Nyt olisi joutsen kynittävänä.

Black Swan muistuttaa enemmän nyrkkeily- kuin balettielokuvaa. Psykodraaman kuvaama tanssin maailma on täynnä fyysistä kipua.

Balettitanssija Ninan (Natalie Portman) tuska alkaa jo kotoa, jota hallitsee hermoheikko äiti (Barbara Hershey). Kova on kuri myös baletissa, jonka taiteellinen johtaja (Vincent Cassel) valitsee Ninan tanssimaan Joutsenlammen kaksiosaisen pääroolin valkeana ja mustana joutsenena, noiduttuna neitona ja tämän juonittelevana vastinkappaleena. Nina pelkää menettävänsä roolin vapautuneemmalle Lilylle (Mila Kunis).

Draama on kiinni tässä ajassa kuvatessaan sitä rääkkiä, jonka balettitanssija – ja moni muu nuori nainen – on valmis läpikäymään saavuttaakseen täydellisyyden ihanteen. Hienovaraisuuden puutteessaan, kaksoisolennoissaan ja nuoren naisen kasvukipujen karmeudessa Darren Aronofskyn teos lähenee kuitenkin kauhua. Intiimi kameratyökin keskittyy ruumiin repeilyyn.

Näyttelijöiden sukeltaminen hulluuteen ja kerronnan selkeät ylilyönnit ovat humalluttavaa laatua. Mieltäylentävää tanssin taikaa kaipaavat lunastakoot mieluummin balettilipun.

Black Swan
Ohjaaja: Darren Aronofsky, ensi-ilta 4.3.
Tähdet: ****

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****

 

Saiko Neumann sydämesi pamppailemaan? Hoilotitko kovaan ääneen Eppujen suurimpia hittejä?

 

 

Tässä musavisassa selviää kuka muistaa –  ja kuuli –  suurimpien Suomi-hittien sanat oikein.

Lisää biisien lyriikoita ja rokkitarinoita voi lukea tänä syksynä ilmestyneistä kirjoista:

Eppu Normaali: Kaikki sanat (Siltala), Salla Nazarenko: Neumann –  Dingo-kipparin käsikirja (Into), Timo Kalevi Forss: Gösta Sundqvist – Leevi and the Leavingsin dynamo ja Dave Lindholm: Sanat (Johnny Kniga)