Näyttelijä Juha Veijonen Alaston Totuus-kirjan kuvassa. ”Idea kuvaan tuli Frank Zappan levynkannesta, jossa Zappa istuu pöntöllä.” Kuva: Marika Kiviharju
Näyttelijä Juha Veijonen Alaston Totuus-kirjan kuvassa. ”Idea kuvaan tuli Frank Zappan levynkannesta, jossa Zappa istuu pöntöllä.” Kuva: Marika Kiviharju

”Olin yllättynyt siitä, kuinka moni oli valmis hyppäämään pois mukavuusalueelta”, julkisuuden henkilöiden alastonkuvaajana tutuksi tullut Marika Kiviharju sanoo.

Sensuellit huomenlahjakuvat, voimauttavat eropotretit, parisuhteen ensihuuman ikuistaminen, taiteellinen alastontaulu makuuhuoneen seinälle...

Siinä muutama syy, joiden vuoksi tavalliset suomalaiset otattavat itsestään kuvia ilman rihman kiertämää, kertoo alastonkuvistaan tunnettu valokuvaaja Marika Kiviharju.

– Kyllä alastomuus on edelleen jonkinlainen tabu, hän sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ei kuitenkaan niin suuri, etteikö ihmisiä saisi suostumaan kuviin. Marika on kuvannut myös alastomia julkisuuden henkilöitä muun muassa pari vuotta sitten ilmestynyttä Alaston totuus -kirjaansa varten. Osa näistä kuvista nähtävissä lokakuun ajan Kotkan valokuvakeskuksen Sensuroimaton-näyttelyssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Näyttelijä Saija-Reetta Kotirinta Alaston Totuus-kirjan kuvassa. Kuva: Marika Kiviharju
Näyttelijä Saija-Reetta Kotirinta Alaston Totuus-kirjan kuvassa. Kuva: Marika Kiviharju

Tavalliset ihmiset ottavat itse yhteyttä, mutta julkkikset päätyvät alastonkuviin niin, että Marika pyytää. Jotkut sanovat kyllä saman tien, toisia Marika joutuu suostuttelemaan pitkäänkin.

– Yllättävän korkea prosenttiosuus pyytämistäni julkisuuden henkilöistä on suostunut kuviin. Kun työstin kirjaani, vain viidestä kymmeneen prosenttia sanoi ei. Olin yllättynyt siitä, kuinka moni oli valmis hyppäämään pois mukavuusalueelta.

Marika arvelee, että kuviin on helpompi suostua, kun ne näkee tyylikkäänä taideprojektina eikä tirkistelynä.

”Yllättävän moni julkkis on suostunut kuviin.”

Luottamus kuntoon ja vaatteet pois

Jörn Donner, Ristomatti Ratia, Helena Lindgren, Aira Samulin ja Miina Äkkijyrkkä. Siinä muutama nimi, joiden saamisesta kuviinsa Marika on erityisen otettu.

– Vähän iäkkäämmät kulttuuri-ihmiset ovat varmoja itsestään. He antavat taiteilijalle vapauden ja uskaltavat luottaa eri tavalla kuin nuoremmat.

Alastonkuvauksessa haasteen muodostaa psyykkinen puoli. Kun kuvattava on linssin edessä paljaimmillaan, vaaditaan luottamusta. Välillä joutuu toimimaan myös terapeuttina. Siitä huolimatta Marika sanoo kaiken sujuneen yleensä ilman suurempaa draamaa.

– Joskus yhteisen sävelen hakeminen kestää pidempään. Yhden taiteilijamiehen kanssa piti juoda puoli pulloa punaviiniä ennen kuin pystyimme edes aloittamaan, Marika muistelee.

Porvoolaisen Saluuna-ravintolan asiakas Ville, Mr. Helmikuu hyväntekeväisyystempauksena kuvatussa alastonkalenterissa. Kuva: Marika Kiviharju
Porvoolaisen Saluuna-ravintolan asiakas Ville, Mr. Helmikuu hyväntekeväisyystempauksena kuvatussa alastonkalenterissa. Kuva: Marika Kiviharju

Kuvauksista puhutaan etukäteen joko puhelimessa tai ennen kuvien ottamista. Sen jälkeen tulee aika riisuutua.

– Joku saattaa kysyä, että otanko nyt vaan vaatteet pois ja sanon, että otat. Jännitys kestää yleensä ensimmäiset viisi minuuttia. Kun kuvattava huomaa, että tilanne on minulle todella tavallinen, on kuin olisimme missä tahansa kuvauksissa.

”Jännitys kestää yleensä ensimmäiset viisi minuuttia.”

Luottamus syntyy myös siitä, että kuvattava saa nähdä ja hyväksyä kuvat ennen niiden julkaisua. Marika huolehtii myös tarkasti, etteivät kuvat päädy vääriin yhteyksiin.

Siinä alastonkuvien ottaminen eroaa tavallisista, että kuvaaminen on nopeampaa. Alastomalle kuvattavalle saattaa tulla kylmä, eivätkä kaikki jaksa muutenkaan oleskella ilkosillaan pitkiä aikoja. Julkkiskuvauksissa puoli tuntia riittää, yksityisasiakkaiden kanssa saattaa mennä pidempään, jos otetaan kuvia useassa eri valossa tai erilaisten taustojen kanssa.

– On jännä huomata, että kun kuvattava on ollut kameran edessä alastomana, olemme jo tosi läheiset. Tulee jännä luottamus ja ihmiset kertovat juttuja, joita he eivät ehkä ventovieraille kertoisi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla