Lady Gaga näyttelee toisessa Sin City -elokuvassa tarjoilijaa. Kuva: Dimension Films
Lady Gaga näyttelee toisessa Sin City -elokuvassa tarjoilijaa. Kuva: Dimension Films

Lady Gaga tekee toisen elokuvaroolinsa perjantaina ensi-iltansa saaneessa uudessa Sin City -elokuvassa.

Popsensaatio Lady Gaga, 28, paljasti kesällä faneilleen, että hänet nähdään taas ohjaaja Robert Rodriguezin elokuvassa. Sin City -sarjakuviin perustuva Sin City: A Dame to Kill For -elokuva sai perjantaina ensi-iltansa Suomessa, ja Lady Gagaa eli Stefani Germanottaa voi ihailla valkokankailla hyväsydämisen tarjoilijan, Berthan, roolissa.

Lady Gaga on nähty myös aiemmin valkokankaalla, ja vielä saman ohjaajan Machete-elokuvassa. Machetessa Lady Gaga teki debyyttinsä elokuvanäyttelijänä. Hän näytteli pyssyä heiluttelevaa vamppia, La Chameleonia.

Macheten roolin jälkeen ohjaaja Robert Rodriguez vaati saada Gagan myös Sin Cityyn. Gagalle etsittiin tarpeeksi pieni rooli, jotta hän ehtisi näytellä sen kiertuekeikkojensa välissä.

Frank Millerin, Sin City -sarjakuvien luojan, mukaan Lady Gaga on luontainen lahjakkuus. Elokuvan ohjaaja Rodriquez on todennut haastattelussa, että jos Gaga haluaisi, hän menestyisi myös näyttelijänä. Myös Joseph Gordon-Levitt, joka näyttelee kohtauksessa Gagan kanssa, on kehunut tähden näyttelijäntaitoja.

Sin City: A Dame to Kill For -elokuva on jatkoa ensimmäiselle Sin City -elokuvalle, joka sai ensi-iltansa vuonna 2005. Sarjakuvamaisissa elokuvissa nähdään muun muassa näyttelijät Jessica Alba, Bruce Willis, Mickey Rourke ja Rosario Dawson.

Katso elokuvan traileri YouTubessa. Lady Gaga vilahtaa kohdassa 2:50.

Lue myös:

Rosario Dawson tyrmää tiukassa nahkamekossaan: "Vihdoin naisetkin saavat olla rajuja"

Lady Gagan uusin aluevaltaus

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****

 

Saiko Neumann sydämesi pamppailemaan? Hoilotitko kovaan ääneen Eppujen suurimpia hittejä?

 

 

Tässä musavisassa selviää kuka muistaa –  ja kuuli –  suurimpien Suomi-hittien sanat oikein.

Lisää biisien lyriikoita ja rokkitarinoita voi lukea tänä syksynä ilmestyneistä kirjoista:

Eppu Normaali: Kaikki sanat (Siltala), Salla Nazarenko: Neumann –  Dingo-kipparin käsikirja (Into), Timo Kalevi Forss: Gösta Sundqvist – Leevi and the Leavingsin dynamo ja Dave Lindholm: Sanat (Johnny Kniga)