Christina Aguilera latelee latteuksia ja poseeraa.

Aikaisemmin Christina Aguileraa verrattiin Britney Spearsiin. Nyt hän kärsii kisasta Lady Gagan kanssa, sillä ufoileva kollega on vienyt pitemmän korren. Aguileran neljäs albumi Bionic ei muuttane asetelmaa.

Vaikka Aguileralla on yhä hallussaan yksi maailman huikeimmista instrumenteista, hän ei pröystäile ääniakrobatialla. Elektronisena soiva Bionic keskittyy uuteen, vaarallisempaan imagoon ja S/M-henkiseen poseeraamiseen. Robottimaisen tanssilattiakuningattaren provosoiva rooli voisi toimia, jos musiikillinen sisältö kohtaisi näyttämisen halun. Näin ei käy. Seksiä pursuavat lyriikat heikentävät tehoja, kun latteuksia lateleva Aguilera kannustaa siskoja vapautumaan, juomaan viinaa ja hulluttelemaan haarat levällään. Sinkku Not Myself Tonight tiivistää asenteen: ”I feel brand new and if you don’t like it f**k you.”

Ainakin kaksivuotiaan pojan äiti osaa yllättää. Konemaisesta klubijytkeestä, aamu-unisesta porno-r&b:stä ja balladikourallisesta muodostuu kuitenkin sekava keitos, jonka eri tasot eivät löydä yhteistä punaista lankaa.

Christina Aguilera: Bionic

RCA

Tähdet: **½

Me Naiset valitsi naisten kirjallisuuden keskeiset klassikot. Onko 50 Shades of Gray ja Tiina saa suukon luettu?

Saitko 100/100 Kirjojen Suomen Pätemistestistä? Tietysti, mutta luuletko olevasi kovakin naisten kirjallisuuden tuntija? Veikkaatko, että olet lukenut oleellisimmat tyttökirjat, chick lit -helmet ja naisten suosikkiromaanit vuosien varrelta?

Testaa suurehkosta Me Naisten tyttökirjallisuuspätemistestistä, montako 90 merkkiteoksesta olet lukenut!

 

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****