Lauri Tähkä. Kuva: Warnwer Music Finland
Lauri Tähkä. Kuva: Warnwer Music Finland

Lauri Tähkä ja kymmenkunta biisiä rakkaudesta. Tuloksena on ammattitaidolla tehty levy, joka ei ota riskejä.

Neljännellä sooloalbumillaan Lauri Tähkä lyö tiskiin kymmenkunta laulua rakkaudesta. Hän tekee tämän kovaa ja korkealta, kliseitä kaihtamatta ja patetiaa pelkäämättä. Musiikki taittaa iskelmää poppiin ja jopa diskokomppiin.

Uudella levyllä Tähkän omintakeinen persoona uhkaa hukkua sävellysten alle. Sävellykset seuraavat yhä enemmän kohderyhmäajattelua turhankin tottelevaisesti. Voisi melkein kuvitella, kuinka levy-yhtiössä tietokoneohjelma tulostaa halutunlaisen laulun, kunhan ohjelmaan vain syöttää halutun tunnetilan, kompin ja tekstin teeman.

Kokonaisuus kuulostaa ammattitaitoiselta ja huippuunsa tuunatulta, mutta sisällöllis-taiteellisia riskejä Vien sut täältä kotiin -levyllä ei oteta ensimmäistäkään.

Lemmenkipeyden teema tyrkätään sivuun vain yhden kappaleen ajaksi. Minun Suomeni kuulostaa otsikkonsa mukaan siltä, kuin se olisi tilaustyö Suomen lähestyviin 100-vuotisjuhliin.

Kuuntele ja katso kesän Morsian-hitti:

Lauri Tähkä: Vien sut täältä kotiin

(Warner)

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****

 

Saiko Neumann sydämesi pamppailemaan? Hoilotitko kovaan ääneen Eppujen suurimpia hittejä?

 

 

Tässä musavisassa selviää kuka muistaa –  ja kuuli –  suurimpien Suomi-hittien sanat oikein.

Lisää biisien lyriikoita ja rokkitarinoita voi lukea tänä syksynä ilmestyneistä kirjoista:

Eppu Normaali: Kaikki sanat (Siltala), Salla Nazarenko: Neumann –  Dingo-kipparin käsikirja (Into), Timo Kalevi Forss: Gösta Sundqvist – Leevi and the Leavingsin dynamo ja Dave Lindholm: Sanat (Johnny Kniga)