Jurassic Worldin pääosassa nähdään näyttelijä Chris Pratt. Kuva: Reuters
Jurassic Worldin pääosassa nähdään näyttelijä Chris Pratt. Kuva: Reuters

Klassikkoelokuvan dinosaurukset heräävät ensi kesänä eloon valkokankaalla. Epärealistisia hirmuliskoja, lyttäävät asiantuntijat.

Jurassic World -elokuva tuo dinosaurukset viimein 2010-luvulle. Elokuva ei ole varsinainen jatko-osa vuoden 1993 kassamagneetille Jurassic Parkille, vaan ennemminkin uusintaversio Steven Spielbergin klassikkoleffasta.

Äskeittäin julkaistun trailerin perusteella erikoistehosteet ovat kehittyneet paljon parissa vuosikymmenessä, ja kesällä 2015 valkokankaalle tulevat dinosaurukset ovat vaikuttavan näköisiä – varmasti hienoja 3D:nä. Tietokoneella luodut dinosaurukset ovat kuitenkin saaneet paleontologit ja muut ekspertit viilaamaan pilkkua Twitterissä.


The Independentin
artikkelin mukaan asiantuntijoita närkästyttää esimerkiksi, että geenimanipuloinnilla aikaansaadulla hirviösauruksella on peukalot. Peukalot! Trailerissa hämmennystä aiheuttaa myös sulallisten dinosaurusten puute sekä vaaksiaisten pitäminen hyttysinä. Viihteellisyys tuntuu menneen dinosaurustutkimusten ja todenmukaisuuden edelle.

Lyttäys toki kuuluu asiaan, sillä sehän vain lisää keskustelua dinosaurusleffasta.

Aiemmat jatko-osat julkaistiin vuosina 1997 ja 2001. Jurassic Worldiä on puuhattu pitkään – alun perin sen piti tulla ensi-iltaan vuonna 2005, mutta aikaa vierähtikin kymmenen vuotta suunniteltua enemmän.

Jurassic Worldissä palataan sinne, mistä kaikki alkoi, eli Isla Nublar -saarelle. Trailerin perusteella juoni pysyy uskollisena alkuperäiselle elokuvalle. Poika lähtee vierailulle saarella sijaitsevaan Jurassic World -huvipuistoon, jossa on mahdollista päästä dinosaurussafarille ja katsella dinosauruksia vähän kuin delfinaariossa.

Tässäkin puistossa on saatu aikaan geenimuunneltu peto, joka sitten pääsee vapaaksi – ja varsinainen seikkailu voi alkaa. Elokuvan pääosissa nähdään Chris Pratt ja Bryce Dallas Howard.

Lue myös:


Näistä 90-luku muistetaan


Vuoden 2014 kymmenen parasta elokuvaa


Lisää makupaloja Fifty Shades of Grey -elokuvasta! Uusi traileri julkaistiin

The Last Jedissä nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä.

”Taistele sitä orjan asua vastaan!” Näin Carrie Fisher evästi tuoretta Star Wars -näyttelijää Daisy Ridleytä Interview-lehden haastattelussa vuonna 2015. Fisher viittasi elokuvan Jedin paluu kohtaukseen, jossa Hutt Jabba orjuuttaa Fisherin näyttelemän Leian ja pakottaa tämän pukeutumaan pikkupikkubikiniin.

Fisherin neuvosta on otettu vaari. Uudesta Star Wars -trilogiasta ei voi puhua samana päivänä kuin 1970- ja 1980-luvun taiteessa tehdystä alkuperäisestä trilogiasta.

Sukupuoliroolit saivat kyytiä jo J.J. Abramsin vuonna 2015 ohjaamassa uuden trilogian ensimmäisessä osassa The Force Awakens. Huomenna ensi-iltansa saavan kakkososan, The Last Jedin, ohjaajan Rian Johnsonin näkemys on jopa feministisempi. Nyt luutuneita rooleja tuuletetaan puhurilla.

Siinä missä Leia esitettiin Jedin paluussa vastoin Fisherin omaa tahtoa seksiobjektina, uudessa trilogiassa näyttelevän Ridleyn hahmo, jedisoturi Rey, on aktiivinen toimija – sankari niin kuin elokuvan muutkin naiset.

Mutta Fisherkin sai kostonsa – viime hetkellä, sillä hän kuoli viime vuonna ja rooli jäi hänen viimeisekseen. Leiasta on vanhetessaan tullut kapinaa johtava kenraali. Vanhaa naista kunnioittavat nuoret kunditkin. Häntä ei esitetä hömelönä höppänänä, joka kuuluisi jo hautaan, toisin kuin vanhat naishahmot monissa elokuvissa – siis niissä harvoissa, joissa ylipäänsä on hahmoina vanhoja naisia.

Leian uusi hiustyylikin sopii paremmin naiselle kuin hahmon ikoninen kampaus, pikkutyttöjen suosimat lettirinkelit.

Naisten sankaruuttakin enemmän lämmittää se, miten naisiin suhtaudutaan, ja ennen kaikkea, miten he suhtautuvat toisiinsa. Nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä. He eivät puukota toisiaan selkään, vaan tekevät yhteistyötä. Leian ja hänen vara-amiraalinsa Holdon (Laura Dern) ystävyyssuhdetta kuvataan koskettavasti.

Elokuvan juoni jatkaa siitä, mihin The Force Awakens jäi. Arkkityyppinen hyvän ja pahan taistelu jatkuu. Ensimmäinen ritarikunta ja Uusi tasavalta ovat edelleen sodassa keskenään.

Kapinaliiton entiset jäsenet ovat muodostaneet Vastarinta-nimisen järjestön, jota johtaa Leia. Vastapuolella taistelee hänen ja Han Solon poika Ben, joka pahan voimille antauduttuaan omaksui nimen Kylo Ren (Adam Driver). Vastarinta on murtumassa, joten Rey yrittää suostutella erakoitunutta Luke Skywalkeria (Mark Hamill) apuun.

Star Wars: The Last Jedi

ENSI-ILTA 13.12. ****

Me Naisten testiryhmä arvosteli uusimman SingStar-pelin. 

Vaikka ei erityisemmin välittäisi konsolipeleistä, laulupelit ovat varma viihdyttäjä. Karaokea pelimuodossa kotona!

PlayStation lanseerasi vastikään laulupelien klassikon uusimman version, SingStar Celebrationin. Konsepti on tuttu edellisistä versioista, mutta  peli on nyt osa PlayStationin PlayLink-pelisarjaa, jonka ideana on yhteinen hauskanpito perheen tai ystävien kesken matalalla kynnyksellä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että erillisiä mikrofoneja ei enää tarvita, vaan mikrofonina voi käyttää omaa älypuhelintaan.

Mikrofonisovellus ladataan älypuhelimeen, ja laitteet yhdistetään keskenään. Helppoa, sitten vain laulamaan! Pelissä voi olla mukana yhtä aikaa kaksi puhelinmikrofonia, joten jos haluaa laulaa isommalla porukalla, puhelimia pitää kierrättää ryhmän kesken. Sitä varten pelissä on olemassa enintään kahdeksan pelaajan biletila. Muut vaihtoehdot ovat perinteiset yksinlaulu ja kahden pelaajan battle.

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta, mutta sinänsä eroa entiseen ei ole. Pisteitä ropisee. Hieman kyllä mietityttää, voiko puhelimen mikrofonin laatu tai jokin muu elementti vaikuttaa siihen, kuka saa eniten pisteitä. Onko tämä tekniikkalaji muutenkin kuin laulun osalta?

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta.

Pelissä tulee mukana vaatimattomat 30 kappaletta, jotka edustavat enimmäkseen uudempaa pop-tuotantoa. Jos ei ole kuunnellut viime vuosien radiohittejä tai on muuten vain nostalgiannälkäinen, joutuu nopeasti ostamaan SingStore-kaupasta lisää kappaleita lauleltavaksi. Sillä kun kerran aloittaa, ei tee ihan heti mieli lopettaa lauleskelua.

Tekniset ominaisuudet: 4/5

Biisivalikoima: 2/5

Hauskuus: 5/5

SingStar Celebration PS4:lle, 19,90 €.