Kesän viihderomaanien sankarittaret ovat epävarmoja lukutoukkia - sekä kaikki kovin kömpelöitä.

Psykologin musta aukko

Psykologi Aura Purolan elämä on mallillaan. Pesti parisuhde-tv-ohjelman psykologina on siivittänyt uran nousuun ja avomies Joelin kanssa kaikki on täydellistä. Mutta sitten nainen saa tällin päähänsä, ja alkaa nähdä tähtien lisäksi elämänsä mustat aukot: Joel uppoutuu vain töihinsä, kun taas tämän hurmaavalla kaksosveljellä Leolla riittäisi aikaa Auralle. Suhde Hanna-äitiinkin on pahasti solmussa.


Sari Luhtanen, kuva Tammi
Sari Luhtanen, kuva Tammi

Sari Luhtanen on kokenut viihdekirjailija, ja se näkyy: tarinassa riittää meheviä hahmoja, tosi-tv-tuotannon kuvaus on kutkuttavaa, ja kirjan miehissä riittää vetovoimaa. Ajoittain meno yltyy melko epäuskottavaksi ja päähenkilö Aura jää vähän persoonattomaksi ajelehtijaksi.


Sari Luhtanen: Tähtirooli (Tammi)


Nörttirakkautta

Lotan elämän suurin rakkaus ovat kirjat. Kirjaston vahtimestarina hän saa keskittyä tärkeimpään, ja sosiaalisen elämän voi kuitata työkavereiden synttärikahveilla. Sitten nainen kävelee nenä kirjassa auton alle ja päätyy siskonsa ja tämän avovaimon kotihoitoon. Nämä hoitavat ensitöikseen Lotan treffeille Jirin kanssa, joka olisi ainakin paperilla täydellinen kumppani lukutoukalle. Mutta Lotan mieltä vaivaa työkaveri Olle, jonka vauhdissa omaa rauhaa vaaliva nainen on koko ajan äärirajoilla.

Veera Vaahtera on kirjailija Pauliina Vanhatalon alter ego, kuva Sara Ahde
Veera Vaahtera on kirjailija Pauliina Vanhatalon alter ego, kuva Sara Ahde

Veera Vaahtera on kirjailija Pauliina Vanhatalon alter ego, eikä hän aliarvioi lukijoita viihderomaaneissakaan. Lotta on fiksu, uskottava ja kokonainen päähenkilö, joka kipuilee uskottavasti introverttiytensä kanssa. Naiseen toivoisi silti vähän särmää ja kirjan dialogiin annoksen nasakkuutta, jotta se tempaisisi vielä tukevammin mukaansa.

Veera Vaahtera: Kevyesti kipsissä (Tammi)

Henkistyjä sekoilee

Reiki-, naiseus- ja jälleensyntymiskurssi, tähtikarttoja ja self-help-kirjallisuutta. Emma on valmis kokeilemaan mitä tahansa löytääkseen paikkansa maailmassa. Aviomies Jarkko ja tytär Mallu ihmettelevät kärsivällisesti vieressä - kunnes Emma alkaa sekoilla toden teolla. Tähtikartoista kun on löytynyt uhka avioliitolle Jarkon vastanäyttelijättären muodossa. Tarvitaan jälleen kerran tälli päähän, että päähenkilö saa elämäänsä uuden suunnan.

Tiina Piilolan kuvasi Cata Portin
Tiina Piilolan kuvasi Cata Portin

Tiina Piilola ottaa kaiken ilon irti Emman henkistymisprojekteista, eikä paukkuja jää tarpeeksi ihmissuhdekuvioihin. Emma on kuitenkin vastustamattoman omapäinen sekoilija ja kirjassa hulvaton vauhti – ehdottomasti pinon hauskin romaani.

Tiina Piilola: Taivaanmerkit (Kustantamo S&S)

Maailma on täynnä kirjahaasteita, mutta kuka oikeasti lukee vuodessa sata romaania, pelkästään klassikoita tai haluaa tieten tahtoen viettää aikaansa huonojen kirjojen parissa?

Lukeminen kannattaa aina. Kirjojen parissa ajan saa kulumaan viihdyttävästi, kirjoista voi oppia uutta ja niistä voi keksiä jutunjuurta muiden kanssa.

Mutta lukeminen on myös terveellistä ja se lisää elinvuosia. Viime aikoina julkaistuissa tutkimuksissa on saatu selvää näyttöä siitä, että kaunokirjallisuuden lukeminen vahvistaa muistia ja voi ehkäistä muistisairauksia.

Tutkijoille ei ole täysin selvinnyt, miksi juuri romaanien lukeminen vaikuttaa näin posiitivisesti muistiin, mutta sen epäillään johtuvan siitä, että lukiessaan ihminen samastuu ja eläytyy toisten ihmisten kohtaloihin. Hän on siis sosiaalinen, vaikka makoileekin yksin omalla kotisohvallaan.  

Mutta mitähän sitä sitten lukisi, kun maailma on pullollaan lukemattomia kirjoja?

Me Naisten kirjahaasteessa löydät helposti uutta ja vähän yllättävääkin luettavaa.

Pelisäännöt ovat selvät: printtaa kirjalista talteen ja etsi sopivia teoksia kirjastoista, ystävien hyllyistä tai kirjakaupoista. Luettuasi kirjan, ruksaa suoritettu kohta ja tartu seuraavaan. Aikaa on vuosi ja rasteja 15.

Aika  alkaa än-yy-tee-nyt!  

1. Kirjan kannet ovat kirkkaan keltaiset.

2. Romaanin päähenkilöllä on sama nimi kuin parhaalla lapsuudenystävälläsi.

3. Kirjailija on kuuma.

4. Kirjan nimessä on adjektiivi.

5. Kirjailija on syntynyt samana vuonna kuin sinä (tai jos olet syntynyt 2000-luvulla, riittää, että kirjailija on syntynyt samalla vuosikymmenellä).

6. Kirjan kannessa on eläin.

7. Romaanissa on kuumaa seksiä.

8. Kirjaa voi värittää tai täyttää.

9. Romaani sijoittuu johonkin lämpöiseen maahan.

10. Kirja on kuuma puheenaihe ja tiedät tekeväsi vaikutuksen, kun luet sitä kahvilassa.

11. Kirjassa on alle 150 sivua.

12. Romaanin nimessä on vain yksi sana.

13. Kirjasta on tehty tv-sarja tai elokuva.

14. Kirjan nimessä on jossain muodossa sana rakkaus.

15. Kirja on kaunis ja sopii täydellisesti sohvapöydällesi/sisustukseesi.

Historiallinen draama Synkin hetki suhtautuu kritiikittä sankariinsa Winston Churchilliin.

Eletään vuoden 1940 toukokuuta ja toinen maailmansota riehuu Euroopassa. Englannissa ollaan tyytymättömiä pääministeri Neville Chamberlainiin. Hänen tilalleen valitaan Winston Churchill, jolla riittää vihollisia. Churchillillä on edessään mahdottomalta vaikuttava tehtävä: pysäyttää Hitlerin voittokulku.

Englantilainen ohjaaja Joe Wright muistetaan parhaiten loisteliaista pukudraamoistaan, kuten Keira Knightleyn tähdittämä Anna Karenina vuodelta 2012. Hänen uutuusdraamansa Synkin hetki tarjoaa sekin pienintä yksityiskohtaa myöten hiottua ajankuvaa.

Puvustaja Jacqueline Durran loihti myös Wrightin läpimurtoelokuvan, vuonna 2005 ilmestyneen Ylpeys ja ennakkoluulo -filmatisoinnin, häikäisevän puvustuksen. Churchillin aloittaessa pestinsä sota ei ollut tuhonnut Englannin kansantaloutta. Niinpä myös tavallisilla naisilla oli vielä varaa tyylikkäisiin asukokonaisuuksiin. Eniten vaivaa Durran on kuitenkin nähnyt Kristin Scott Thomasin näyttelemän Winstonin vaimon Clementine Churchillin tyyliin, jonka asua täydentää aina elegantti hattu tai hiuskoriste.

Pääroolia esittävällä Gary Oldmanilla oli työtä muuntautua Churchilliksi. Oldman on laiha, kun taas pääministeri oli virkaan astuessaan suorastaan muhkeassa kunnossa. Maskeeraaja Kazuhiro Tsuji onnistui taikomaan Oldmanille uskottavan kaksoisleuan. Yhdennäköisyyttä Churchillin kanssa Tsuji ei ole kuitenkaan tavoittanut. Oldman on Oldman, vain vanhempana ja tuhdimpana.

Elokuva pönkittää kuvaa Churchillistä suurmiehenä, sankarina, joka onnistui yksin pelastamaan Britannian – ja siinä sivussa koko Euroopan – Hitleriltä. Historiantutkimus suhtautuu Churchilliin kriittisemmin. Joidenkin näkemysten mukaan pääministeri ei ollut mikään nerokas strategi. Voitto saavutettiin pikemminkin Churchillistä huolimatta kuin hänen ansiostaan. 

Synkin hetki ***