Jo muinaiset roomalaiset... eikun 1800-luvun britit lukivat runoja. Kuva: Shutterstock
Jo muinaiset roomalaiset... eikun 1800-luvun britit lukivat runoja. Kuva: Shutterstock

Näin pääset alkuun. Rohkeasti vain, sanovat että se palkitsee.

Runous.

Jaapa jaa, mitä siitä nyt sitten sanoisi. Tuntuuhan se vaikealta, myönnetään. Varsinkin sellainen runous, jossa ei ole riimejä. Tai runous, jossa joutuu oikein pinnistelemään, että mitä tässä nyt sanotaan. Käsittämätöntä höpinää.

Uutuuskirja Säkeilyvaara. Runouden käyttöopas (WSOY) yrittää olla resepti tällaiseen mukavuudenhaluun, kun mieluummin lukisi murhamysteeriä tai vaikka pesisi ikkunoita. Kirjalla on seitsemän kirjoittajaa: Satu Grünthal, Silvia Hosseini, Vilja-Tuulia Huotarinen, Juhani Karila, Kirsti Mäkinen, Pauli Tapio ja Ilpo Tiihonen. He esittelevät valitsemiaan runoja, tulkitsevat niitä ja koettavat vakuuttaa lukijan, että pinnistely runokirjan äärellä kannattaa. Useimmiten selviää heittäytymällä. Maalaa vain runon maisemat ja tapahtumat mieleensä ja astuu sisään. Eli:

1. Älä ota runoutta liian vakavasti.

2. Jos otat, niin siitäkin on iloa.

Kokeile näitä uutuuksia:

”On kuin tilataidetta rakentelisi,kun levittelee puhdasta pyykkiä narulle.”

Eeva Heilala: Elämän värit (Tammi)

”Melkeinolemattomuuteni venyy kaupungin yli.”

Kristiina Wallin: Valon paino (Tammi)

”Ihminen kiirehtii huomiseen, jotta voisi jo pian kaivata omaa eilistään.”

Elina Salminen: Jos minä jostain alkaisin (Visiokuva)

Vinkki! Jos moderni runous pelottaa, aloita Kirsi Kunnaksen hauskoilla lastenrunoilla ja Eppu Normaalin lyriikalla. Loppusoinnut rulezzz!

Kiusaajanpaikkaonkaatopaikka

Luulitko, ettet pysty lukemaan runoja?

Vaikka ylen uskonnollinen en olekaan silti rukoilen rottien päätyvän hautaan a s a p mutta tiedän että pirua ei tapa mikään hyvät lähtevät nuorena niin ikään tuhoa ja sairautta kylvää kaatopaikkarotta on tauti likaisen elukan niin tarttuva jotta harva rotan mädälle vastustuskykyä kantaa ja se asia gs psykopaattirotalle paljon iloa antaa Sadisti , hän saa aikaan paljon pahaa, jos ei muuta ole elämässä saavuttanutkaan, ei onnea ei oppia ei rahaa häntä kiinnosta ei mikään muu mielensä...
Lue kommentti

The Last Jedissä nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä.

”Taistele sitä orjan asua vastaan!” Näin Carrie Fisher evästi tuoretta Star Wars -näyttelijää Daisy Ridleytä Interview-lehden haastattelussa vuonna 2015. Fisher viittasi elokuvan Jedin paluu kohtaukseen, jossa Hutt Jabba orjuuttaa Fisherin näyttelemän Leian ja pakottaa tämän pukeutumaan pikkupikkubikiniin.

Fisherin neuvosta on otettu vaari. Uudesta Star Wars -trilogiasta ei voi puhua samana päivänä kuin 1970- ja 1980-luvun taiteessa tehdystä alkuperäisestä trilogiasta.

Sukupuoliroolit saivat kyytiä jo J.J. Abramsin vuonna 2015 ohjaamassa uuden trilogian ensimmäisessä osassa The Force Awakens. Huomenna ensi-iltansa saavan kakkososan, The Last Jedin, ohjaajan Rian Johnsonin näkemys on jopa feministisempi. Nyt luutuneita rooleja tuuletetaan puhurilla.

Siinä missä Leia esitettiin Jedin paluussa vastoin Fisherin omaa tahtoa seksiobjektina, uudessa trilogiassa näyttelevän Ridleyn hahmo, jedisoturi Rey, on aktiivinen toimija – sankari niin kuin elokuvan muutkin naiset.

Mutta Fisherkin sai kostonsa – viime hetkellä, sillä hän kuoli viime vuonna ja rooli jäi hänen viimeisekseen. Leiasta on vanhetessaan tullut kapinaa johtava kenraali. Vanhaa naista kunnioittavat nuoret kunditkin. Häntä ei esitetä hömelönä höppänänä, joka kuuluisi jo hautaan, toisin kuin vanhat naishahmot monissa elokuvissa – siis niissä harvoissa, joissa ylipäänsä on hahmoina vanhoja naisia.

Leian uusi hiustyylikin sopii paremmin naiselle kuin hahmon ikoninen kampaus, pikkutyttöjen suosimat lettirinkelit.

Naisten sankaruuttakin enemmän lämmittää se, miten naisiin suhtaudutaan, ja ennen kaikkea, miten he suhtautuvat toisiinsa. Nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä. He eivät puukota toisiaan selkään, vaan tekevät yhteistyötä. Leian ja hänen vara-amiraalinsa Holdon (Laura Dern) ystävyyssuhdetta kuvataan koskettavasti.

Elokuvan juoni jatkaa siitä, mihin The Force Awakens jäi. Arkkityyppinen hyvän ja pahan taistelu jatkuu. Ensimmäinen ritarikunta ja Uusi tasavalta ovat edelleen sodassa keskenään.

Kapinaliiton entiset jäsenet ovat muodostaneet Vastarinta-nimisen järjestön, jota johtaa Leia. Vastapuolella taistelee hänen ja Han Solon poika Ben, joka pahan voimille antauduttuaan omaksui nimen Kylo Ren (Adam Driver). Vastarinta on murtumassa, joten Rey yrittää suostutella erakoitunutta Luke Skywalkeria (Mark Hamill) apuun.

Star Wars: The Last Jedi

ENSI-ILTA 13.12. ****

Me Naisten testiryhmä arvosteli uusimman SingStar-pelin. 

Vaikka ei erityisemmin välittäisi konsolipeleistä, laulupelit ovat varma viihdyttäjä. Karaokea pelimuodossa kotona!

PlayStation lanseerasi vastikään laulupelien klassikon uusimman version, SingStar Celebrationin. Konsepti on tuttu edellisistä versioista, mutta  peli on nyt osa PlayStationin PlayLink-pelisarjaa, jonka ideana on yhteinen hauskanpito perheen tai ystävien kesken matalalla kynnyksellä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että erillisiä mikrofoneja ei enää tarvita, vaan mikrofonina voi käyttää omaa älypuhelintaan.

Mikrofonisovellus ladataan älypuhelimeen, ja laitteet yhdistetään keskenään. Helppoa, sitten vain laulamaan! Pelissä voi olla mukana yhtä aikaa kaksi puhelinmikrofonia, joten jos haluaa laulaa isommalla porukalla, puhelimia pitää kierrättää ryhmän kesken. Sitä varten pelissä on olemassa enintään kahdeksan pelaajan biletila. Muut vaihtoehdot ovat perinteiset yksinlaulu ja kahden pelaajan battle.

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta, mutta sinänsä eroa entiseen ei ole. Pisteitä ropisee. Hieman kyllä mietityttää, voiko puhelimen mikrofonin laatu tai jokin muu elementti vaikuttaa siihen, kuka saa eniten pisteitä. Onko tämä tekniikkalaji muutenkin kuin laulun osalta?

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta.

Pelissä tulee mukana vaatimattomat 30 kappaletta, jotka edustavat enimmäkseen uudempaa pop-tuotantoa. Jos ei ole kuunnellut viime vuosien radiohittejä tai on muuten vain nostalgiannälkäinen, joutuu nopeasti ostamaan SingStore-kaupasta lisää kappaleita lauleltavaksi. Sillä kun kerran aloittaa, ei tee ihan heti mieli lopettaa lauleskelua.

Tekniset ominaisuudet: 4/5

Biisivalikoima: 2/5

Hauskuus: 5/5

SingStar Celebration PS4:lle, 19,90 €.