Näin ystävien kesken tarjoaa reipasta romantiikkaa nykytyyliin.

Ajastaan jääneiden prinsessasatujen sijaan Näin ystävien kesken tarjoaa reipasta nykyromantiikkaa. Käsikirjoittaja Elizabeth Meriwether on viisaasti sijoittanut naishahmolle sydämen lisäksi aivot ja mieshahmolle peniksen lisäksi sydämen.

Komedian ohjaajana kunnostautuu Ivan Reitman (mm. Ghostbusters), joka on ehkä ottanut ihmissuhteiden kuvauksessa oppia pojaltaan Jason Reitmanilta, Junon ja Up In the Airin ohjaajalta.

Kännisen illan jälkeen Adam (Ashton Kutcher) herää puolituttunsa Emman (Natalie Portman) ja tämän kämppisten sohvalta. Tapaamisesta syntyy sopimus seksikumppanuudesta vailla sitoumuksia. Tv-sarjan kulisseissa työskentelevä Adam ei kuitenkaan tappele seksin myötä sikiäviä tunteita vastaan, toisin kuin kiireinen lääkäri Emma.

Pääosien lisäksi myös sivuhahmot, etenkin Emman kämppikset (mm. Greta Gerwig), ovat saaneet uskottavuutta Hollywood-paperinukkeja enemmän. Vain Kevin Klinen osa Adamin tv-stara-isänä hiukan ontuu, mutta hänkin tarjoaa pintaliitoromansseineen vastakohdan Emman ja Adamin väliselle aidolle asialle.

Näin ystävien kesken (No Strings Attached)
Ohjaaja: Ivan Reitman, ensi-ilta 11.2.
Tähdet: ***½

Me Naiset valitsi naisten kirjallisuuden keskeiset klassikot. Onko 50 Shades of Gray ja Tiina saa suukon luettu?

Saitko 100/100 Kirjojen Suomen Pätemistestistä? Tietysti, mutta luuletko olevasi kovakin naisten kirjallisuuden tuntija? Veikkaatko, että olet lukenut oleellisimmat tyttökirjat, chick lit -helmet ja naisten suosikkiromaanit vuosien varrelta?

Testaa suurehkosta Me Naisten tyttökirjallisuuspätemistestistä, montako 90 merkkiteoksesta olet lukenut!

 

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****