Olisin surkea rikollinen"

Sisältö jatkuu mainoksen alla