Tuleeko tässä uusi uljas Enrique?

Yhdysvalloissa myydään rutkasti espanjankielistä musiikkia, joten Floridassa asuva Enrique Iglesias päätti vihdoin metsästää kahta kärpästä yhdellä levyllä. Espanjalaissyntyisen artistin ensimmäinen kaksikielinen albumi letittää englannin ja espanjan mukavasti toisiinsa, eikä kokonaisuus jakaudu kahtia.

Ongelmiin joudutaan ehkä siksi, että perinteisen balladi-Enriquen rinnalle yritetään lanseerata Miamin kuuminta AutoTune-kollia. Tietokoneella tehty äänenkäsittely antaa Enriquelle ja koko levylle lähinnä esanssisen sivumaun, ja vanha kunnon sokerisuus kuulostaa sen rinnalla hyvältä. Monenkirjavista vierailijoista Akon, Usher ja Pussy­cat Dollsista tuttu Nicole Scherzinger tarjoavat heikot esitykset, mutta räppäri Pitbullin kanssa tehty sinkku I Like It on niin kesäisen energinen, että aivoton disko­pläjäyttely onnistuu antamaan albumille lisäarvoa. Hienoin hetki lienee silti latinotähti Juan Luis Guerran kanssa laulettu perinteinen ja kaunis duetto Cuando Me Enamoro.

Harvemmin sitä muuten törmää levyyn, jonka artisti on omistanut koi­rien taivaaseen siirtyneelle lemmikilleen.

Enrique Iglesias: Euphoria
Universal
Tähdet: **½

Me Naiset valitsi naisten kirjallisuuden keskeiset klassikot. Onko 50 Shades of Gray ja Tiina saa suukon luettu?

Saitko 100/100 Kirjojen Suomen Pätemistestistä? Tietysti, mutta luuletko olevasi kovakin naisten kirjallisuuden tuntija? Veikkaatko, että olet lukenut oleellisimmat tyttökirjat, chick lit -helmet ja naisten suosikkiromaanit vuosien varrelta?

Testaa suurehkosta Me Naisten tyttökirjallisuuspätemistestistä, montako 90 merkkiteoksesta olet lukenut!

 

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****