Anne Hathaway on ehdolla parhaan naissivuosan Oscarin saajaksi. Pystit jaetaan sunnuntaiyönä.
Anne Hathaway on ehdolla parhaan naissivuosan Oscarin saajaksi. Pystit jaetaan sunnuntaiyönä.

Intohimoinen Les Misérables -musikaalielokuva kahmii varmasti Oscareita.

Tom Hooperin ohjaama mahtipontinen musikaali jättää suorastaan tyhjiin puristetun olon. Kolmetuntinen elokuva hyökyy nimittäin sellaista rakkauden ja aatteen paloa. Jos Golden Globe -palkintoja rohmunnut musikaali ei saa ensi sunnuntaina myös muutamaa Oscaria, se on pieni ihme.

Jännittävä tarina 1800-luvun Ranskasta alkaa, kun nälän sanelemasta leipävarkaudesta tuomittu Jean Valjean (loistava Hugh Jackman) vapautuu 19 vuoden vankeudesta. Köyhä Valjean varastaa uudestaan, saa piispan armosta anteeksi ja tekee parannuksen. Hän vaihtaa nimensä ja nousee kaupungin pormestariksi.

Menneisyys ei kuitenkaan jätä miestä rauhaan, siitä pitää huolen Valjeania jahtaava poliisi Javert (jäykähkö Russell Crowe).

Victor Hugon ranskalaisesta klassikkoromaanista on tehty lukemattomia versioita Broadwayta myöten, mutta Tom Hooper voi asettua rivin jatkoksi selkä suorana. Kuninkaan puheesta tuttu ohjaaja on osannut vetää oikeista naruista, vaikka oopperamaisen uljas teos voi olla joillekin myös liikaa.

Tarina rakkaudesta, selviytymisestä ja muutoksesta lauletaan livenä eikä jälkiäänitettynä. Ehkä siksi tämä Les Mis -versio tuntuu niin aidolta. Hahmot venyvät lempeydestä hurjuuteen ja hauraudesta vallankumoushuumaan.

Ensimmäinen itku tulee väistämättä jo kymmenen minuutin kohdalla, kun lapsestaan erotettu ja prostituutioon ajautunut Fantine (Anne Hathaway) tulkitsee epätoivossaan klassikon I Dreamed a Dream.

Teitä on varoitettu.

Les Misérables

Ensi-ilta 22.2.

★★★★

 

Kurjat kotimaisittain

Syksyllä on luvassa myös Tampereen Teatterin versio Les Misérablesista. Jean Valjeanin roolissa vuorottelevat Tero Harjunniemi ja Petja Lähde, Javertina laulaa Sören Lillkung, ja Fantinen rooliin astuu Ele Millistfer. Sitä ennen voi lämmitellä myös Kurjat-pokkarin sekä elokuvan soundtrackin avulla.

Ensi-ilta 13.9. tampereenteatteri.fi

The Last Jedissä nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä.

”Taistele sitä orjan asua vastaan!” Näin Carrie Fisher evästi tuoretta Star Wars -näyttelijää Daisy Ridleytä Interview-lehden haastattelussa vuonna 2015. Fisher viittasi elokuvan Jedin paluu kohtaukseen, jossa Hutt Jabba orjuuttaa Fisherin näyttelemän Leian ja pakottaa tämän pukeutumaan pikkupikkubikiniin.

Fisherin neuvosta on otettu vaari. Uudesta Star Wars -trilogiasta ei voi puhua samana päivänä kuin 1970- ja 1980-luvun taiteessa tehdystä alkuperäisestä trilogiasta.

Sukupuoliroolit saivat kyytiä jo J.J. Abramsin vuonna 2015 ohjaamassa uuden trilogian ensimmäisessä osassa The Force Awakens. Huomenna ensi-iltansa saavan kakkososan, The Last Jedin, ohjaajan Rian Johnsonin näkemys on jopa feministisempi. Nyt luutuneita rooleja tuuletetaan puhurilla.

Siinä missä Leia esitettiin Jedin paluussa vastoin Fisherin omaa tahtoa seksiobjektina, uudessa trilogiassa näyttelevän Ridleyn hahmo, jedisoturi Rey, on aktiivinen toimija – sankari niin kuin elokuvan muutkin naiset.

Mutta Fisherkin sai kostonsa – viime hetkellä, sillä hän kuoli viime vuonna ja rooli jäi hänen viimeisekseen. Leiasta on vanhetessaan tullut kapinaa johtava kenraali. Vanhaa naista kunnioittavat nuoret kunditkin. Häntä ei esitetä hömelönä höppänänä, joka kuuluisi jo hautaan, toisin kuin vanhat naishahmot monissa elokuvissa – siis niissä harvoissa, joissa ylipäänsä on hahmoina vanhoja naisia.

Leian uusi hiustyylikin sopii paremmin naiselle kuin hahmon ikoninen kampaus, pikkutyttöjen suosimat lettirinkelit.

Naisten sankaruuttakin enemmän lämmittää se, miten naisiin suhtaudutaan, ja ennen kaikkea, miten he suhtautuvat toisiinsa. Nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä. He eivät puukota toisiaan selkään, vaan tekevät yhteistyötä. Leian ja hänen vara-amiraalinsa Holdon (Laura Dern) ystävyyssuhdetta kuvataan koskettavasti.

Elokuvan juoni jatkaa siitä, mihin The Force Awakens jäi. Arkkityyppinen hyvän ja pahan taistelu jatkuu. Ensimmäinen ritarikunta ja Uusi tasavalta ovat edelleen sodassa keskenään.

Kapinaliiton entiset jäsenet ovat muodostaneet Vastarinta-nimisen järjestön, jota johtaa Leia. Vastapuolella taistelee hänen ja Han Solon poika Ben, joka pahan voimille antauduttuaan omaksui nimen Kylo Ren (Adam Driver). Vastarinta on murtumassa, joten Rey yrittää suostutella erakoitunutta Luke Skywalkeria (Mark Hamill) apuun.

Star Wars: The Last Jedi

ENSI-ILTA 13.12. ****

Me Naisten testiryhmä arvosteli uusimman SingStar-pelin. 

Vaikka ei erityisemmin välittäisi konsolipeleistä, laulupelit ovat varma viihdyttäjä. Karaokea pelimuodossa kotona!

PlayStation lanseerasi vastikään laulupelien klassikon uusimman version, SingStar Celebrationin. Konsepti on tuttu edellisistä versioista, mutta  peli on nyt osa PlayStationin PlayLink-pelisarjaa, jonka ideana on yhteinen hauskanpito perheen tai ystävien kesken matalalla kynnyksellä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että erillisiä mikrofoneja ei enää tarvita, vaan mikrofonina voi käyttää omaa älypuhelintaan.

Mikrofonisovellus ladataan älypuhelimeen, ja laitteet yhdistetään keskenään. Helppoa, sitten vain laulamaan! Pelissä voi olla mukana yhtä aikaa kaksi puhelinmikrofonia, joten jos haluaa laulaa isommalla porukalla, puhelimia pitää kierrättää ryhmän kesken. Sitä varten pelissä on olemassa enintään kahdeksan pelaajan biletila. Muut vaihtoehdot ovat perinteiset yksinlaulu ja kahden pelaajan battle.

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta, mutta sinänsä eroa entiseen ei ole. Pisteitä ropisee. Hieman kyllä mietityttää, voiko puhelimen mikrofonin laatu tai jokin muu elementti vaikuttaa siihen, kuka saa eniten pisteitä. Onko tämä tekniikkalaji muutenkin kuin laulun osalta?

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta.

Pelissä tulee mukana vaatimattomat 30 kappaletta, jotka edustavat enimmäkseen uudempaa pop-tuotantoa. Jos ei ole kuunnellut viime vuosien radiohittejä tai on muuten vain nostalgiannälkäinen, joutuu nopeasti ostamaan SingStore-kaupasta lisää kappaleita lauleltavaksi. Sillä kun kerran aloittaa, ei tee ihan heti mieli lopettaa lauleskelua.

Tekniset ominaisuudet: 4/5

Biisivalikoima: 2/5

Hauskuus: 5/5

SingStar Celebration PS4:lle, 19,90 €.