Yksi modernin kauhun mestareista, George A. Romero, ohjasi elokuvan The Crazies vuonna 1973. Tänä vuonna valmistuneeseen, samannimiseen uusintaversioon on lisätty toimintaa dialogin ja politiikan kustannuksella. Ratkaisu ei suinkaan ole huono.
Piskuisen iowalaiskaupungin sheriffi Davis Dutton (Timothy Olyphant) joutuu ampumaan tutun maanviljelijän, kun tämä tulee lasittunut katse silmissään ja ase kädessään riehumaan koululle. Tapaus ei jää ainoaksi, vaan pian kaupunki on täynnä murhanhimoisia kanssaihmisiä. Sheriffi ja hänen lääkärivaimonsa (Radha Mitchell) päättelevät, että kyseessä on jonkinlainen epidemia.

Todentuntuista kauhua elokuvaan tuovat kasvottomat armeijan sotilaat, jotka eristävät pikkukaupungin ja ampuvat kyselemättä. Syvällistä poliisivaltion kritiikkiä on kuitenkin turha odottaa, sillä kauhuleffa ei yritäkään olla erityisen fiksu vaan tyytyy viihdyttämään. Mielikuvitukselliset tohinakohtaukset ja maltilla piirretyt hahmot pitävät kiinnostusta yllä puolitoista tuntia – ja unohtuvat sen jälkeen.

The Crazies
Ohjaaja: Breck Eisner
Ensi-ilta 30.6.

Tähdet: ***

Me Naiset valitsi naisten kirjallisuuden keskeiset klassikot. Onko 50 Shades of Gray ja Tiina saa suukon luettu?

Saitko 100/100 Kirjojen Suomen Pätemistestistä? Tietysti, mutta luuletko olevasi kovakin naisten kirjallisuuden tuntija? Veikkaatko, että olet lukenut oleellisimmat tyttökirjat, chick lit -helmet ja naisten suosikkiromaanit vuosien varrelta?

Testaa suurehkosta Me Naisten tyttökirjallisuuspätemistestistä, montako 90 merkkiteoksesta olet lukenut!

 

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****