Kirjailija Jens Lapiduksen uusin kirja pyörii kidnappauksen ympärillä. Kuva: Anna-Lena Ahlström
Kirjailija Jens Lapiduksen uusin kirja pyörii kidnappauksen ympärillä. Kuva: Anna-Lena Ahlström

Viime vuosina dekkaristit ovat kirjoittaneet toinen toistaan väkivaltaisempia tarinoita. Menestyskirjailija Jens Lapidusta trendi huolettaa.

– Miksi maailman paras rikoskirjallisuus tulee maailman turvallisimmista maista?

Sitä ihmettelee kirjailija Jens Lapidus, 40, joka on yksi länsinaapurin menestyneimmistä dekkaristeista.

– Siinä on hauska paradoksi. Skandinaavimaat ovat maailman turvallisimpia maita. Meksikosta tai Venäjältä ei tule kovinkaan paljon hyviä rikoskirjailijoita, mies pohtii ja tulee siihen lopputulokseen, etteivät he, joita rikollisuus ympäröi muutenkin, halua kirjoittaa pahuuksista.

Suomessa ja Ruotsissa kirjailijat keksivät hyvinkin väkivaltaisia tarinoita, vaikka Lapiduksen mukaan Ruotsin murhatilastot ovat pysyneet kutakuinkin samanlaisina 70-luvulta saakka. Jens työskentelee puolustusasianajajana kirjoittamisen ohella ja tietää, että muuntyyppiset rikokset kyllä lisääntyvät, mutta eivät murhat.

Entäs ne tarinat?

Sen lisäksi, että kirjoissa on runsaasti väkivaltaa, väkivalta on muuttunut koko ajan julmemmaksi.

– Minua pelottaa, että tämä trendi liittyy jotenkin siihen, ettemme osaa enää kertoa hyviä tarinoita. Lukija yritetään saada kiinnostumaan tekemällä tarinoista entistä väkivaltaisempia, Jens arvelee ja muistaa mainita, ettei hänen uusin kirjansaVip-huone ole kovin väkivaltainen.

Oman tuotantonsa sijaan kirjailija kehottaa kuitenkin tutustumaan 60- ja 70-luvuilla dekkareita kirjoittaneeseen kaksikkoon Maj Sjöwalliin ja Per Wahlööhön, joiden luomus poliisikomisario Martin Beck on.

– Heidän teoksensa ovat ruotsalaisista rikoskirjoista yksiä parhaista. Ei niissä ollut niin väkivaltaisia rikoksia. Jotkut ammuttiin, jotkut puukotettiin – toki se on väkivaltaista, muttei ketään keitetty öljyssä tai kidutettu kolmea viikkoa tai jotain sellaista, mitä luemme nykyään.

Lue Jens Lapiduksen haastattelu ja Vip-huoneen arvostelu Me Naisten uusimmasta numerosta 43/2014.

Lue myös:

Jens Lapidus ei halua naisten päiväuniin

10 kirjaa, joilla teet oikealla tavalla lukevan ihmisen vaikutelman

Dekkaristi Antti Tuomainen: "Olisin surkea rikollinen"

Tee Me Naisten eeppinen kaupunkivisa ja selvitä, oletko karavaanaritason Suomi-tietäjä.

Viihdytkö tutuissa nurkissa vai tunnetko jokaisen niemennokan ja notkelman? Olemme koonneet kymmenen kuvaa suomalaisista ikoneista ja monumenteista, jotka liittyvät johonkin tiettyyn suomalaiseen kaupunkiin.

Osaatko yhdistää kuvan oikeaan kaupunkiin?

 

Maailma on täynnä kirjahaasteita, mutta kuka oikeasti lukee vuodessa sata romaania, pelkästään klassikoita tai haluaa tieten tahtoen viettää aikaansa huonojen kirjojen parissa?

Lukeminen kannattaa aina. Kirjojen parissa ajan saa kulumaan viihdyttävästi, kirjoista voi oppia uutta ja niistä voi keksiä jutunjuurta muiden kanssa.

Mutta lukeminen on myös terveellistä ja se lisää elinvuosia. Viime aikoina julkaistuissa tutkimuksissa on saatu selvää näyttöä siitä, että kaunokirjallisuuden lukeminen vahvistaa muistia ja voi ehkäistä muistisairauksia.

Tutkijoille ei ole täysin selvinnyt, miksi juuri romaanien lukeminen vaikuttaa näin posiitivisesti muistiin, mutta sen epäillään johtuvan siitä, että lukiessaan ihminen samastuu ja eläytyy toisten ihmisten kohtaloihin. Hän on siis sosiaalinen, vaikka makoileekin yksin omalla kotisohvallaan.  

Mutta mitähän sitä sitten lukisi, kun maailma on pullollaan lukemattomia kirjoja?

Me Naisten kirjahaasteessa löydät helposti uutta ja vähän yllättävääkin luettavaa.

Pelisäännöt ovat selvät: printtaa kirjalista talteen ja etsi sopivia teoksia kirjastoista, ystävien hyllyistä tai kirjakaupoista. Luettuasi kirjan, ruksaa suoritettu kohta ja tartu seuraavaan. Aikaa on vuosi ja rasteja 15.

Aika  alkaa än-yy-tee-nyt!  

1. Kirjan kannet ovat kirkkaan keltaiset.

2. Romaanin päähenkilöllä on sama nimi kuin parhaalla lapsuudenystävälläsi.

3. Kirjailija on kuuma.

4. Kirjan nimessä on adjektiivi.

5. Kirjailija on syntynyt samana vuonna kuin sinä (tai jos olet syntynyt 2000-luvulla, riittää, että kirjailija on syntynyt samalla vuosikymmenellä).

6. Kirjan kannessa on eläin.

7. Romaanissa on kuumaa seksiä.

8. Kirjaa voi värittää tai täyttää.

9. Romaani sijoittuu johonkin lämpöiseen maahan.

10. Kirja on kuuma puheenaihe ja tiedät tekeväsi vaikutuksen, kun luet sitä kahvilassa.

11. Kirjassa on alle 150 sivua.

12. Romaanin nimessä on vain yksi sana.

13. Kirjasta on tehty tv-sarja tai elokuva.

14. Kirjan nimessä on jossain muodossa sana rakkaus.

15. Kirja on kaunis ja sopii täydellisesti sohvapöydällesi/sisustukseesi.