Harvinainen kohde mahtavissa maisemissa, remonttitaitoiselle. Kuvat: Shutterstock
Harvinainen kohde mahtavissa maisemissa, remonttitaitoiselle. Kuvat: Shutterstock

Ainutlaatuinen, upea kohde rauhallisella paikalla on nyt hiljaisessa myynnissä.

Kohde: Branin linna, tunnetaan myös Draculan linnana.

Osta nyt omaksesi yksi Romanian vetävimmistä turistikohteista. Todellinen julkkiskohde: kirjailija Bram Stokerin Dracula-kirjojen kuvitteellinen tapahtumapaikka. Draculan esikuva, kaameaksi moitittu Vlad Seivästäjä, asui aikoinaan linnassa vain muutaman kuukauden. Hänen jäämistöään ei tietääksemme ole enää linnassa.

Rakennus on ikäänsä (reilut 600 vuotta) nähden verrattomassa kunnossa. Vakituisia asukkaita on viimeksi ollut 1947, jolloin Romanian kuninkaallinen perhe muutti sieltä pois. Linnassa elää yhä vahvana suositun kuningattaren henki. Rakennus on sisustettu 1300–1800-luvun kalusteilla, ja seinillä on mustavalkoisia kuvia kuningattaresta ja tämän perheestä. Romantikon unelma!

Kiireinen mieli rauhoittuu katsellessa Transilvanian metsämaisemia. Linna sijaitsee rauhallisella paikalla kukkulan laella, naapuruston äänet eivät häiritse.

Sopii myös kotikuntoilijalle. Täällä et tarvitse olohuoneeseen stepperiä, sillä syke kohoaa huomaamatta portaita kiivetessä.

Oiva kohde myös mystiikasta ja historiasta kiinnostuneille.

Sijainti: Str. General Traian Mosoiu 24, Bran, Transilvania, Romania. Ruuhkista riippuen ajomatka pääkaupunki Bukarestista 3–5 tuntia.

Rakennusvuosi: 1300-luvun lopulla, alun perin puolustuslinnoitus.

Aiemmat omistajat: mm. saksit ja unkarilaiset, Romanian kuningatar Maria sekä Romanian valtio.

Huoneita: Noin 60.

Hinta: ”Jos joku tekee kohtuullisen tarjouksen, selvitämme ostajaehdokkaan taustat ja mitä hän aikoo linnalle tehdä, ja harkitsemme tarjousta vakavasti”, Mark Meyer on sanonut The Telegraph-lehdelle. Hän edustaa newyorkilaista lakitoimisto Herzfeld and Rubinia, joka hoitaa myynnin.

Epävirallisten tietojen mukaan linnasta toivotaan ainakin 25,5 miljoonan euron hintaa. Romanian valtiolle linnaa on tarjottu 57 miljoonalla eurolla.

Myynnin muut ehdot: Myyjien toiveissa on, että linna säilyisi turistikohteena.

Sähkö- ym. kulut: Voit pienentää linnan lämmityskuluja esimerkiksi pitämällä osan huoneista viileämpinä.

Tuloja linnan ylläpitoon on mahdollista saada, jos pidät linnaa avoinna turisteille. Tuloennuste: 560 000 kävijää/vuosi, lipun hinta 1,2–6 €. Linnan pihan torikojuissa voi myydä myös muun muassa t-paitoja, tuoppeja ja jääkaappimagneetteja.

Huom: Putkisto vaatii korjausta. Vessat ja kylpyhuoneet purettu kommunistihallinnon aikaan. Joitakuita saattaa häiritä myös vilkkaan päätien äänet.

Lisätietoja: Kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä: Mark Meyer, puh. 001 212 471 8500.

Linnaa on hoitanut viime vuodet perikunta. Seitsemänkymppiset Dominic, Maria Magdalena ja Elizabeth Habsburg ovat suoraan alenevassa polvessa Romanian entisen kuningasperheen jälkeläisiä, joten saat heiltä suoraa tietoa linnan vaiheista.

Lähteet: The Telegraph, romaniatourism.com ja bran-castle.com.

Uutuusdraamaa Mitä meistä puhutaan ei voi suositella herkille katsojille. 

Norjalainen 16-vuotias Nisha (loistava Maria Mozdah) elää tavallista teinitytön elämää. Hänen maahanmuuttajavanhempansa sen sijaan haluavat elää uudessa kotimaassaan aivan samalla tavalla kuin Pakistanissa. Kun Nishan isä Mirza (Adil Hussain) saa tietää, että hänen tyttärensä seurustelee kantanorjalaisen pojan kanssa, seuraukset ovat kohtalokkaat. Mirza kidnappaa Nishan ja vie tytön väkisin Pakistaniin sukulaistensa hoteisiin opettelemaan kunnon naisen elämää.

Norjalaisen Iram Haqin draaman Mitä meistä puhutaan uskomattoman julma tarina perustuu ohjaajan omiin kokemuksiin. Hän oli 14-vuotias, kun hänen isänsä kidnappasi hänet ja vei hänet Pakistaniin, jossa hän joutui elämään vasten tahtoaan puolitoista vuotta.

Kauhistuttaa arvaillakin, mikä on suoraa lainaa Haqin omasta elämästä.

Nishan kokemukset tiivistyvät yhteen sanaan: naisviha. Tytöllä ei ole elokuvassa ihmisarvoa eikä ihmisoikeuksia. Isä puolustaa barbaarista käytöstään sillä, että hän suojelee perheen ja suvun mainetta. Vain sillä on väliä, ”mitä meistä puhutaan”. Kunniaväkivaltakin on siis aivan oikeutettua.

Ohjaaja kuvaa Nishan kohtaloa vähäeleisesti sortumatta mässäilyyn. Tapahtumat ovat niin järkyttäviä, ettei elokuvaa voi suositella herkälle katsojalle. Kauhistuttaa arvaillakin, mikä on suoraa lainaa Haqin omasta elämästä. Samalla katsoja tuntee kiitollisuutta siitä, että ohjaaja on uskaltanut kertoa kokemuksistaan välittämättä siitä, miten hänen sukunsa elokuvaan reagoi. Haq on kertonut tehneensä sovinnon isänsä kanssa ennen tämän kuolemaa. 

Mitä meistä puhutaan ****1/2

 

Ortodoksijuutalaisyhteisö ei suvaitse naisparia draamassa Tottelemattomuus.

Ronit (Rachel Weisz) rakastui teini-ikäisenä bestikseensä Estiin (Rachel McAdams). Lontoon ahdasmielinen ortodoksijuutalaisyhteisö ei hyväksynyt tyttöjen rakkautta. Ronit häädettiin lapsuudenkodistaan.

Parikymmentä vuotta myöhemmin Ronit asuu New Yorkissa ja on luonut menestyvän uran valokuvaajana. Hän päättää palata kotiin rabbi-isänsä hautajaisiin. Siellä Ronitia odottaa Esti, joka ei ole unohtanut häntä, vaikka onkin mennyt naimisiin heidän yhteisen lapsuudenystävänsä Dovidin (Alessandro Nivola) kanssa. Kolmiodraama on vääjäämätön.

Chileläinen ohjaaja Sebastián Lelio löi itsensä läpi transnaisesta kertovalla draamallaan Fantastinen nainen, joka voitti tänä vuonna parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkinnon. Hänen uutuusdraamansa Tottelemattomuus perustuu Naomi Aldermanin toistaiseksi suomentamattomaan romaaniin.

Siinä missä Fantastisen naisen päähenkilö Marina törmäsi yhä uudelleen ihmisten ennakkoluuloihin sukupuoli-identiteettinsä takia, Ronitia ja Estiä vainotaan heidän seksuaali-identiteettinsä takia.

Ortodoksijuutalaisuuden vanhakantaisuus voi aluksi tuntua kovin etäiseltä. Evankelis-luterilaisen kirkon kanta lesbo- ja homopareihin ei ole sen suvaitsevaisempi. 

Tottelemattomuus  ****