Erica Jong. Kuva: Mary Ann Halpin
Erica Jong. Kuva: Mary Ann Halpin

Erica Jong sokeerasi 1970-luvulla kirjoittamalla nuoren naisen halusta. Uutuuskirjassa halukas nainen on kuusikymppinen.

Erica Jong, teoksesi Lennä, uneksi oli aikoinaan bestseller ja teki sinusta kertaheitolla kuuluisan. Olet kirjoittanut parikymmentä teosta sen jälkeen, mutta esikoiskirjasi leimaa aina uraasi. Miksi halusit kirjoittaa sille vielä jatkoa?

Kun Lennä, uneksi julkaistiin, olin 29-vuotias ja julkaissut vain kaksi runokirjaa sitä ennen. En ollut mitenkään varautunut sen saamaan vastaanottoon, ihailuun ja parjaamiseen. Kun yksi kustantajistani sanoi, ettei ole olemassa yhtäkään romaania, jonka päähenkilö olisi yli nelikymppinen nainen, minä päätin kirjoittaa sellaisen.

Miksi vanhenevan naisen seksuaalisuus on yhä tabu?

Miesten sallitaan pysyä vanhetessaankin seksuaalisina: näemme harmaantuvia ja harmaita miehiä leffoissa ja lehtien kansissa, mutta naisia käsitellään täysin päinvastaisella tavalla: näemme harvoin ikääntyneitä naisia kansikuvissa tai päärooleissa. Miksei isoäitikin voi olla seksikäs? Vanhempikin nainen voi rakastaa seksiä, haluta ja saada sitä.

Vuonna 1973 ilmestynyt Lennä, uneksi kertoi Isadora Wingistä, joka haaveili estottomasta seksistä. Mitä Isadora seksiltä haki?

Isadora haki intohimoa, jännitystä ja ennen kaikkea vapautta. Hänestä tuntui, että yhteiskunta vaati häntä menemään naimisiiin, saamaan lapsia ja hoitamaan kotia, mutta hän janosi vapautta. Isadora fantasioi ”vetuketjuttomasta panosta” eli seksistä ilman taka-ajatuksia tai sukupuolirooleja. Mutta vähitellen hän oppi, että se on mahdotonta.

Isadora oli hukassa ja etsi itseään. Hän luuli, että hän tarvitsee miehen ymmärtääkseen kuka on, vaikka hänen pitikin löytää itsensä voidakseen olla itsenäinen ja vahva.

Uuden Elä ja uneksi -kirjasi päähenkilö on reilu 60-vuotias Vanessa, jonka vanhemmat ovat kuolemaisillaan ja aviomies toipumassa sydänleikkauksesta. Ahdistunut Vanessa panee deitti-ilmoituksen nettiin. Mitä hän puolestaan irtosuhteilta haluaa?

Sekä Isadoralle että Vanessalle seksi on väylä itseluottamukseen ja -ymmärrykseen. Vanessa tuntee olevansa eksyksissä ja haluaa muistaa, kuka on. Hän haluaa tuntea olevansa elossa ja nuori, kun ympärillä on vain sairautta ja kuolemaa. Vähitellen Vanessa tajuaa, että seksi muuttuu iän myötä, ja vanhetessa pienetkin läheisyyden ja rakkaudeneleet ovat tärkeitä.

Käytät kirjoissasi paljon omaa elämääsi: kirjaa kirjoittaessasi aviomiehesi oli käynyt sydänleikkauksessa ja vanhempasi olivat kuolemaisillaan. Jos vertaa uutta teosta purevaan esikoiseesi, käsittelet nyt kaikkia hahmojasi hyvin lempeästi. Oletko pehmentynyt?

Kun tulin isoäidiksi, tapani nähdä maailma muuttui. Minusta tuli empaattisempi, varsinkin lasten suhteen. Sitä haluaisi tehdä kaikkensa, jotta maailma olisi seuraavalle sukupolvelle parempi.

Iän myötä ymmärrän myös monia asioita paremmin esimerkiksi vanhemmuudesta. Välillä toivon, että voisin puhua vielä kerran vanhemmilleni ja sanoa: ”Nyt minä tajuan!”

Kirjasi päähenkilön tytär käy läpi huumevieroituksen, kuten omakin tyttäresi aikoinaan. Tyttäresi on sanonut, ettei kirjailijan lapsena ole helppoa, mutta hän kunnioittaa rohkeuttasi puhua asioista suoraan ja kaunistelematta. Mistä tämä rohkeus tulee?

Olen keskimmäinen kolmen tyttären perheessä. Minun piti olla vahvatahtoinen, jotta pystyin löytämään paikkani. Olin myös aina se, joka yritti rauhoittaa tilannetta huumorin keinoin. Perheeni onneksi rohkaisi minua olemaan oma itseni, ja koulutukseni teki minusta itsevarman naisen.

Olet aina ollut feministi, vaikka herätit 1970-luvulla feministeissä myös paljon kiukua. Miten tasa-arvon edistämisessä on mielestäsi onnistuttu?

Olemme saavuttaneet paljon, mutta emme lähellekään tarpeeksi. Maailmalla moni tyttö ei vieläkään pääse kouluun, naiset eivät saa samaa palkkaa… Meidän täytyy yhä taistella tasa-arvon eteen.

Mitä Erica, 73, sanoisi nuoremmalle versiolleen?

Erica, aika rientää liian nopeasti. Muista nauttia kaikesta! Anna mennä ja kirjoita!

The Last Jedissä nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä.

”Taistele sitä orjan asua vastaan!” Näin Carrie Fisher evästi tuoretta Star Wars -näyttelijää Daisy Ridleytä Interview-lehden haastattelussa vuonna 2015. Fisher viittasi elokuvan Jedin paluu kohtaukseen, jossa Hutt Jabba orjuuttaa Fisherin näyttelemän Leian ja pakottaa tämän pukeutumaan pikkupikkubikiniin.

Fisherin neuvosta on otettu vaari. Uudesta Star Wars -trilogiasta ei voi puhua samana päivänä kuin 1970- ja 1980-luvun taiteessa tehdystä alkuperäisestä trilogiasta.

Sukupuoliroolit saivat kyytiä jo J.J. Abramsin vuonna 2015 ohjaamassa uuden trilogian ensimmäisessä osassa The Force Awakens. Huomenna ensi-iltansa saavan kakkososan, The Last Jedin, ohjaajan Rian Johnsonin näkemys on jopa feministisempi. Nyt luutuneita rooleja tuuletetaan puhurilla.

Siinä missä Leia esitettiin Jedin paluussa vastoin Fisherin omaa tahtoa seksiobjektina, uudessa trilogiassa näyttelevän Ridleyn hahmo, jedisoturi Rey, on aktiivinen toimija – sankari niin kuin elokuvan muutkin naiset.

Mutta Fisherkin sai kostonsa – viime hetkellä, sillä hän kuoli viime vuonna ja rooli jäi hänen viimeisekseen. Leiasta on vanhetessaan tullut kapinaa johtava kenraali. Vanhaa naista kunnioittavat nuoret kunditkin. Häntä ei esitetä hömelönä höppänänä, joka kuuluisi jo hautaan, toisin kuin vanhat naishahmot monissa elokuvissa – siis niissä harvoissa, joissa ylipäänsä on hahmoina vanhoja naisia.

Leian uusi hiustyylikin sopii paremmin naiselle kuin hahmon ikoninen kampaus, pikkutyttöjen suosimat lettirinkelit.

Naisten sankaruuttakin enemmän lämmittää se, miten naisiin suhtaudutaan, ja ennen kaikkea, miten he suhtautuvat toisiinsa. Nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä. He eivät puukota toisiaan selkään, vaan tekevät yhteistyötä. Leian ja hänen vara-amiraalinsa Holdon (Laura Dern) ystävyyssuhdetta kuvataan koskettavasti.

Elokuvan juoni jatkaa siitä, mihin The Force Awakens jäi. Arkkityyppinen hyvän ja pahan taistelu jatkuu. Ensimmäinen ritarikunta ja Uusi tasavalta ovat edelleen sodassa keskenään.

Kapinaliiton entiset jäsenet ovat muodostaneet Vastarinta-nimisen järjestön, jota johtaa Leia. Vastapuolella taistelee hänen ja Han Solon poika Ben, joka pahan voimille antauduttuaan omaksui nimen Kylo Ren (Adam Driver). Vastarinta on murtumassa, joten Rey yrittää suostutella erakoitunutta Luke Skywalkeria (Mark Hamill) apuun.

Star Wars: The Last Jedi

ENSI-ILTA 13.12. ****

Me Naisten testiryhmä arvosteli uusimman SingStar-pelin. 

Vaikka ei erityisemmin välittäisi konsolipeleistä, laulupelit ovat varma viihdyttäjä. Karaokea pelimuodossa kotona!

PlayStation lanseerasi vastikään laulupelien klassikon uusimman version, SingStar Celebrationin. Konsepti on tuttu edellisistä versioista, mutta  peli on nyt osa PlayStationin PlayLink-pelisarjaa, jonka ideana on yhteinen hauskanpito perheen tai ystävien kesken matalalla kynnyksellä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että erillisiä mikrofoneja ei enää tarvita, vaan mikrofonina voi käyttää omaa älypuhelintaan.

Mikrofonisovellus ladataan älypuhelimeen, ja laitteet yhdistetään keskenään. Helppoa, sitten vain laulamaan! Pelissä voi olla mukana yhtä aikaa kaksi puhelinmikrofonia, joten jos haluaa laulaa isommalla porukalla, puhelimia pitää kierrättää ryhmän kesken. Sitä varten pelissä on olemassa enintään kahdeksan pelaajan biletila. Muut vaihtoehdot ovat perinteiset yksinlaulu ja kahden pelaajan battle.

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta, mutta sinänsä eroa entiseen ei ole. Pisteitä ropisee. Hieman kyllä mietityttää, voiko puhelimen mikrofonin laatu tai jokin muu elementti vaikuttaa siihen, kuka saa eniten pisteitä. Onko tämä tekniikkalaji muutenkin kuin laulun osalta?

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta.

Pelissä tulee mukana vaatimattomat 30 kappaletta, jotka edustavat enimmäkseen uudempaa pop-tuotantoa. Jos ei ole kuunnellut viime vuosien radiohittejä tai on muuten vain nostalgiannälkäinen, joutuu nopeasti ostamaan SingStore-kaupasta lisää kappaleita lauleltavaksi. Sillä kun kerran aloittaa, ei tee ihan heti mieli lopettaa lauleskelua.

Tekniset ominaisuudet: 4/5

Biisivalikoima: 2/5

Hauskuus: 5/5

SingStar Celebration PS4:lle, 19,90 €.