Jurassic Worldin pääosassa nähdään näyttelijä Chris Pratt. Kuva: Reuters
Jurassic Worldin pääosassa nähdään näyttelijä Chris Pratt. Kuva: Reuters

Klassikkoelokuvan dinosaurukset heräävät ensi kesänä eloon valkokankaalla. Epärealistisia hirmuliskoja, lyttäävät asiantuntijat.

Jurassic World -elokuva tuo dinosaurukset viimein 2010-luvulle. Elokuva ei ole varsinainen jatko-osa vuoden 1993 kassamagneetille Jurassic Parkille, vaan ennemminkin uusintaversio Steven Spielbergin klassikkoleffasta.

Äskeittäin julkaistun trailerin perusteella erikoistehosteet ovat kehittyneet paljon parissa vuosikymmenessä, ja kesällä 2015 valkokankaalle tulevat dinosaurukset ovat vaikuttavan näköisiä – varmasti hienoja 3D:nä. Tietokoneella luodut dinosaurukset ovat kuitenkin saaneet paleontologit ja muut ekspertit viilaamaan pilkkua Twitterissä.


The Independentin
artikkelin mukaan asiantuntijoita närkästyttää esimerkiksi, että geenimanipuloinnilla aikaansaadulla hirviösauruksella on peukalot. Peukalot! Trailerissa hämmennystä aiheuttaa myös sulallisten dinosaurusten puute sekä vaaksiaisten pitäminen hyttysinä. Viihteellisyys tuntuu menneen dinosaurustutkimusten ja todenmukaisuuden edelle.

Lyttäys toki kuuluu asiaan, sillä sehän vain lisää keskustelua dinosaurusleffasta.

Aiemmat jatko-osat julkaistiin vuosina 1997 ja 2001. Jurassic Worldiä on puuhattu pitkään – alun perin sen piti tulla ensi-iltaan vuonna 2005, mutta aikaa vierähtikin kymmenen vuotta suunniteltua enemmän.

Jurassic Worldissä palataan sinne, mistä kaikki alkoi, eli Isla Nublar -saarelle. Trailerin perusteella juoni pysyy uskollisena alkuperäiselle elokuvalle. Poika lähtee vierailulle saarella sijaitsevaan Jurassic World -huvipuistoon, jossa on mahdollista päästä dinosaurussafarille ja katsella dinosauruksia vähän kuin delfinaariossa.

Tässäkin puistossa on saatu aikaan geenimuunneltu peto, joka sitten pääsee vapaaksi – ja varsinainen seikkailu voi alkaa. Elokuvan pääosissa nähdään Chris Pratt ja Bryce Dallas Howard.

Lue myös:


Näistä 90-luku muistetaan


Vuoden 2014 kymmenen parasta elokuvaa


Lisää makupaloja Fifty Shades of Grey -elokuvasta! Uusi traileri julkaistiin

Uutuusdraamaa Mitä meistä puhutaan ei voi suositella herkille katsojille. 

Norjalainen 16-vuotias Nisha (loistava Maria Mozdah) elää tavallista teinitytön elämää. Hänen maahanmuuttajavanhempansa sen sijaan haluavat elää uudessa kotimaassaan aivan samalla tavalla kuin Pakistanissa. Kun Nishan isä Mirza (Adil Hussain) saa tietää, että hänen tyttärensä seurustelee kantanorjalaisen pojan kanssa, seuraukset ovat kohtalokkaat. Mirza kidnappaa Nishan ja vie tytön väkisin Pakistaniin sukulaistensa hoteisiin opettelemaan kunnon naisen elämää.

Norjalaisen Iram Haqin draaman Mitä meistä puhutaan uskomattoman julma tarina perustuu ohjaajan omiin kokemuksiin. Hän oli 14-vuotias, kun hänen isänsä kidnappasi hänet ja vei hänet Pakistaniin, jossa hän joutui elämään vasten tahtoaan puolitoista vuotta.

Kauhistuttaa arvaillakin, mikä on suoraa lainaa Haqin omasta elämästä.

Nishan kokemukset tiivistyvät yhteen sanaan: naisviha. Tytöllä ei ole elokuvassa ihmisarvoa eikä ihmisoikeuksia. Isä puolustaa barbaarista käytöstään sillä, että hän suojelee perheen ja suvun mainetta. Vain sillä on väliä, ”mitä meistä puhutaan”. Kunniaväkivaltakin on siis aivan oikeutettua.

Ohjaaja kuvaa Nishan kohtaloa vähäeleisesti sortumatta mässäilyyn. Tapahtumat ovat niin järkyttäviä, ettei elokuvaa voi suositella herkälle katsojalle. Kauhistuttaa arvaillakin, mikä on suoraa lainaa Haqin omasta elämästä. Samalla katsoja tuntee kiitollisuutta siitä, että ohjaaja on uskaltanut kertoa kokemuksistaan välittämättä siitä, miten hänen sukunsa elokuvaan reagoi. Haq on kertonut tehneensä sovinnon isänsä kanssa ennen tämän kuolemaa. 

Mitä meistä puhutaan ****1/2

 

Ortodoksijuutalaisyhteisö ei suvaitse naisparia draamassa Tottelemattomuus.

Ronit (Rachel Weisz) rakastui teini-ikäisenä bestikseensä Estiin (Rachel McAdams). Lontoon ahdasmielinen ortodoksijuutalaisyhteisö ei hyväksynyt tyttöjen rakkautta. Ronit häädettiin lapsuudenkodistaan.

Parikymmentä vuotta myöhemmin Ronit asuu New Yorkissa ja on luonut menestyvän uran valokuvaajana. Hän päättää palata kotiin rabbi-isänsä hautajaisiin. Siellä Ronitia odottaa Esti, joka ei ole unohtanut häntä, vaikka onkin mennyt naimisiin heidän yhteisen lapsuudenystävänsä Dovidin (Alessandro Nivola) kanssa. Kolmiodraama on vääjäämätön.

Chileläinen ohjaaja Sebastián Lelio löi itsensä läpi transnaisesta kertovalla draamallaan Fantastinen nainen, joka voitti tänä vuonna parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkinnon. Hänen uutuusdraamansa Tottelemattomuus perustuu Naomi Aldermanin toistaiseksi suomentamattomaan romaaniin.

Siinä missä Fantastisen naisen päähenkilö Marina törmäsi yhä uudelleen ihmisten ennakkoluuloihin sukupuoli-identiteettinsä takia, Ronitia ja Estiä vainotaan heidän seksuaali-identiteettinsä takia.

Ortodoksijuutalaisuuden vanhakantaisuus voi aluksi tuntua kovin etäiseltä. Evankelis-luterilaisen kirkon kanta lesbo- ja homopareihin ei ole sen suvaitsevaisempi. 

Tottelemattomuus  ****