Kauhujännärissä vanhemmuus muuttuu painajaiseksi.

Geeniteknologialla on peloteltu jo vuosikausia. Niin tekee myös Splice, mutta sen todellinen pelote löytyy paljon lähempää – ydinperheestä.

Clive (Adrien Brody) ja Elsa (Sarah Polley) ovat tiedemaailman vastine rokkitähdille. Geeni­teknologiaan erikoistunut pariskunta ottaa askeleen arveluttavaan suuntaan, kun he yhdistävät ihmisen perimään erilaisten eläinten dna:ta, mistä syntyy pieni mutta eloisa liha­möykky. Pikkuhiljaa möykystä kasvaa naisolio (Delphine Chanéac), johon tieteilijät suhtautuvat kuin vanhemmat.
Ohjaaja Vincenzo Natali (Cube – kuutio) on istuttanut kauhujännäriinsä kutkuttavan babyblues-kuvion. Vanhemmuus – tässä tapauksessa tieteen riemuvoitto – ei olekaan yhtä juhlaa. Unelmasta tulee painajainen.

Elokuvavaikutteet liikkuvat Lynchistä Cronenbergiin ja Kärpäsestä Rosemaryn painajaiseen. Harmi, että loppua kohti leffa liukuu lähemmäksi nykykauhua, jossa tarinan nyanssit korvataan säikyttelyllä. Suurimman osan ajasta elokuva kuitenkin tunnustaa, että kaikkein pelottavinta on ihmisessä piilevä hirviömäisyys ja hirviöiden inhimillisyys.

Splice
Ohjaaja: Vincenzo Natali. Ensi-ilta 30.7.
Tähdet: ****

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****

 

Saiko Neumann sydämesi pamppailemaan? Hoilotitko kovaan ääneen Eppujen suurimpia hittejä?

 

 

Tässä musavisassa selviää kuka muistaa –  ja kuuli –  suurimpien Suomi-hittien sanat oikein.

Lisää biisien lyriikoita ja rokkitarinoita voi lukea tänä syksynä ilmestyneistä kirjoista:

Eppu Normaali: Kaikki sanat (Siltala), Salla Nazarenko: Neumann –  Dingo-kipparin käsikirja (Into), Timo Kalevi Forss: Gösta Sundqvist – Leevi and the Leavingsin dynamo ja Dave Lindholm: Sanat (Johnny Kniga)