Höttöä Shakespeare-faneille.

Kuvaus Romeon ja Julian ehdottomasta rakkaudesta on päätynyt höyhenen­kevyen romanssin taustalle. Rakkaus­kirjeitä Julialle sijoittuukin klassikko­näytelmän tapahtumapaikkaan Veronaan.

Pääosassa on amerikkalainen Sophie (Amanda Seyfried), joka saapuu kaupunkiin juhlimaan kihlajaisiaan. Samalla kun sulho (Gael Garcìa Bernal) ravaa ympäri Veronaa ravintolansa asioilla, Sophie tutustuu vapaaehtoisiin, jotka vastaavat Shakespearen Julia-hahmolle osoitettuihin kirjeisiin.

Sophiekin osallistuu työhön vastaamalla vuosikymmeniä vanhaan kirjeeseen. Neidon kirjoittamasta vastauksesta rohkaistunut kirjeen lähettäjä Claire (Vanessa Redgrave) saapuu Italiaan etsimään kadotettua rakastet­tuaan. Mukanaan hänellä on aikuinen lapsenlapsensa Charlie (Christopher Egan).

Gary Winick (muun muassa Morsianten sota) kuljettaa rinnakkain Clairen ja Sophien rakkaustarinoita. Kiinnostavin suhde on kuitenkin näiden kahden eri-ikäisen naisen välinen. Heidän välillään on lämpöä, joka pariskuntien vaihtamista suudelmista uupuu.

Aidointa Italiaa elokuvassa edustaa hykerryttävän korni popmusiikki.

Rakkauskirjeitä Julialle (Letters to Juliet)
Ohjaaja: Gary Winick. Ensi-ilta 23.7.
Tähdet:

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****

 

Saiko Neumann sydämesi pamppailemaan? Hoilotitko kovaan ääneen Eppujen suurimpia hittejä?

 

 

Tässä musavisassa selviää kuka muistaa –  ja kuuli –  suurimpien Suomi-hittien sanat oikein.

Lisää biisien lyriikoita ja rokkitarinoita voi lukea tänä syksynä ilmestyneistä kirjoista:

Eppu Normaali: Kaikki sanat (Siltala), Salla Nazarenko: Neumann –  Dingo-kipparin käsikirja (Into), Timo Kalevi Forss: Gösta Sundqvist – Leevi and the Leavingsin dynamo ja Dave Lindholm: Sanat (Johnny Kniga)