Elisabeth Moss muistetaan myös upeasta Top of the Lake -minisarjasta. Kuva: Reuters
Elisabeth Moss muistetaan myös upeasta Top of the Lake -minisarjasta. Kuva: Reuters

Mad Men -tähti Elisabeth Mossin vuoteen on mahtunut paljon. Nyt hän näyttelee ensi-iltaelokuvassa, joka kertoo Yhdysvaltojen poliittisesta skandaalista.

Millaista oli sanoa hyvästit Mad Menille?

– Minulle sarjan loppu tuli jo viime vuoden lopulla, kun lopetimme kuvaukset. En ikinä unohda viimeistä työpäivää: hyvästit olivat upeat ja tunteelliset. Sen jälkeen olen tehnyt jo kuusi elokuvaa ja näytellyt Broadway'lla. Vuodessa on ehtinyt tapahtua paljon.

Kuulostaa kiireiseltä!

– Rakastan työn tekemistä ja näyttelemistä, mutta en päättänyt tehdä tauotta työtä. Eteeni vain tuli niin monta hyvää mahdollisuutta, jolle en voinut sanoa ei.

Näyttelet nyt Truth-elokuvassa, joka on käsikirjoittaja James Vanderbiltin ensimmäinen ohjaus. Se kertoo tositarinan 2000-luvun poliittisesta skandaalista Yhdysvalloissa. Tuolloin legendaarisen uutisankkurin Dan Ratherin vetämä ajankohtaisohjelma väitti presidentti Bushin vältelleen kansalliskaartivelvollisuuksia. Millaista leffan tekeminen oli?

– Kukaan meistä ei voinut uskoa, että tämä on ensimmäinen hänen ohjaamansa elokuva. Hän ei näyttänyt hermoilevansa. Hän on erittäin älykäs, nopea ja tietää paljon elokuvista: minne asettaa kamera, kuinka puhua näyttelijöille.

Miksi halusit näytellä elokuvassa?

– Tiesin, että Cate Blanchett ja Robert Redford ovat siinä, ja innostuin heti. En edes välittänyt, millainen käsikirjoitus on, vaan halusin mukaan. Totta kai myöhemmin luin käsikirjoituksen, ja huomasin, että tarinakin oli uskomaton.

Millaista oli tehdä töitä Blanchettin ja Redfordin kanssa?

– Jos puhutaan totta, niin ihan hullua. Bob (Robert) tuli paikalle vasta myöhemmin, joten kuvasimme ensimmäiset viikot ilman häntä. Se oli oikeastaan jännittävää, koska kun hän tuli, tuntui kuin hänen mukanaan elokuvan päähahmo Dan Rather olisi tullut Australiaan, jossa elokuvaa kuvattiin. Ja Cate... Annoin hänen kanssaan juuri haastattelun, enkä vieläkään voi uskoa, että istuin hänen vieressään. En vieläkään pääse yli siitä, että hän halailee minua ja tietää nimeni. En ehkä ikinä totu siihen.

Millaista oli nähdä elokuva?

– Itkin sen lopussa. Elokuva on kaunis ja koskettava. Myös Dan Rather oli katsomassa sitä. Harvoin elokuvan pääsee katsomaan niin sankarillisen tyypin kanssa ja vielä illalliselle yhdessä sen jälkeen.

...

Truth tulee 20.11. ensi-iltaan Suomessa. Elokuva perustuu toimittaja Mary Mapesin muistelmateokseen Truth and Duty. Cate Blanchett näyttelee elokuvassa Mapesia ja Robert Redford Dan Ratheria. Katso traileri alla.

Maailma on täynnä kirjahaasteita, mutta kuka oikeasti lukee vuodessa sata romaania, pelkästään klassikoita tai haluaa tieten tahtoen viettää aikaansa huonojen kirjojen parissa?

Lukeminen kannattaa aina. Kirjojen parissa ajan saa kulumaan viihdyttävästi, kirjoista voi oppia uutta ja niistä voi keksiä jutunjuurta muiden kanssa.

Mutta lukeminen on myös terveellistä ja se lisää elinvuosia. Viime aikoina julkaistuissa tutkimuksissa on saatu selvää näyttöä siitä, että kaunokirjallisuuden lukeminen vahvistaa muistia ja voi ehkäistä muistisairauksia.

Tutkijoille ei ole täysin selvinnyt, miksi juuri romaanien lukeminen vaikuttaa näin posiitivisesti muistiin, mutta sen epäillään johtuvan siitä, että lukiessaan ihminen samastuu ja eläytyy toisten ihmisten kohtaloihin. Hän on siis sosiaalinen, vaikka makoileekin yksin omalla kotisohvallaan.  

Mutta mitähän sitä sitten lukisi, kun maailma on pullollaan lukemattomia kirjoja?

Me Naisten kirjahaasteessa löydät helposti uutta ja vähän yllättävääkin luettavaa.

Pelisäännöt ovat selvät: printtaa kirjalista talteen ja etsi sopivia teoksia kirjastoista, ystävien hyllyistä tai kirjakaupoista. Luettuasi kirjan, ruksaa suoritettu kohta ja tartu seuraavaan. Aikaa on vuosi ja rasteja 15.

Aika  alkaa än-yy-tee-nyt!  

1. Kirjan kannet ovat kirkkaan keltaiset.

2. Romaanin päähenkilöllä on sama nimi kuin parhaalla lapsuudenystävälläsi.

3. Kirjailija on kuuma.

4. Kirjan nimessä on adjektiivi.

5. Kirjailija on syntynyt samana vuonna kuin sinä (tai jos olet syntynyt 2000-luvulla, riittää, että kirjailija on syntynyt samalla vuosikymmenellä).

6. Kirjan kannessa on eläin.

7. Romaanissa on kuumaa seksiä.

8. Kirjaa voi värittää tai täyttää.

9. Romaani sijoittuu johonkin lämpöiseen maahan.

10. Kirja on kuuma puheenaihe ja tiedät tekeväsi vaikutuksen, kun luet sitä kahvilassa.

11. Kirjassa on alle 150 sivua.

12. Romaanin nimessä on vain yksi sana.

13. Kirjasta on tehty tv-sarja tai elokuva.

14. Kirjan nimessä on jossain muodossa sana rakkaus.

15. Kirja on kaunis ja sopii täydellisesti sohvapöydällesi/sisustukseesi.

Historiallinen draama Synkin hetki suhtautuu kritiikittä sankariinsa Winston Churchilliin.

Eletään vuoden 1940 toukokuuta ja toinen maailmansota riehuu Euroopassa. Englannissa ollaan tyytymättömiä pääministeri Neville Chamberlainiin. Hänen tilalleen valitaan Winston Churchill, jolla riittää vihollisia. Churchillillä on edessään mahdottomalta vaikuttava tehtävä: pysäyttää Hitlerin voittokulku.

Englantilainen ohjaaja Joe Wright muistetaan parhaiten loisteliaista pukudraamoistaan, kuten Keira Knightleyn tähdittämä Anna Karenina vuodelta 2012. Hänen uutuusdraamansa Synkin hetki tarjoaa sekin pienintä yksityiskohtaa myöten hiottua ajankuvaa.

Puvustaja Jacqueline Durran loihti myös Wrightin läpimurtoelokuvan, vuonna 2005 ilmestyneen Ylpeys ja ennakkoluulo -filmatisoinnin, häikäisevän puvustuksen. Churchillin aloittaessa pestinsä sota ei ollut tuhonnut Englannin kansantaloutta. Niinpä myös tavallisilla naisilla oli vielä varaa tyylikkäisiin asukokonaisuuksiin. Eniten vaivaa Durran on kuitenkin nähnyt Kristin Scott Thomasin näyttelemän Winstonin vaimon Clementine Churchillin tyyliin, jonka asua täydentää aina elegantti hattu tai hiuskoriste.

Pääroolia esittävällä Gary Oldmanilla oli työtä muuntautua Churchilliksi. Oldman on laiha, kun taas pääministeri oli virkaan astuessaan suorastaan muhkeassa kunnossa. Maskeeraaja Kazuhiro Tsuji onnistui taikomaan Oldmanille uskottavan kaksoisleuan. Yhdennäköisyyttä Churchillin kanssa Tsuji ei ole kuitenkaan tavoittanut. Oldman on Oldman, vain vanhempana ja tuhdimpana.

Elokuva pönkittää kuvaa Churchillistä suurmiehenä, sankarina, joka onnistui yksin pelastamaan Britannian – ja siinä sivussa koko Euroopan – Hitleriltä. Historiantutkimus suhtautuu Churchilliin kriittisemmin. Joidenkin näkemysten mukaan pääministeri ei ollut mikään nerokas strategi. Voitto saavutettiin pikemminkin Churchillistä huolimatta kuin hänen ansiostaan. 

Synkin hetki ***