Seikkailu Kosin saarella tuo palan aurinkoa syystalven harmauteen. Pääosassa loistavat nuoret tähdet.

No nyt on Taavi Vartia ohjannut suomi­leffan, jossa ei hytistä betonin keskellä räntäpaakku niskassa. Ehei, vaan Vartia lennätti näyttelijät Kreikkaan, Kosin saarelle lomail... siis paiskimaan ankaraa työtä hiekkarannalla, vesiskoottereiden kyydissä ja sukellellen.

Lomasankarit on lajinsa puolesta harvinainen yllätys: nuorison kansoittama seikkailuelokuva etelän auringon alla. Siitä pojot. Mukana on myös joukko kiinnostavia kreikkalaisia näyttelijöitä (kuten kaunottaret Ioanna Triantafyllidou ja Ifigeneia Tzola). Siitäkin pojot. Käsikirjoitus on humoristinen ja irvailee rennosti: lisää pojoja.

Nuutti Konttinen esittää Tonia, joka on pakotettu aurinkolomalle uusperheensä ­kera. Rasittavat veliehdokkaat (Veikka Vainikka ja Emil Auno) ja muka-äiti (Laura Malmivaara) harmittavat, eikä isäkään (Ville Myllyrinne) ymmärrä. Ymmärtäisikö kreikkalaisneito Adriana – joka yhtäkkiä kidnapataan! Pelastusseikkailu johtaa merenalaisen aarteen äärelle...

Vielä kun finskitiimin ilmaisuun saataisiin lisää notkeutta, taipuisi tarina veikeäksi vauhtilomaksi.

Lomasankarit

★★★

Lue myös:

Näyttelijä Laura Malmivaara: "Tässä iässä uusien ihmissuhteiden luominen on vaikeaa"

Mitä laukustasi löytyy, Laura Malmivaara? Katso video!

Ketonen ja Myllyrinne – salaperäiset mörököllit

Kreikan saarten seitsemän kaunista pikkukaupunkia

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****

 

Saiko Neumann sydämesi pamppailemaan? Hoilotitko kovaan ääneen Eppujen suurimpia hittejä?

 

 

Tässä musavisassa selviää kuka muistaa –  ja kuuli –  suurimpien Suomi-hittien sanat oikein.

Lisää biisien lyriikoita ja rokkitarinoita voi lukea tänä syksynä ilmestyneistä kirjoista:

Eppu Normaali: Kaikki sanat (Siltala), Salla Nazarenko: Neumann –  Dingo-kipparin käsikirja (Into), Timo Kalevi Forss: Gösta Sundqvist – Leevi and the Leavingsin dynamo ja Dave Lindholm: Sanat (Johnny Kniga)