Me Naiset
|
Kaisu Tervonen

Nyt olisi joutsen kynittävänä.

Black Swan muistuttaa enemmän nyrkkeily- kuin balettielokuvaa. Psykodraaman kuvaama tanssin maailma on täynnä fyysistä kipua.

Balettitanssija Ninan (Natalie Portman) tuska alkaa jo kotoa, jota hallitsee hermoheikko äiti (Barbara Hershey). Kova on kuri myös baletissa, jonka taiteellinen johtaja (Vincent Cassel) valitsee Ninan tanssimaan Joutsenlammen kaksiosaisen pääroolin valkeana ja mustana joutsenena, noiduttuna neitona ja tämän juonittelevana vastinkappaleena. Nina pelkää menettävänsä roolin vapautuneemmalle Lilylle (Mila Kunis).

Draama on kiinni tässä ajassa kuvatessaan sitä rääkkiä, jonka balettitanssija – ja moni muu nuori nainen – on valmis läpikäymään saavuttaakseen täydellisyyden ihanteen. Hienovaraisuuden puutteessaan, kaksoisolennoissaan ja nuoren naisen kasvukipujen karmeudessa Darren Aronofskyn teos lähenee kuitenkin kauhua. Intiimi kameratyökin keskittyy ruumiin repeilyyn.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Näyttelijöiden sukeltaminen hulluuteen ja kerronnan selkeät ylilyönnit ovat humalluttavaa laatua. Mieltäylentävää tanssin taikaa kaipaavat lunastakoot mieluummin balettilipun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Black Swan
Ohjaaja: Darren Aronofsky, ensi-ilta 4.3.
Tähdet: ****

Sisältö jatkuu mainoksen alla