Tekoälynainen ja hänen ylivertaiseen ihanuuteensa rakastuvat miehet. Uutuusleffa Ex Machina tarjoaa kelpo viihdettä.

Tylsästi nimetty teköälyleffa on tylsähkö näkökulmansakin suhteen: mikä on, kun kaksilahkeisten pitää väen vängällä luoda hurjan nätti robottineito ja langeta siihen oikopäätä? Vai onko se juuri tarkoituskin? Onhan norminaisia välillä hankala hallita.

Mutta on tekonaisiakin. Sen huomaavat Alex Garlandin tieteisdraaman luojanero Nathan (Oscar Isaac) ja koehenkilö Caleb (Domhnall Gleeson), kun äärieristetyssä retriitissä psykologinen testaus teköäly Avan (ballerinamainen Alicia Vikander) kanssa ylittää humaanin käsityskyvyn.

Esikoisensa ohjannut, Beach-romaanista tuttu Garland loisti käsikirjoituksillaan elokuvissa 28 päivää myöhemmin ja Sunshine. Nyt juuri käsikirjoitus kaipaisi lisää lihaa keinonivelten ympärille.

Garlandin painotus on filosofisessa keskustelussa, mikä toimii visuaalisesti näyttävässä erämaaonkalossa mainiosti, mutta mukaan ympätyt naiskehonosien revittelyt ja ennakkoon arvattavat yllätykset tuntuvat tympeiltä.

Viihdearvoltaan elokuva on silti kelpo, ja jääpä muutama suuri, ihmiskunnan tulevaisuutta koskeva robottikysymys mieleen pyörimään. Ainakin sen jälkeen, kun pääsee eroon sen pyörityksestä, että tapahtuiko valkokankaalla jotakin hyvin feminististä vai sittenkin erittäin sovinistista?

Katso traileri:

Ex Machina

***

Lue myös:

Käyvätkö tekoälyleffat toteen? Koneen sanotaan läpäisseen ihmistestin

Stephen Hawking varoittaa tekoälystä