Vendela Vida kirjoittaa naisista, jotka matkustavat etsimään itseään.

– Naisen elämä kiehtoo eniten. Olen yrittänyt kirjoittaa miehistäkin, mutta ne päätyvät aina kertomaan naisista, kirjailija Vendela Vida, 40, nauraa puhelimeen kotonaan San Franciscossa.

Vendelan neljäs ja ensimmäinen suomennettu romaani Rakastavat päättää trilogian, jossa nainen matkustaa ulkomaille etsimään itseään. Rakastavissa leskeksi jäänyt 50-vuotias Yvonne lähtee toipumismatkalle Turkkiin.

– Halusin kirjoittaa vähän vanhemmasta naisesta, sillä olen pohtinut ikääntymistä itsekin. Yvonne ei ole enää vaimo, ei enää nuori eikä kaunis ja joutuu miettimään elämäänsä uudelleen.

Romaani on myös tarkkanäköinen kuvaus äidinrakkaudesta. Vendela odotti kirjaa kirjoittaessaan toista lastaan.

– Olen aina ollut läheinen äitini kanssa ja miettinyt äiti–tytär-suhdetta. Omien lasten myötä teema alkoi kiinnostaa vielä enemmän.

Vendela on naimisissa bestseller-kirjailija Dave Eggersin, 42, kanssa, ja parilla on kolme- ja kuusivuotiaat lapset. He opettavat
perustamassaan vapaaehtoisjärjestössä nuorille kirjoittamista ja toimittavat kirjallisuuslehtiä. Kirjoittamiseen syventyminen vaatiikin suunnittelua ja järjestelyä.

– Jos haluan matkustaa tekemään taustatutkimusta, ryntään ensin tietokoneelle varaamaan päivät yhteisestä kalenteristamme, eikä minun tarvitse edes sanoa Davelle mitään, Vendela nauraa.

Kirjailijaliitossa on puolensa.

– Näytän tekstiäni jo alkuvaiheessa Davelle varmistaakseni, että olen oikeilla raiteilla. Ja kun kirjoitimme yhdessä Away we go -komedian, oli palkitsevaa heitellä Davelle ideoita. Jos hän nauroi, tiesin, että että juttu toimii.

Vendela pysyy kirjoissaan jatkossakin muilla mailla: työn alla on hänen äitinsä kotimaahan Ruotsiin sijoittuva romaani. Vuonna 2007 ilmestynyt Let the Northern Lights Erase Your Name taas tapahtuu osin Suomessa. Vendela ihastui Lappiin Sodankylän elokuvajuhlilla 2002 ja matkusti takaisin seuraavana talvena.

– Lappi oli kaunis, mutta talviseen Helsinkiin rakastuin! Helsingissä oli mahtavaa designia, vaatteita ja ihania kahviloita, joissa oli punaisia tulppaaneja ikkunoilla.

The Last Jedissä nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä.

”Taistele sitä orjan asua vastaan!” Näin Carrie Fisher evästi tuoretta Star Wars -näyttelijää Daisy Ridleytä Interview-lehden haastattelussa vuonna 2015. Fisher viittasi elokuvan Jedin paluu kohtaukseen, jossa Hutt Jabba orjuuttaa Fisherin näyttelemän Leian ja pakottaa tämän pukeutumaan pikkupikkubikiniin.

Fisherin neuvosta on otettu vaari. Uudesta Star Wars -trilogiasta ei voi puhua samana päivänä kuin 1970- ja 1980-luvun taiteessa tehdystä alkuperäisestä trilogiasta.

Sukupuoliroolit saivat kyytiä jo J.J. Abramsin vuonna 2015 ohjaamassa uuden trilogian ensimmäisessä osassa The Force Awakens. Huomenna ensi-iltansa saavan kakkososan, The Last Jedin, ohjaajan Rian Johnsonin näkemys on jopa feministisempi. Nyt luutuneita rooleja tuuletetaan puhurilla.

Siinä missä Leia esitettiin Jedin paluussa vastoin Fisherin omaa tahtoa seksiobjektina, uudessa trilogiassa näyttelevän Ridleyn hahmo, jedisoturi Rey, on aktiivinen toimija – sankari niin kuin elokuvan muutkin naiset.

Mutta Fisherkin sai kostonsa – viime hetkellä, sillä hän kuoli viime vuonna ja rooli jäi hänen viimeisekseen. Leiasta on vanhetessaan tullut kapinaa johtava kenraali. Vanhaa naista kunnioittavat nuoret kunditkin. Häntä ei esitetä hömelönä höppänänä, joka kuuluisi jo hautaan, toisin kuin vanhat naishahmot monissa elokuvissa – siis niissä harvoissa, joissa ylipäänsä on hahmoina vanhoja naisia.

Leian uusi hiustyylikin sopii paremmin naiselle kuin hahmon ikoninen kampaus, pikkutyttöjen suosimat lettirinkelit.

Naisten sankaruuttakin enemmän lämmittää se, miten naisiin suhtaudutaan, ja ennen kaikkea, miten he suhtautuvat toisiinsa. Nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä. He eivät puukota toisiaan selkään, vaan tekevät yhteistyötä. Leian ja hänen vara-amiraalinsa Holdon (Laura Dern) ystävyyssuhdetta kuvataan koskettavasti.

Elokuvan juoni jatkaa siitä, mihin The Force Awakens jäi. Arkkityyppinen hyvän ja pahan taistelu jatkuu. Ensimmäinen ritarikunta ja Uusi tasavalta ovat edelleen sodassa keskenään.

Kapinaliiton entiset jäsenet ovat muodostaneet Vastarinta-nimisen järjestön, jota johtaa Leia. Vastapuolella taistelee hänen ja Han Solon poika Ben, joka pahan voimille antauduttuaan omaksui nimen Kylo Ren (Adam Driver). Vastarinta on murtumassa, joten Rey yrittää suostutella erakoitunutta Luke Skywalkeria (Mark Hamill) apuun.

Star Wars: The Last Jedi

ENSI-ILTA 13.12. ****

Me Naisten testiryhmä arvosteli uusimman SingStar-pelin. 

Vaikka ei erityisemmin välittäisi konsolipeleistä, laulupelit ovat varma viihdyttäjä. Karaokea pelimuodossa kotona!

PlayStation lanseerasi vastikään laulupelien klassikon uusimman version, SingStar Celebrationin. Konsepti on tuttu edellisistä versioista, mutta  peli on nyt osa PlayStationin PlayLink-pelisarjaa, jonka ideana on yhteinen hauskanpito perheen tai ystävien kesken matalalla kynnyksellä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että erillisiä mikrofoneja ei enää tarvita, vaan mikrofonina voi käyttää omaa älypuhelintaan.

Mikrofonisovellus ladataan älypuhelimeen, ja laitteet yhdistetään keskenään. Helppoa, sitten vain laulamaan! Pelissä voi olla mukana yhtä aikaa kaksi puhelinmikrofonia, joten jos haluaa laulaa isommalla porukalla, puhelimia pitää kierrättää ryhmän kesken. Sitä varten pelissä on olemassa enintään kahdeksan pelaajan biletila. Muut vaihtoehdot ovat perinteiset yksinlaulu ja kahden pelaajan battle.

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta, mutta sinänsä eroa entiseen ei ole. Pisteitä ropisee. Hieman kyllä mietityttää, voiko puhelimen mikrofonin laatu tai jokin muu elementti vaikuttaa siihen, kuka saa eniten pisteitä. Onko tämä tekniikkalaji muutenkin kuin laulun osalta?

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta.

Pelissä tulee mukana vaatimattomat 30 kappaletta, jotka edustavat enimmäkseen uudempaa pop-tuotantoa. Jos ei ole kuunnellut viime vuosien radiohittejä tai on muuten vain nostalgiannälkäinen, joutuu nopeasti ostamaan SingStore-kaupasta lisää kappaleita lauleltavaksi. Sillä kun kerran aloittaa, ei tee ihan heti mieli lopettaa lauleskelua.

Tekniset ominaisuudet: 4/5

Biisivalikoima: 2/5

Hauskuus: 5/5

SingStar Celebration PS4:lle, 19,90 €.