VUODEN PARAS Frank Oceanin debyyttilevy Channel Orange nosti r&b:n uuteen arvoon.
VUODEN PARAS Frank Oceanin debyyttilevy Channel Orange nosti r&b:n uuteen arvoon.
KOVA KOTIMAINEN Anna Eriksson vakuutti kriitikot Mana-levyllään.
KOVA KOTIMAINEN Anna Eriksson vakuutti kriitikot Mana-levyllään.
TAIDELEVY Grizzly Bearin albumi Shields on täynnä yksityiskohtia.
TAIDELEVY Grizzly Bearin albumi Shields on täynnä yksityiskohtia.
ENNEN KYYNELIÄ Bat For Lashesin levy The Haunted Man hehkuu magiikkaa.
ENNEN KYYNELIÄ Bat For Lashesin levy The Haunted Man hehkuu magiikkaa.
RAKKAUDEN RAUNIOILLA Norah Jones toi särmää pehmojazziin uusimmalla albumillaan Little Broken Hearts.
RAKKAUDEN RAUNIOILLA Norah Jones toi särmää pehmojazziin uusimmalla albumillaan Little Broken Hearts.

Musiikkivideoita vuoden 2012 parhailta levyiltä, olkaa hyvät. Voit kuunnella kappaleet myös Spotifyssa!

Frank Ocean: Pyramids

Musiikkimaailma meni sekaisin 25-vuotiaan Frank Oceanin debyyttialbumista Channel Orange. Esimerkiksi Brandyn, Justin Bieberin ja John Legendin taustasäveltäjänä meritoitunut Ocean nosti r&b:n arvostuksen uudelle tasolle hienostuneilla biiseillään, oivaltavilla lyriikoillaan ja vahvoilla tarinoillaan.

Maailma jaksoi myös ihmetellä, kun machoista hiphop-piireistä ponnistava artisti tuli kaapista – toiset ihmettelivät, onko homous yhä uutinen.

Anna Eriksson: Maailma palelee

Anna Eriksson elää taiteilijauransa huippua, vaikka tunnelmat ovat Mana-levyllä paikoin erittäin synkät – niin synkät, ettei kuuntelijakaan säästy kyyneliltä.

Manan omalaatuisen kova ja avara sielunmaisema teki suuren vaikutuksen kotimaiseen musiikkikansaan.

Eriksson joutui perumaan kesän keikkojaan, mutta loppuvuodesta ilmestynyt Mana Live -dvd lohdutti niitä, jotka eivät päässeet näkemään Musiikkitalon intensiivistä konsettia.

Grizzly Bear: Yet Again

Brooklyniläisen Grizzly Bearin monikerroksinen folkrock avautuu kuuntelussa monikerroksiseksi taideteokseksi, ja musiikista löytää aina vain uusia yksityiskohtia.

Shields-albumilla pienillä asioilla on väliä. Levy pursuaa tarkasti räätälöityä muusikontyötä, yllättävästi polveilevia kappaleita ja patinaista herkkyyttä. Se on kaninkolo ihmemaahan, jossa harmoniat ja sovitukset saavat pakahtumaan.

Yhtye kävi lokakuussa Tukholmassa. Niin lähellä... mutta niin kaukana. Bändin luomia unenomaisia fiiliksiä on osattu siirtää myös Yet Again -videoon.

Bat For Lashes: Laura

Brittiläinen Natasha Khan tartuttaa mielenlaadun, jossa hän kuulostaa usein itsekin olevan: olotilan ennen ensimmäisiä kyyneliä. Eikä aina tiedä, tuleeko itku elämän taakasta vai niistä kauniista asioista.

Elektronisesta äänimaisemasta ja viileästä kärsimyksestä huolimatta Bat For Lashesin musiikissa on maagista hehkua ja lämpöä. The Haunted Man on täydellinen levy itsensä etsimisen ja löytämisen avuksi.

Kriitikot ovat kehuneet albumia sekä raa'aksi että elegantiksi, Khanin parhaaksi teokseksi tähän mennessä. Laura-kappaleen nerokkuus on sen riisutussa sovituksessa.

Norah Jones: Happy Pills

Osa yleisöstä oli jo ehtinyt kyllästyä amerikkalaisen Norah Jonesin pehmojazziin ja yltiöpäiseen söpöyteen, kun Little Broken Hearts muutti asioita. Se toi laulajattaren hahmoon uutta särmikkyyttä ja kulmaa. Tuottaja Danger Mousen eli Brian Burtonin kanssa työskentely oli selvästi hyvä idea.

Laulajan viides albumi kasvoi mystisemmäksi ja varjoisammaksi kuin aikaisemmat levyt. Rakkauden raunioilla tepastellaan utuisan vetävästi.

Russ Meyerin Mudhoney-leffan inspiroima kansikuva vihjaa sekin rohkeamman Norah-hahmon suuntaan. Happy Pills -videolla pohditaan katkeraa rakkautta.

Tsekkaa myös nämä vuoden 2012 huiput:

PMMP: Rakkaalleni (albumilta Rakkaudesta)

Frida Hyvönen: Terribly Dark (albumilta To The Soul)

Tame Impala: Elephant (albumilta Lonerism)

Soundgarden: Been Away Too Long (albumilta King Animal)

Mumford & Sons: Lover Of The Light (albumilta Babel)

Jessie Ware: Night Light (albumilta Devotion)

First Aid Kit: The Lion's Roar (albumilta The Lion's Roar)

Cat Power: Cherokee (albumilta Sun)

Seuraa meitä Spotifyssa, niin näet ensimmäisenä tuoreet soittolistat.

Klikkaa tästä, jotta saat soittolistan auki selaimellasi.

Me Naisten testiryhmä arvosteli uusimman SingStar-pelin. 

Vaikka ei erityisemmin välittäisi konsolipeleistä, laulupelit ovat varma viihdyttäjä. Karaokea pelimuodossa kotona!

PlayStation lanseerasi vastikään laulupelien klassikon uusimman version, SingStar Celebrationin. Konsepti on tuttu edellisistä versioista, mutta  peli on nyt osa PlayStationin PlayLink-pelisarjaa, jonka ideana on yhteinen hauskanpito perheen tai ystävien kesken matalalla kynnyksellä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että erillisiä mikrofoneja ei enää tarvita, vaan mikrofonina voi käyttää omaa älypuhelintaan.

Mikrofonisovellus ladataan älypuhelimeen, ja laitteet yhdistetään keskenään. Helppoa, sitten vain laulamaan! Pelissä voi olla mukana yhtä aikaa kaksi puhelinmikrofonia, joten jos haluaa laulaa isommalla porukalla, puhelimia pitää kierrättää ryhmän kesken. Sitä varten pelissä on olemassa enintään kahdeksan pelaajan biletila. Muut vaihtoehdot ovat perinteiset yksinlaulu ja kahden pelaajan battle.

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta, mutta sinänsä eroa entiseen ei ole. Pisteitä ropisee. Hieman kyllä mietityttää, voiko puhelimen mikrofonin laatu tai jokin muu elementti vaikuttaa siihen, kuka saa eniten pisteitä. Onko tämä tekniikkalaji muutenkin kuin laulun osalta?

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta.

Pelissä tulee mukana vaatimattomat 30 kappaletta, jotka edustavat enimmäkseen uudempaa pop-tuotantoa. Jos ei ole kuunnellut viime vuosien radiohittejä tai on muuten vain nostalgiannälkäinen, joutuu nopeasti ostamaan SingStore-kaupasta lisää kappaleita lauleltavaksi. Sillä kun kerran aloittaa, ei tee ihan heti mieli lopettaa lauleskelua.

Tekniset ominaisuudet: 4/5

Biisivalikoima: 2/5

Hauskuus: 5/5

SingStar Celebration PS4:lle, 19,90 €.

Tänä jouluna ei tarvitse ihmetellä, minkä kirjan kääräisee pakettiin. Näillä vinkeillä ostat oikean kirjan niin romantikolle, nostalgikolle, feministille kuin lukutoukalle. 

Naisasiaa jokatytölle

Feminismikö muka takakireää? Höpöhöpö. Vuoden hauskimmat teokset käsittelevät niin railakkaasti naisen elämää, että niitä sopii kääräistä pakettiin niin parhaalle tyttökaverille kuin kummitytölle. 

Ruotsissa tunnetun Liv Störmquistin sarjakuvia lukiessa ei voi kuin huokailla ja ihmetellä, miten joku voi olla samaan aikaan niin viisas, taitava, hauska ja syvällinen kuin Liv! Aiemmin hän on tutkinut naisen sukupuolielimeen liitettyjä tabuja, uusissa albumeissa hän kyseenalaistaa viiltävän ironiseen tyyliinsä sellaisia länsimaisen kulttuurin totuuksia kuten parisuhde, romanttinen rakkaus, avioliitto ja kapitalismin synnyttämä äärimmäinen rikkaus.

Iltasatuja kapinallisille tytöille -kirja sisältää sadan todellisen tytyön tai naisen tarinan. Upean kuvituksen ovat toteuttaneet 60 kuvittajaa ympäri maailmaa. Meribiologi Sylvia Earlen muotokuva on Geraldine Syn.
Iltasatuja kapinallisille tytöille -kirja sisältää sadan todellisen tytyön tai naisen tarinan. Upean kuvituksen ovat toteuttaneet 60 kuvittajaa ympäri maailmaa. Meribiologi Sylvia Earlen muotokuva on Geraldine Syn.

 

Elena Favillin ja Francesca Cavallon upeasti kuvitetussa teoksessa kerrotaan prinsessasatujen sijaan, miten esimerkiksi Brontën sisaruksista, Michelle Obamasta tai Coco Chanelista kasvoi naisia, jotka muuttivat maailmaa? Tämä satukirja sopii kaikenikäisille. Se hymyilyttää, inspiroi ja muistuttaa siitä, että vaikka paljon on saavutettu, tasa-arvoon on meillä Pohjolassakin vielä pitkä matka.

Pitkien lukuromaanien ystäville

Tänä vuonna on helppo löytää lahjakirja heille, jotka haluavat käpertyä koko joulunpyhiksi peiton alle romaani kainalossa.

Hanya Yanagiharan tuhatsivuinen Pieni elämä alkaa viattomana New Yorkin yliopisto- ja galleriamaailmaan sijoittuvana ystävyyden kuvauksena, mutta kääntyy pian kuristavaksi sairauskertomukseksi. Silti tarinaa ei voi jättää kesken, niin upeasti se on kirjoitettu, niin läheisiksi sen henkilöt käyvät.

Runsaat 700-sivuinen Nathan Hillin Nix kertoo yliopisto-opettajasta, joka haluaa selvittää, miksi äiti hänet aikoinaan hylkäsi. Taiturimainen kerronta kuljettaa lukijan läpi Amerikan lähihistorian aina Norjaan ja takaisin. 

Zadie Smithin Swing Time on niin tarkka kahden tytön ystävyyden kuvaus, että lukijan mieleen palautuu kaikki hylkäämisen ja mustasukkaisuuden tunteet, joita nuorena ystäviään kohtaan tunsi. 

Myös hollantilaisen Herman Kochin Pormestari ja norjalaisen Anne B. Ragden Perintötila ovat vetäviä lukuromaaneja, jotka varmasti ilahduttavat kirjailijoiden faneja. Tuttuun tapaan Kochin romaanin päähenkilönä on jälleen keski-ikäinen, hyväosainen mies – tällä kertaa pormestari - jonka ajatuksille lukija saa hyväntahtoisesti nauraa. Tarinan jännite syntyy, kun pormestari alkaa epäillä vaimoaa pettämisestä.

Ragden tuore suomennos palaa Neshovin sikatilalle. Jokainen Berliinin poppelit -trilogian lukenut haluaa tietää, mitä hullunkuriselle perheelle nykyään kuuluu.

Romantikolle ja kokeilijalle

Rakkaudesta on tänä vuonna kerrottu monta koskettavaa tarinaa. Omaperäisimmät niistä perustuvat osittain kirjailijoiden omiin kokemuksiin: elämä on yllättänyt käänteillä, joista on ollut pakko kirjoittaa, niin uskomattomia tai tärkeitä ne ovat olleet. Traagisten rakkaustarinoiden ystävä tai ikuinen etsijä ahmaisee nämä:

Selja Ahavan Ennen kuin mieheni katoaa -romaani käynnistyy, kun päähenkilön mies kertoo yhtäkkiä haluavansa olla nainen. Kurkkua kuristavassa tarinassa kuvataan, miltä tuntuu, kun mies vähä vähältä katoaa ja tilalle kasvaa vieras nainen.

Entä mitä tapahtuu, kun perheenäiti rakastuukin naiseen? Essi Kummu hyvästelee romaanissaan kaikki elämänsä kaksilahkeiset ja kuvailee samalla hersyvästi, millaista on olla murrosikäisen vanhempi.

Laura Gustafsson halusi kirjoittaa kaikkea häpeää vastaan ja syntyi Pohja: nuoren naisen hurja kasvukertomus syömishäiriöineen, itseinhoineen ja miessekoiluineen. Taidokkaan kirjailijan ironinen ääni lievittää kirjan surua ja rankkuutta.

Elena Ferranten Napoli-sarjan fania voi ilahduttaa kirjailijan itsenäisellä romaanilla Hylkäämisen päivät, joka on hurja tarina jätetyn naisen tuskasta ja psyyken hajoamisesta.  

Menneen maailman lumoa

Seilin saaren menneisyys mielisairaalana on viime aikoina kiehtonut monia taitelijoita. Tänä vuonna sattumalta niin Katja Kallion Yön kantaja kuin Johanna Holmströmin Sielujen saari kertovat saarelle suljetuista hulluista naisista.

Heidi Köngäksen Sandra on hieno sukupolviromaani, jossa kerrotaan, miltä tuntuu, kun sisällissota pyyhkäisee omaan pihaan.  Lähempään historiaan sijoittuu Kjell Westön sukutragedia Riikinkeltainen taivas, joka huokuu Helsinki-nostalgiaa.

Kiinnostavat naisten elämäkerrat ovat harvassa, mutta Hanna-Reetta Schreckin Ellen Thesleffin elämäkerta Minä maalaan kuin jumala on poikkeuksellisen hieno kirja rohkeasta taiteilijasta ja kosmopoliitista.