Rakkautta & anarkiaa -festareita mainostetaan Mannerheimilla. Kuvakaappaus: YouTube/Helsinki Film Festival
Rakkautta & anarkiaa -festareita mainostetaan Mannerheimilla. Kuvakaappaus: YouTube/Helsinki Film Festival

Rakkautta & anarkiaa -elokuvafestivaalien Mannerheim-mainosvideosta tuli nettihitti. Traileri on saanut huomiota myös Ruotsissa.

Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalien traileri levisi nopeasti sosiaalisessa mediassa sen jälkeen, kun se julkaistiin eilen maanantaina. Myös muutamat ruotsalaismediat ovat kirjoittaneet raivostuneesta Mannerheimista. Esimerkiksi Dagens Nyheter kertoo, että festivaalia mainostetaan "Suomen kuuluisimmalla historiallisella henkilöllä, marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheimilla" ja että videosta on tullut nettihitti.

Helsinki Film Festivalin lyhytfilmissä Mannerheim kuulee, ettei Mannerheim-eeposta ikinä kuvattukaan, ja sen sijaan tehtiin lisää elokuvia turkulaisesta yksityisetsivästä.

– Ne, jotka tiesivät tästä ja ovat silti menossa R&A-festivaaleilla, ulos! Mannerheim raivoaa videolla ruotsiksi.

Mainosparodia jäljittelee miljoonia katselijoita YouTubessa saaneita Hitler-parodioita.

R&A-lyhytfilmissä Mannerheimia näyttelee Dick Idman, muissa rooleissa nähdään muun muassa Martin Bahne, Jessica Grabowsky, Jouko Puolanto, Kris Gummerus ja Milla Puolakanaho.

Rakkautta ja anarkia -festivaali järjestetään 27. kerran 19.–28.9.2014

Pian mainoksen julkaisun jälkeen saatiin uusi Hitler-pätkä, jossa Hitler kuulee Rakkautta & Anarkiaa -mainosvideosta ja pahoittaa mielensä.

Me Naiset valitsi naisten kirjallisuuden keskeiset klassikot. Onko 50 Shades of Gray ja Tiina saa suukon luettu?

Saitko 100/100 Kirjojen Suomen Pätemistestistä? Tietysti, mutta luuletko olevasi kovakin naisten kirjallisuuden tuntija? Veikkaatko, että olet lukenut oleellisimmat tyttökirjat, chick lit -helmet ja naisten suosikkiromaanit vuosien varrelta?

Testaa suurehkosta Me Naisten tyttökirjallisuuspätemistestistä, montako 90 merkkiteoksesta olet lukenut!

 

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****