Kätilö kertoo Helenan (Krista Kosonen) ja Johanneksen (Lauri Tilkanen) tarinan.
Kätilö kertoo Helenan (Krista Kosonen) ja Johanneksen (Lauri Tilkanen) tarinan.

Kätilö-elokuva näyttää uuden puolen Krista Kososesta.

Krista Kosonen on Villisilmä hullusilmä, elämään kääntäjä ja vääntäjä. Kätilö, jota Lapin sota vuonna 1944 kylmettää, mutta jonka sydän ja kuuma syli yhä kaipaavat miestä ja rakkauden myötä pakoa pahuudelta. Kätilö antaa elämän mutta saattaa hetkessä muuttua kuoleman enkeliksi.

Katja Ketun Kätilö-romaaniin pohjautuva, Antti J. Jokisen ohjaama draama sodan varjoista on visuaalisesti nautinnollinen. Myös henkilötarina kiehtoo. Kososen Vikasilmä Helena on erikoinen, suorasukaisuudessaan kaunis ja vahva. Ei ihme, että elokuva jo sai parhaan naisnäyttelijän palkinnon Shanghain filmifestivaaleilla. Kososen suorituksen äärellä Putous-sketsihahmot unohtuvat välittömästi. Jokisen Puhdistus-elokuvaan sen sijaan löytyy yhtäläisyyksiä raskaan aiheen herkässä tulkinnassa.

Kätilö Helena lähtee saksalaisten vankileirille sairaanhoitajaksi tietämättä, mitä leirillä salassa tapahtuu. Hän tietää vain, että leirillä on myös väkevän ihastuksen kohde. Lauri Tilkasen saksalais-suomalainen SS-upseeri Johannes on komea mutta syyllisyydessä riutuva, omaa ristiään kantava. ”Jos tuon miehen saan, niin toista en vaadi”, Villisilmä kuitenkin tietää.

Tommi Korpelan saksalaisupseeri on perinteinen johtajahahmo, joka ei sorru olemaan yksinomaan tyranni. Gödelillä on heikot kohtansa, kulttuurin ja kodin ikävä, mutta kuten muitakin päähenkilöitä, myös häntä on sota lujaa sivaltanut. Sivurooleissa nähdään Pirkka-Pekka Petelius, Leea Klemola ja Elina Knihtilä. Peteliuksen vakavassa Lapin äijän roolissa on mukana myös kodikas häivä komiikkaa.

Mystiselle Kuolleen miehen mökille päätyvä elokuva painottaa rakkaustarinaa julmuuksien kustannuksella, mikä on helpottavaa. Sävy ei ole yhtä roisi ja romuluinen kuin romaanissa, mutta sielultaan samaa kastia: ehdotonta, elävää.

Katso traileri:

Kätilö

****

Lue myös:

Krista Kosonen ja Antti Jokinen vihdoin yhteiskuvassa: ”Tänään juhlitaan”

Esikoistaan odottava Krista Kosonen: ”Äitiydestä tiedän vain sen, etten tiedä mitään”

Milloin viimeksi itkit, Krista Kosonen? Katso video!

Näyttelijä Lauri Tilkanen kasvoi yrittäjäsukuun: ”Parhaat esikuvat tulevat omasta perheestä”

Katja Ketun uusi romaani voi järkyttää – tällaisia kidutusmenetelmiä vankileirillä käytettiin

The Last Jedissä nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä.

”Taistele sitä orjan asua vastaan!” Näin Carrie Fisher evästi tuoretta Star Wars -näyttelijää Daisy Ridleytä Interview-lehden haastattelussa vuonna 2015. Fisher viittasi elokuvan Jedin paluu kohtaukseen, jossa Hutt Jabba orjuuttaa Fisherin näyttelemän Leian ja pakottaa tämän pukeutumaan pikkupikkubikiniin.

Fisherin neuvosta on otettu vaari. Uudesta Star Wars -trilogiasta ei voi puhua samana päivänä kuin 1970- ja 1980-luvun taiteessa tehdystä alkuperäisestä trilogiasta.

Sukupuoliroolit saivat kyytiä jo J.J. Abramsin vuonna 2015 ohjaamassa uuden trilogian ensimmäisessä osassa The Force Awakens. Huomenna ensi-iltansa saavan kakkososan, The Last Jedin, ohjaajan Rian Johnsonin näkemys on jopa feministisempi. Nyt luutuneita rooleja tuuletetaan puhurilla.

Siinä missä Leia esitettiin Jedin paluussa vastoin Fisherin omaa tahtoa seksiobjektina, uudessa trilogiassa näyttelevän Ridleyn hahmo, jedisoturi Rey, on aktiivinen toimija – sankari niin kuin elokuvan muutkin naiset.

Mutta Fisherkin sai kostonsa – viime hetkellä, sillä hän kuoli viime vuonna ja rooli jäi hänen viimeisekseen. Leiasta on vanhetessaan tullut kapinaa johtava kenraali. Vanhaa naista kunnioittavat nuoret kunditkin. Häntä ei esitetä hömelönä höppänänä, joka kuuluisi jo hautaan, toisin kuin vanhat naishahmot monissa elokuvissa – siis niissä harvoissa, joissa ylipäänsä on hahmoina vanhoja naisia.

Leian uusi hiustyylikin sopii paremmin naiselle kuin hahmon ikoninen kampaus, pikkutyttöjen suosimat lettirinkelit.

Naisten sankaruuttakin enemmän lämmittää se, miten naisiin suhtaudutaan, ja ennen kaikkea, miten he suhtautuvat toisiinsa. Nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä. He eivät puukota toisiaan selkään, vaan tekevät yhteistyötä. Leian ja hänen vara-amiraalinsa Holdon (Laura Dern) ystävyyssuhdetta kuvataan koskettavasti.

Elokuvan juoni jatkaa siitä, mihin The Force Awakens jäi. Arkkityyppinen hyvän ja pahan taistelu jatkuu. Ensimmäinen ritarikunta ja Uusi tasavalta ovat edelleen sodassa keskenään.

Kapinaliiton entiset jäsenet ovat muodostaneet Vastarinta-nimisen järjestön, jota johtaa Leia. Vastapuolella taistelee hänen ja Han Solon poika Ben, joka pahan voimille antauduttuaan omaksui nimen Kylo Ren (Adam Driver). Vastarinta on murtumassa, joten Rey yrittää suostutella erakoitunutta Luke Skywalkeria (Mark Hamill) apuun.

Star Wars: The Last Jedi

ENSI-ILTA 13.12. ****

Me Naisten testiryhmä arvosteli uusimman SingStar-pelin. 

Vaikka ei erityisemmin välittäisi konsolipeleistä, laulupelit ovat varma viihdyttäjä. Karaokea pelimuodossa kotona!

PlayStation lanseerasi vastikään laulupelien klassikon uusimman version, SingStar Celebrationin. Konsepti on tuttu edellisistä versioista, mutta  peli on nyt osa PlayStationin PlayLink-pelisarjaa, jonka ideana on yhteinen hauskanpito perheen tai ystävien kesken matalalla kynnyksellä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että erillisiä mikrofoneja ei enää tarvita, vaan mikrofonina voi käyttää omaa älypuhelintaan.

Mikrofonisovellus ladataan älypuhelimeen, ja laitteet yhdistetään keskenään. Helppoa, sitten vain laulamaan! Pelissä voi olla mukana yhtä aikaa kaksi puhelinmikrofonia, joten jos haluaa laulaa isommalla porukalla, puhelimia pitää kierrättää ryhmän kesken. Sitä varten pelissä on olemassa enintään kahdeksan pelaajan biletila. Muut vaihtoehdot ovat perinteiset yksinlaulu ja kahden pelaajan battle.

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta, mutta sinänsä eroa entiseen ei ole. Pisteitä ropisee. Hieman kyllä mietityttää, voiko puhelimen mikrofonin laatu tai jokin muu elementti vaikuttaa siihen, kuka saa eniten pisteitä. Onko tämä tekniikkalaji muutenkin kuin laulun osalta?

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta.

Pelissä tulee mukana vaatimattomat 30 kappaletta, jotka edustavat enimmäkseen uudempaa pop-tuotantoa. Jos ei ole kuunnellut viime vuosien radiohittejä tai on muuten vain nostalgiannälkäinen, joutuu nopeasti ostamaan SingStore-kaupasta lisää kappaleita lauleltavaksi. Sillä kun kerran aloittaa, ei tee ihan heti mieli lopettaa lauleskelua.

Tekniset ominaisuudet: 4/5

Biisivalikoima: 2/5

Hauskuus: 5/5

SingStar Celebration PS4:lle, 19,90 €.