Nuori Han (Alden Ehrenreich) ja Chewbacca (Joonas Suotamo) seikkailevat galakseihin sijoittuvassa lännenelokuvassa.
Nuori Han (Alden Ehrenreich) ja Chewbacca (Joonas Suotamo) seikkailevat galakseihin sijoittuvassa lännenelokuvassa.

Solo: A Star Wars Story -elokuvan vahvin naishahmo on robotti.

Nyt sen saa #metoo-kampanjan myötä viimein sanoa ääneen: Tähtien sota -avaruusoopperasarjan alkuperäistrilogian naiskuva oli todella tunkkainen. Se ilmeni räikeimmillään trilogian vuonna 1983 ilmestyneessä päätösosassa Jedin paluu. Siinä Carrie Fisherin näyttelemä kapinaa johtava prinsessa Leia otetaan orjaksi ja pakotetaan vastoin tahtoaan keekoilemaan pikkupikkubikineissä. Liekö ajatus siitä, että nuoresta naisesta seikkailun puikoissa ollut niin uhkaava, että prinsessaa – ja katsojia – piti näpäyttää ja muistuttaa siitä, että loppujen lopuksi Leiakin on pelkkä herkkupala?

Kaksi vuotta sitten kuollut Fisher oli vielä viimeisissäänkin haastatteluissaan katkera siitä, että hän oli elokuvaa tehdessään niin nuori, ettei osannut kieltäytyä kohtauksesta.

Vielä nuoria sankarinaisia ilahduttavampaa oli nähdä Carrie Fisherin viimein saavan ansaitsemansa viisaan johtajan asema elokuvassa The Last Jedi.

Tähtien sota -sarjaa on viime vuosina jatkettu jatko-osatrilogialla sekä itsenäisillä elokuvilla. Trilogiasta on valmistunut kaksi ensimmäistä osaa The Force Awakens (2015) ja The Last Jedi (2017), itsenäisistä elokuvista Rogue One (2016). Kaikkia kolmea elokuvaa yhdistää rohkea pyrkimys uudistaa klassikon konservatiivisia sukupuolirooleja. Trilogian päähenkilö on Daisy Ridleyn näyttelemä Rey, joka heiluttaa valomiekkaa yhtä pätevästi kuin Luke Skywalker. Rogue Onessa pääosassa nähdään puolestaan Felicity Jonesin tulkitsema Jyn Erso, joka hänkin taistelee kapinallisten puolella. Vielä nuoria sankarinaisia ilahduttavampaa oli nähdä Carrie Fisherin viimein saavan ansaitsemansa viisaan johtajan asema elokuvassa The Last Jedi.

Rohkein ratkaisu uusien elokuvan tekijöiltä on kuitenkin ollut tappaa sarjan ihailijoiden rakastamat miespäähenkilöt, Harrison Fordin näyttelemä Han Solo ja Mark Hamillin tulkitsema Luke Skywalker. Ron Howardin ohjaama Solo: A Star Wars Story lieneekin anteeksipyyntö suosikkihahmonsa yllättävästä poismenosta traumatisoituneille faneille. Elokuva kertoo Han Solon nuoruusvuosista. Elokuvan herättämä suuri kysymys onkin: palataanko siinä alkuperäistrilogian ummehtuneisiin asenteisiin? Onko kyseessä takaisku?

Kyllä. Se ei ole mikään ihme, sillä elokuvan poikansa Jonathanin kanssa käsikirjoittanut Lawrence Kasdan käsikirjoitti myös Jedin paluun. Elokuvassa on kyllä naishahmoja, jotka taistelevat tasaveroisina mieshahmojen rinnalla. Thandie Newton tekee voimakkaan roolin rosvo Valina, jonka joukkoon nuori Han (Alden Ehrenreich) liittyy, mutta rooli jää kovin lyhyeksi. Hanin nuoruuden rakkaus, tyttöystävä Qi’ra (Emilia Clarke), on hänkin vahva hahmo, mutta viettää ison osan leffasta vankina odottaen pelastusta. Elokuvan vahvin naishahmo on itse asiassa robotti L3 (äänenä Phoebe Waller-Bridge), joka kapinoi tasa-arvon puolesta. Katsoja ei saa kertaakaan tuntea samaa lämmintä tunnetta, jonka Leian ja hänen vara-amiraalinsa Holdon (Laura Dern) ystävyys leffassa The Last Jedi aiheutti.

Suomalaisia ilahduttanee paitsi Suotamon iso rooli Hanin rinnalla myös se, että elokuvassa kuullaan sana suomea.

Entä elokuvan juoni sitten? Elokuvaa on kutsuttu galakseihin sijoittuvaksi lännenelokuvaksi. Genre on perinteisesti mielletty miehiseksi. Takaa-ajojen, ammuskelujen ja seikkailun lomassa selviää, miten nuori Han sai sukunimensä ja miten hän tutustui parhaisiin ystäviinsä Chewbaccaan (Joonas Suotamo) ja Lando Calrissianiin (Donald Glover).

Suomalaisia ilahduttanee paitsi Suotamon iso rooli Hanin rinnalla myös se, että elokuvassa kuullaan sana suomea. Qi’ra antaa pahikselle kyytiä otteella, jota hän kutsuu ”teräskädeksi”. Brittinäyttelijä Clarkella on tosin suuria vaikeuksia ääntää varsinkin ä-kirjain, joten sanasta ei meinaa saada selvää. MK

Solo: A Star Wars Story **

ENSI-ILTA 23.5. 

 

Hävetkää!

Me Naiset katsoi uuden Star Wars -elokuvan: naiskuva on yhtä tunkkainen kuin alkuperäistrilogiassa

Päähenkilö, ei vaikuta olevan nainen. Niin? Eikö enää saa kertoa tarinaa, joka ei jotenkin liittyisi feminismiin? Oivallisesti taas yhden näkökulman arvostelija onnistuu sivuuttamaan täysin itse elokuvan elokuvateknilliset seikat ja tarkastelemaan sitä 'Minä minä minä' -näkökulmasta. Ette onnistu kertomaan itse elokuvasta yhtään mitään, vaan suollatte potaskaa naisista. Missä on nykyisen elokuvajournalismin taso? Hävetkää!
Lue kommentti

Vaikka BlaKkKlansman-elokuva sijoittuu 1970-luvulle, siitä löytyy selkeitä viittauksia Donald Trumpiin.

Usko tai älä, mutta tämä tarina on tosi. Afroamerikkalainen poliisi Ron Stallworth (s. 1953) onnistui vuonna 1979 soluttautumaan Ku Klux Klaniin ja jopa pääsemään klaanin jäseneksi. Hän piti yhteyttä klaanilaisiin puhelimitse, ja valkoinen poliisi esiintyi hänenä klaanin tapaamisissa.

Ohjaaja Spike Lee tunnetaan yhteiskunnallisesti kantaaottavista elokuvistaan, jotka käsittelevät usein afroamerikkalaisiin kohdistuvaa rasismia, kuten Do The Right Thing – Kuuma päivä (1989) ja Malcolm X (1992). Lee oli juuri oikea ohjaaja filmatisoimaan Stallworthin uskomattomat muistelmat. Tuloksena on rohkea ja räväkkä BlacKkKlansman.

Suomalaisia elokuva kiinnostanee myös siksi, että mukana on Jasper Pääkkönen.

Lee sortuu välillä helmasyntiinsä eli opettamaan kansankynttilän elkein katsojille afroamerikkalaisten historiaa lynkkauksista Martin Luther Kingin murhaan. Karttakepin heilutuksen antaa kuitenkin anteeksi, sillä amerikkalaisissa koulukirjoissa afroamerikkalaisten historia jää vieläkin enimmäkseen marginaaleihin.

Vakavista teemoistaan huolimatta elokuvan sävy on enimmäkseen kevyt ja viihdyttävä niin kuin rikoskomedian lajityyppiin kuuluukin. Katsoja saa nauraa erityisesti tahattoman koomisesti käyttäytyvien klaanilaisten kustannuksella.

Elokuva on järkyttävällä tavalla ajankohtainen.

Pääosissa nähdään John David Washington Ron Stallworthina ja Adam Driver hänen alter egonaan, poliisi Flip Zimmermanina, jonka on peitetehtävässä kätkettävä juutalaisuutensa. Suomalaisia elokuva kiinnostanee myös siksi, että mukana on Jasper Pääkkönen. Pääkkönen hoitaa roolinsa liipasinherkkänä klaanin jäsenenä kunnialla.

Vaikka elokuva sijoittuu 1970-luvulle, se on järkyttävällä tavalla ajankohtainen. Leffassa on kohtaus, jossa KKK:n johtaja David Duke pitää palopuhetta. Ei ole sattumaa, että hän päättää puheensa Donald Trumpilta lainattuun fraasiin ”Make America Great Again”. Lee lopettaa elokuvansa uutispätkiin Charlottesvillen väkivaltaisuuksista ja Trumpin puheesta, jossa hän ei tuominnut rasisteja teoistaan.

BlacKkKlansman

ENSI-ILTA 10.8. Arvio: ****

Marvel's Cloak & Dagger -sarjan pääosissa nähdään kaksi tuoretta näyttelijäkasvoa.

IS TV-LEHTI: 20-vuotias Olivia Holt näyttelee Marvel-sarjakuvaan perustuvassa Cloak & Dagger -sarjassa supersankaria. Hänen roolihahmonsa Dagger (Tikari) eli Tandy Bowen putsaa voimillaan katuja huumeista. Hänen vastaparinsa, Aubrey Josephin näyttelemä Cloak (Viitta) eli Tyrone Johnson toimii pimeyden voimien kanssa.

Sarjaan mahtuu monia näyttäviä taistelukohtauksia. Näyttelijät joutuivat tekemään useita huimia stunt-temppuja. 

– Monen kuvauspäivän jälkeen olimme naarmuilla ja mustelmilla, iloisen puhelias Holt kertoi Monte Carlon tv-festivaalilla.

– Tarvitsimme usein hierontaa, hiljaisempi Aubrey Joseph lisää.

”Olimme naarmuilla ja mustelmilla.”

Olivia Holtilla on voimistelijatausta, ja hän kertoo sen auttaneen monesti kuvauksissa. Holt muistelee kohtausta, jossa hän pakenee vihollista. Juostessaan kovaa vauhtia hän kompastui, ja teki eteenpäinvoltin.

– En todella tiedä, miten se tapahtui, mutta se on yksi elämäni mielettömimmistä hetkistä!

Salamyhkäinen projekti

Marvel-yhtiö on tunnettu erittäin salailevasta tavastaan toimia: uusia elokuvia, sarjoja tai niiden näyttelijöitä ei haluta julkisuuteen ennen aikojaan. Sen saivat kokea myös nykyiset päätähdet. Kun heidät kutsuttiin koelukemiseen, he luulivat pyrkivänsä rooliin, joka kestää vain kaksi kohtausta.

– Kun luimme yhdessä Aubreyn kanssa, se oli maaginen hetki. Kemia oli heti käsin kosketeltavaa, Holt muisteli.

Erilaisia supersankarisarjoja riittää. Näyttelijät kuitenkin vakuuttavat, että Cloak & Dagger erottuu edukseen.

– Tässä tarinassa valkoinen nainen ja afroamerikkalainen mies haluavat luoda todellisen yhteyden ja toimia yhdessä. Se on jotakin erityistä, Aubrey Joseph sanoo.

”Kemia oli heti käsin kosketeltavaa.”

Nuorille näyttelijöille pääosa suuren mittakaavan sarjassa on elämää mullistava asia. Monte Carlon tv-festivaalin aikaan kesäkuussa ensimmäiset jaksot olivat vasta juuri tulleet nähtäville, ja kumpikin näyttelijä oli selvästi hämmentynyt mutta iloinen saamastaan huomiosta. 

– Olemme saaneet paljon positiivista palautetta. Mutta emme vielä ihan käsitä tätä kaikkea, vaan se tuntuu surrealistiselta. Elämämme ei ole välttämättä muuttunut lopulta kovin paljon, Holt pohtii.

– Minun elämäni on muuttunut, koska lopetin teatterikoulun kesken tämän sarjan takia, Joseph naurahtaa.

– Haluamme, että sarja paitsi viihdyttää katsojia myös antaa jotakin enemmän. Siinä on paljon erilaisia tasoja ja teemoja, Holt sanoo.

Tuttuja Suomesta

Disney-sarjoista uransa jo nuorena aloittanut Holt on myös laulaja. Hänen kanssaan samalla kiertueella Yhdysvalloissa oli mukana suomalainen poppari Isac Elliot.

Olivia Holt ilahtuu, kun häneltä kysyy Isac Elliotista.

– Voi luoja, hän on niin lahjakas! Yhteinen kiertue oli ihana, ja hän on todella mahtava tyyppi. En ole nähnyt häntä kiertueen jälkeen, mutta toivon, että hänellä menee hyvin. Nautin todella hänen seurastaan.

Marvel's Cloak & Dagger, HBO Nordic