Uusi albumi tekee heti selväksi, että bändi on nyt entistäkin parempi.

Elli Haloon johtama suomalaisen nykyrockin kärkiryhmä on kasvanut lähelle täyttä mittaansa, ja muu maa on huomannut sen. Helsingin kauppakeskus Forumin kulmalla komeilee valtava mainoslakana, aikakauslehtien kansijutuissa ryhmää hehkutellaan PMMP:n manttelinperijäksi, heitä on kutsuttu Suomen suurimmaksi bändiksi, ja nyt Haloo Helsinki! on noussut jopa kansainvälisen Spotify-soittolistan sadan kuunnelluimman levyn joukkoon.

Uutta Kiitos ei ole kirosana -levyä kuunnellessa käy heti kättelyssä selväksi, että bändi kuulostaa yhä ammattimaisemmalta. Kappalerakenteissa on imua ja napakkuutta, soitossa tiettyä paloa. Raikkaan ja aina niin hemaisevan Ellin tulkinnasta tihkuu yhä se kulmikas nuori sydänveri, joka erottaa hänet muista kotimaisista laulajista.

Villin ja vapaan sekoilu-roadtrip-henkisyyden ohella nyt puhutaan myös huolestuttavasta maailmantilasta ja kipeistä menetyksistä. Sanoituksissa henkilökohtainen taso toimii yhteiskunnallista sujuvammin, ja pientä viilattavaakin ajatusten asettelussa olisi. Mutta jahka kieli tästä vielä kypsyy, bändin konsepti alkaa lähennellä täydellistä.

Haloo Helsinki!: Kiitos ei ole kirosana

(Ratas)

★★★★

Lue kaikki Me Naisten levyarviot täältä.

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****

 

Saiko Neumann sydämesi pamppailemaan? Hoilotitko kovaan ääneen Eppujen suurimpia hittejä?

 

 

Tässä musavisassa selviää kuka muistaa –  ja kuuli –  suurimpien Suomi-hittien sanat oikein.

Lisää biisien lyriikoita ja rokkitarinoita voi lukea tänä syksynä ilmestyneistä kirjoista:

Eppu Normaali: Kaikki sanat (Siltala), Salla Nazarenko: Neumann –  Dingo-kipparin käsikirja (Into), Timo Kalevi Forss: Gösta Sundqvist – Leevi and the Leavingsin dynamo ja Dave Lindholm: Sanat (Johnny Kniga)