Skye Edwards palaa mikin ääreen ja kehrää kuin kissa.

Lontoossa 1995 perustettu trio Morcheeba teki uransa alussa kaksi niin vahvasti viettelevää trip hop -levyä Who Can You Trust? ja Big Calm, että ne ihastuttivat popinkin ystävät perinpohjaisesti. Sen jälkeen vaihtelevantasoisia studiolevyjä on julkaistu neljä. Kahdella viimeisimmällä laululintu Skye Edwards ei enää ollut mukana, sillä säveltäjäveljekset Paul ja Ross Godfrey olivat ajautuneet hänen kanssaan ristiriitoihin. Muutamien laulajakokeilujen jälkeen ympyrä sulkeutuu, kun Edwards palaa seitsemän vuoden välirikon jälkeen mikin ääreen. Hyvä niin. Morcheeba ei olisi Morcheeba ilman Skyen suloisenpehmeää ja kissamaista ääntä.

Ensireaktio Blood Like Lemonadesta on vaisuhko, sillä albumi ei ui alitajuntaan pikakelauksella. Se löytää sinne vasta ajan kanssa. Mandala kannabiksenhajuisine blues-soundeineen voisi olla suora leikkaus 1990-luvun lopulle, mutta on bändi saanut aikaan moderniakin tavaraa. Nimikappaleen muodikkaassa vampyyritekstissä yritetään jo kenties liikaa. Tai ehkä bändi on todennut, että nykyartisti saa rahaa levymyyntiä paremmin tv-sarjojen ja elokuvien taustabiiseistä.

Morcheeba: Blood Like Lemonade

PIAS

Tähdet: ****

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****

 

Saiko Neumann sydämesi pamppailemaan? Hoilotitko kovaan ääneen Eppujen suurimpia hittejä?

 

 

Tässä musavisassa selviää kuka muistaa –  ja kuuli –  suurimpien Suomi-hittien sanat oikein.

Lisää biisien lyriikoita ja rokkitarinoita voi lukea tänä syksynä ilmestyneistä kirjoista:

Eppu Normaali: Kaikki sanat (Siltala), Salla Nazarenko: Neumann –  Dingo-kipparin käsikirja (Into), Timo Kalevi Forss: Gösta Sundqvist – Leevi and the Leavingsin dynamo ja Dave Lindholm: Sanat (Johnny Kniga)