Tekoälynainen ja hänen ylivertaiseen ihanuuteensa rakastuvat miehet. Uutuusleffa Ex Machina tarjoaa kelpo viihdettä.

Tylsästi nimetty teköälyleffa on tylsähkö näkökulmansakin suhteen: mikä on, kun kaksilahkeisten pitää väen vängällä luoda hurjan nätti robottineito ja langeta siihen oikopäätä? Vai onko se juuri tarkoituskin? Onhan norminaisia välillä hankala hallita.

Mutta on tekonaisiakin. Sen huomaavat Alex Garlandin tieteisdraaman luojanero Nathan (Oscar Isaac) ja koehenkilö Caleb (Domhnall Gleeson), kun äärieristetyssä retriitissä psykologinen testaus teköäly Avan (ballerinamainen Alicia Vikander) kanssa ylittää humaanin käsityskyvyn.

Esikoisensa ohjannut, Beach-romaanista tuttu Garland loisti käsikirjoituksillaan elokuvissa 28 päivää myöhemmin ja Sunshine. Nyt juuri käsikirjoitus kaipaisi lisää lihaa keinonivelten ympärille.

Garlandin painotus on filosofisessa keskustelussa, mikä toimii visuaalisesti näyttävässä erämaaonkalossa mainiosti, mutta mukaan ympätyt naiskehonosien revittelyt ja ennakkoon arvattavat yllätykset tuntuvat tympeiltä.

Viihdearvoltaan elokuva on silti kelpo, ja jääpä muutama suuri, ihmiskunnan tulevaisuutta koskeva robottikysymys mieleen pyörimään. Ainakin sen jälkeen, kun pääsee eroon sen pyörityksestä, että tapahtuiko valkokankaalla jotakin hyvin feminististä vai sittenkin erittäin sovinistista?

Katso traileri:

Ex Machina

***

Lue myös:

Käyvätkö tekoälyleffat toteen? Koneen sanotaan läpäisseen ihmistestin

Stephen Hawking varoittaa tekoälystä

Tee Me Naisten eeppinen kaupunkivisa ja selvitä, oletko karavaanaritason Suomi-tietäjä.

Viihdytkö tutuissa nurkissa vai tunnetko jokaisen niemennokan ja notkelman? Olemme koonneet kymmenen kuvaa suomalaisista ikoneista ja monumenteista, jotka liittyvät johonkin tiettyyn suomalaiseen kaupunkiin.

Osaatko yhdistää kuvan oikeaan kaupunkiin?

 

Maailma on täynnä kirjahaasteita, mutta kuka oikeasti lukee vuodessa sata romaania, pelkästään klassikoita tai haluaa tieten tahtoen viettää aikaansa huonojen kirjojen parissa?

Lukeminen kannattaa aina. Kirjojen parissa ajan saa kulumaan viihdyttävästi, kirjoista voi oppia uutta ja niistä voi keksiä jutunjuurta muiden kanssa.

Mutta lukeminen on myös terveellistä ja se lisää elinvuosia. Viime aikoina julkaistuissa tutkimuksissa on saatu selvää näyttöä siitä, että kaunokirjallisuuden lukeminen vahvistaa muistia ja voi ehkäistä muistisairauksia.

Tutkijoille ei ole täysin selvinnyt, miksi juuri romaanien lukeminen vaikuttaa näin posiitivisesti muistiin, mutta sen epäillään johtuvan siitä, että lukiessaan ihminen samastuu ja eläytyy toisten ihmisten kohtaloihin. Hän on siis sosiaalinen, vaikka makoileekin yksin omalla kotisohvallaan.  

Mutta mitähän sitä sitten lukisi, kun maailma on pullollaan lukemattomia kirjoja?

Me Naisten kirjahaasteessa löydät helposti uutta ja vähän yllättävääkin luettavaa.

Pelisäännöt ovat selvät: printtaa kirjalista talteen ja etsi sopivia teoksia kirjastoista, ystävien hyllyistä tai kirjakaupoista. Luettuasi kirjan, ruksaa suoritettu kohta ja tartu seuraavaan. Aikaa on vuosi ja rasteja 15.

Aika  alkaa än-yy-tee-nyt!  

1. Kirjan kannet ovat kirkkaan keltaiset.

2. Romaanin päähenkilöllä on sama nimi kuin parhaalla lapsuudenystävälläsi.

3. Kirjailija on kuuma.

4. Kirjan nimessä on adjektiivi.

5. Kirjailija on syntynyt samana vuonna kuin sinä (tai jos olet syntynyt 2000-luvulla, riittää, että kirjailija on syntynyt samalla vuosikymmenellä).

6. Kirjan kannessa on eläin.

7. Romaanissa on kuumaa seksiä.

8. Kirjaa voi värittää tai täyttää.

9. Romaani sijoittuu johonkin lämpöiseen maahan.

10. Kirja on kuuma puheenaihe ja tiedät tekeväsi vaikutuksen, kun luet sitä kahvilassa.

11. Kirjassa on alle 150 sivua.

12. Romaanin nimessä on vain yksi sana.

13. Kirjasta on tehty tv-sarja tai elokuva.

14. Kirjan nimessä on jossain muodossa sana rakkaus.

15. Kirja on kaunis ja sopii täydellisesti sohvapöydällesi/sisustukseesi.