On irvailevia kuminaamakoomikoita ja on vakavia pokkakoomikoita. Michael Cera kuuluu jälkimmäisiin. Hänen hentoinen vartensa, viaton naamansa ja toteava replikointinsa ovat vastustamattoman hauskoja. Tällä kertaa Cera käyttää instrumenttejaan komediallisen kasvutarinan Youth in Revolt pääosassa.

Nick Twisp (Cera) on teini-ikäinen, jonka eurooppalaisten elokuvien fanitus ei suinkaan lisää hänen mahdollisuuksiaan tyttöjen kanssa. Nuorukaisen vähemmän sivistyneillä vanhemmilla (Steve Buscemi ja Jean Smart) sen sijaan käy tahoillaan jatkuva flaksi. Kun Nick tapaa perhelomalla viehättävän Sheeni Saundersin (Portia Doubleday), hän alkaa uskoa intiimin kanssakäymisen mahdollisuuteen. Avukseen hän kehittää ranskalaiselokuvien sankareita muistuttavan sivupersoonan, kapinallisen François’n.

C.D. Paynen romaaneihin pohjaava komedia nojaa täysin värikkäisiin hahmoihinsa ja niitä esittäviin laatunäyttelijöihin. Vaikka yksittäiset kohtaukset ovat hauskempia kuin kokonaisuus, vallaton nuoruuskuvaus voittaa helposti puolelleen.

Youth in Revolt
Ohjaaja: Miguel Arteta Ensi-ilta 18.6.

Tähdet: ****

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****

 

Saiko Neumann sydämesi pamppailemaan? Hoilotitko kovaan ääneen Eppujen suurimpia hittejä?

 

 

Tässä musavisassa selviää kuka muistaa –  ja kuuli –  suurimpien Suomi-hittien sanat oikein.

Lisää biisien lyriikoita ja rokkitarinoita voi lukea tänä syksynä ilmestyneistä kirjoista:

Eppu Normaali: Kaikki sanat (Siltala), Salla Nazarenko: Neumann –  Dingo-kipparin käsikirja (Into), Timo Kalevi Forss: Gösta Sundqvist – Leevi and the Leavingsin dynamo ja Dave Lindholm: Sanat (Johnny Kniga)