Anne Hathaway on ehdolla parhaan naissivuosan Oscarin saajaksi. Pystit jaetaan sunnuntaiyönä.
Anne Hathaway on ehdolla parhaan naissivuosan Oscarin saajaksi. Pystit jaetaan sunnuntaiyönä.

Intohimoinen Les Misérables -musikaalielokuva kahmii varmasti Oscareita.

Tom Hooperin ohjaama mahtipontinen musikaali jättää suorastaan tyhjiin puristetun olon. Kolmetuntinen elokuva hyökyy nimittäin sellaista rakkauden ja aatteen paloa. Jos Golden Globe -palkintoja rohmunnut musikaali ei saa ensi sunnuntaina myös muutamaa Oscaria, se on pieni ihme.

Jännittävä tarina 1800-luvun Ranskasta alkaa, kun nälän sanelemasta leipävarkaudesta tuomittu Jean Valjean (loistava Hugh Jackman) vapautuu 19 vuoden vankeudesta. Köyhä Valjean varastaa uudestaan, saa piispan armosta anteeksi ja tekee parannuksen. Hän vaihtaa nimensä ja nousee kaupungin pormestariksi.

Menneisyys ei kuitenkaan jätä miestä rauhaan, siitä pitää huolen Valjeania jahtaava poliisi Javert (jäykähkö Russell Crowe).

Victor Hugon ranskalaisesta klassikkoromaanista on tehty lukemattomia versioita Broadwayta myöten, mutta Tom Hooper voi asettua rivin jatkoksi selkä suorana. Kuninkaan puheesta tuttu ohjaaja on osannut vetää oikeista naruista, vaikka oopperamaisen uljas teos voi olla joillekin myös liikaa.

Tarina rakkaudesta, selviytymisestä ja muutoksesta lauletaan livenä eikä jälkiäänitettynä. Ehkä siksi tämä Les Mis -versio tuntuu niin aidolta. Hahmot venyvät lempeydestä hurjuuteen ja hauraudesta vallankumoushuumaan.

Ensimmäinen itku tulee väistämättä jo kymmenen minuutin kohdalla, kun lapsestaan erotettu ja prostituutioon ajautunut Fantine (Anne Hathaway) tulkitsee epätoivossaan klassikon I Dreamed a Dream.

Teitä on varoitettu.

Les Misérables

Ensi-ilta 22.2.

★★★★

 

Kurjat kotimaisittain

Syksyllä on luvassa myös Tampereen Teatterin versio Les Misérablesista. Jean Valjeanin roolissa vuorottelevat Tero Harjunniemi ja Petja Lähde, Javertina laulaa Sören Lillkung, ja Fantinen rooliin astuu Ele Millistfer. Sitä ennen voi lämmitellä myös Kurjat-pokkarin sekä elokuvan soundtrackin avulla.

Ensi-ilta 13.9. tampereenteatteri.fi