Leena Lehtolaisen uutuusdekkarissa seikkailee henkivartija Hilja Ilveskero.
Leena Lehtolaisen uutuusdekkarissa seikkailee henkivartija Hilja Ilveskero.

Leena Lehtolaisen uutuusdekkari Henkivartija vie lukijan kansainvälisen rikollisuuden maailmaan.

Leena Lehtolaisen uusimman dekkarin sankari Hilja Ilveskero on kaukana tutusta Maria Kalliosta. Hilja on ammattimainen henkivartija, hänellä ei ole lasten- tai kodinhoito-ongelmia eikä miestä vonkumassa lyhyempiä työaikoja tai yhteistä laatuaikaa. Hilja liikkuu piireissä, joissa jokainen voi olla mahdollinen vihollinen ja joissa itsestään saa jättää mahdollisimman vähän jälkiä.

Hiljan työ liikkuu välillä laillisuuden rajoilla, ja kulloinenkin työnantaja määrää tahdin. Amerikassa saadut henkivartijan opit tulevat tarpeeseen, kun kiinteistöbisnestä tekevä liikenainen murhataan Moskovassa juuri kun Hilja on sanonut itsensä irti tämän palveluksesta.

Hilja huomaa olevansa keskellä kansainvälisen rikollisuuden kiemuroita.

Leena Lehtolaisen hyppy kotoisasta dekkarista kovaotteisempaan – ja humoristisempaan – trilleriin on rohkea. Hiljaan ei ole aivan helppo samaistua, mutta hänen mukanaan on kiinnostava kulkea.

KIRJA-ARVIO

Leena Lehtolainen:
Henkivartija
Tammi 2009
Tähdet ****

Keski-ikäisten miesten hippaleikki on huomattavasti hurjempaa kuin kakaroilla.

Mitä ihmettä? Aikuiset miehet leikkivät hippaa? Totta vai tarua?

Totta, kuten The Wall Street Journal tiesi vuonna 2013 julkaistussa artikkelissaan kertoa. Yhdysvalloissa asuu kymmenen keski-ikäisen miehen kaverilössi, jonka hippaleikki oli kestänyt artikkelin julkaisuun mennessä yhtäjaksoisesti jo 24 vuotta. Peli tosin on huomattavasti hurjempaa kuin kakaroilla. Hippaa pelataan vain helmikuun ajan – mutta sitäkin intensiivisemmin. Kaverukset ovat jahdanneet toisiaan jopa yhden osallistujan isän hautajaisissa.

Esikoisohjaaja Jeff Tomsic on nyt vääntänyt merkillisestä ystävysporukasta komedian Kiinni jäit! Ikuisiksi teineiksi jämähtäneistä miehistähän on viime vuosina väsätty sen tuhannen elokuvaa. Niistä Kiinni jäit! eroaa vain siinä, että se perustuu tositapahtumiin.

Kymmenhenkinen posse on tiivistetty viiteen. Pääosissa sähläävät Jeremy Renner, Jon Hamm, Ed Helms, Jake Johnson ja Hannibal Buress. Kiintiönaisina vilahtavat Isla Fisher ja Annabelle Wallis. Huumori on paitsi poliittisesti epäkorrektia, myös yllätyksetöntä ja jankkaavaa. Ainut mikä saa katsojan hieman hymähtämään on Renner, joka leikittelee itseironisesti toimintasankarin imagollaan.
Kiinni jäit!
ENSI-ILTA 20.7. * 1/2

Jos tekee mieli jotain makeaa ja tirauttaa päälle pieni liikutuksen kyynel, kannattaa mennä katsomaan tämä Mamma Mia! -jatko-osa. Ei voi ihminen jäädä pahalle tuulelle kesän hyväntuulisimman hattaraleffan jälkeen.

Kun Amanda Seyfriedille ehdotettiin paluuta Mamma Mia! -rooliinsa, näyttelijä kummasteli, mitä ihmettä jatko-osassa voisi tapahtua. Mutta ihan näppärän juonen brittiläinen Ol Parker siihen kuitenkin kehitteli.

Abban hitit ja muutama tuntemattomampikin biisi on sijoiteltu taiten viemään tarinaa eteenpäin, eikä tunnu vaivaannuttavalta, kun väki puhkeaa lauluun kesken kohtauksen. Näyttävät tanssinumerot ovat kesän hyväntuulisimman hattaraleffan makeinta antia. Tarina sijoittuu ensimmäisen osan tapaan Kreikkaan, mutta todellisuudessa elokuva filmattiin Kroatian kauniissa saaristossa.

Nykypäivä nivoutuu luontevasti tuttua tarinaa taustoittaviin historiatakaumiin, joissa uusi nimi Lily James saa loistaa. Vanha jengi on koolla myös: Stellan Skarsgård, Colin Firth ja Pierce Brosnan isärooleissaan sekä Meryl Streep, jonka roolihenkilö laulaa nyt pilven reunalta. Myös Abba-miehet Benny Andersson ja Björn Ulvaeus tekevät pienet camoroolit elokuvassa.

Joukon friikein esitys tulee vahakasvoiselta Cheriltä, joka on kuin syntynyt laulamaan Abban Fernandoa. Hän on myös valkokankaan coolein isoisoäiti ikinä!

Mamma Mia! Here we go again ***