Mika Kaurismäen uutuus on musta maalaiskomedia.

Timo Torikka, Pertti Sveholm ja Kari Heiskanen näyttelivät vuonna 2008 Mika Kaurismäen ohjauksessa Kolme viisasta miestä. Nyt työryhmä on palannut jälleen yhteen mustassa maalaiskomediassa Veljekset.

Dostojevskin Karamazovin veljeksistä innoituksensa saanut elokuva kertoo kolmesta veljestä (Torikka, Sveholm, Heiskanen), jotka tapaavat vuosien jälkeen maaseudulla isänsä (Esko Salminen) syntymäpäivillä. Iloisen jälleennäkemisen ja onnittelujen takana itävät vanhat kaunat isää kohtaan.

Kolmea viisasta miestä ja Veljeksiä yhdistää synkkyys. Viisaat miehet oli elämänmakuista draamaa, ja Veljekset muistuttaa hetkittäin jopa farssia. Pienellä budjetilla toteutetussa elokuvassa löytyykin hauskoja hetkiä, vaikka dialogi karkailee välillä vatvomisen puolelle.

Esko Salminen vetää parjatun patriarkan roolin antaumuksella irrotellen. Liisa Mustonen ja Mari Perankoski ovat saaneet vähemmän kiitolliset osat sivuhahmoina, joiden ainoa tarkoitus tuntuu olevan henkilöidä veljesten ja isän välisiä vastakkainasetteluja.

Veljekset
Ohjaus Mika Kaurismäki, ensi-ilta 18.3.
Tähdet: ***