Kriitikoiden ylistämä draamakomedia ruotii isän ja tyttären hankalaa suhdetta omaperäisen huumorin kautta.

Hieman erikoinen Winfried (Peter Simonischek) päättää lähteä yllätysvierailulle vieraantuneen ja urakeskeisen tyttärensä Ineksen (Sandra Hüller) luo. Ines työskentelee Bukarestissa tärkeän projektin parissa ja on kaikkea muuta kuin ilahtunut vierailusta. Yhteistä säveltä isän kanssa ei tahdo löytyä. Saadakseen yhteyden tyttäreensä Winfried turvautuu vitsiksi tarkoitettuun alter egoon, Toni Erdmanniin. Kun tämä eriskummallinen hahmo tunkeutuu Ineksen elämään, ei hullunkurisilta tilanteilta voida välttyä.

Terävä käsikirjoitus pilailee modernin elämän ihmeellisyyksillä.

Saksalaisen Maren Aden kolmas pitkä ohjaustyö on erikoinen tapaus, sillä se tuntuu samaan aikaan sekä turvalliselta että tuoreelta. Mainiot pääosanäyttelijät tuovat tarinaan aitoa lämpöä ja inhimillisyyttä, terävä käsikirjoitus taas pilailee modernin elämän ihmeellisyyksillä.

Vahvasti myötähäpeään pohjaavan huumorin lisäksi mukaan mahtuu aimo annos koskettavaa melankoliaa. Välillä lähes kolmetuntinen elokuva tuntuu turhan pitkältä, mutta viimeistään loppua kohden se kyllä palkitsee katsojansa.

Leffa keräsi huomiota toukokuussa Cannesin elokuvajuhlien pääkilpasarjassa ja on nyt ehdolla parhaan vieraskielisen elokuvan Golden Globe -palkinnon saajaksi. European Film Awards -gaalassa elokuva suorastaan kahmi palkintoja: se valittiin vuoden 2016 parhaaksi eurooppalaiseksi elokuvaksi sekä sai palkinnot parhaasta ohjauksesta, parhaasta käsikirjoituksesta, parhaasta naispääosasta ja parhaasta miespääosasta.

Katso traileri:

Isäni Toni Erdmann

****

Ensi-ilta 16.12.

Ranskalaiskomediassa C’est la vie! – Häät ranskalaiseen tapaan seurataan häitä hääsuunnittelijan näkökulmasta.

Hääsuunnittelijan elämä ei ole herkkua, mikäli Olivier Nakachen ja Eric Toledanon ohjaamaan ranskalaiseen romanttiseen komediaan C’est la vie! – Häät ranskalaiseen tapaan on uskominen. Samaa aihetta käsitteli vuonna 2001 Jennifer Lopezin tähdittämä elokuva Häät mielessä. Tällä kertaa hääsuunnittelijana kärsii eläkeikää lähestyvä Max (Jean-Pierre Bacri).

Maxin tehtävänä on järjestää häät 1600-luvulla rakennettuun loisteliaaseen linnaan. Elokuva seuraa hänen viime hetken ponnistelujaan hääpäivän aamusta aina myöhään yöhön. Toisin kuin tosi-tv-sarjoissa, morsian ei ole muuttunut häitä valmistellessaan hirviöksi, vaan sulhanen. Rasittavan sulhon lisäksi Maxin on kestäminen epäpäteviä palkollisiaan, jotka ovat muun koheltamisensa ohella aiheuttaa vieraille ruokamyrkytyksen ja ampua heitä ilotulitusraketeilla.

Huumoria ammennetaan ranskalaisesta temperamentista. Tunteet käyvät kuumina, henkilöt sanailevat kilpaa toistensa kanssa ja ärräpäät lentävät. Siis samanlaista kohkaamista ja meuhkaamista, johon suurin osa ranskalaisista komedioista nykyisin luottaa. Elokuvan pelastavat kaksi lopussa nähtävää juhlakohtausta. Niissä on aitoa romantiikan lumoa ja magiaa.

C’est la vie! – Häät ranskalaiseen tapaan ***

Matt Damon ja Kristen Wiig kutistuvat lilliputeiksi uutuusdraamassa Downsizing.

Väestönkasvun hillitsemiseen ei ole keksitty keinoa. Ohjaaja-käsikirjoittaja Alexander Payne tarjoilee uutuusdraamassaan Downsizing varsin radikaalin ratkaisun: kutistetaan ihmiskunta peukaloisiksi. Mini-ihmiset kuluttavat vähemmän luonnon resursseja, joten ilmastonmuutoskin saadaan hallintaan. Riittävätkö moiset perustelut vakuuttamaan muut kuin ituhipit? Mites olisi tämä: peukaloliisojen ja peukalolassejen elämä on niin edullista, että jokaisella lilliputilla on varaa luksuselämään. No niin, johan kuulostaa paremmalta! Ei siis ihme, että perusjamppa Paul (Matt Damon) ja hänen vaimonsa Audreykin (Kristen Wiig) päättävät aloittaa uuden elämän pikkiriikkisinä.

Downsizingin alkuasetelma on kuin suoraan 1950-luvun scifikauhuelokuvista. Paynen tyylilaji on kuitenkin satiiri. Ihmisiä kiinnostaa enemmän mässäillä ja mälläillä kuin uhrautua pyyteettömästi luonnon puolesta. Pian käy ilmi, että pikkuistenkin yhteiskuntaakin pyörittävät nälkäpalkalla kituvat siirtolaissiivoojat, jotka on kutistettu vastoin tahtoaan valkoisia palvelemaan.

Satiiri toimii, mutta aivan yhtäkkiä Payne lisää hurjasti kierroksia. Alkaa psykedeelinen ja paatoksellinen trippi, jonka aikana Paul vierailee bergeniläisessä ekoyhteisössä. Haahuilua, batiikkipaitoja ja rummutusta. Kultti vai utopia? Joka tapauksessa turhan kulunutta kuvastoa eikä oivalluksista ole tietoakaan. 

Downsizing **