Snellman on taas uskaltanut tarttua hurjaan aiheeseen.

Parvekejumalten tarina vinksauttaa lukijan hetkeksi tolaltaan, niin hieno ja kauhea se on. Kieli on jännittävää muttei kikkaile. Päähenkilöt ovat koskettavia kamppaillessaan naiseudesta ja ihmisyydestä. Sekä perheen tiukasti valvoma somalityttö Anis että hurjan nuoruuden viettänyt Alla ovat omalla tavallaan oikeassa. Anis tahtoo mukaan maail­maan ja Alla suojaa ja mielenrauhaa. Kumpikin kapinoi perhettään vastaan, mutta epätavallisen rajusti tabuja rikkoen.

Teemoja alkaa nousta lisää, kun kirja etenee raastavaa loppuaan kohti. Miksei somali-isä uskalla ymmärtää ympäröivää maailmaa, miksi Allan äiti näkee Aniksen muttei omia tyttäriään, miksi naisen sorto saa niin monet kasvot? Naisten seksuaalisuuden patoamisen keinot ovat monet: pornografia, pakottaminen huiviin ja kotiin sekä sukuelinten silpominen. Parvekejumalat ei anna toivoa. Naiset taistelevat, mutta vastaisku on raju. Anja Snellman on jälleen uskaltanut tarttua hurjaan, yhteiskunnallisesti mutta myös yksilön kannalta merkittävään aiheeseen.

Anja Snellman: Parvekejumalat

Otava 2010

Tähdet: *****

Me Naiset valitsi naisten kirjallisuuden keskeiset klassikot. Onko 50 Shades of Gray ja Tiina saa suukon luettu?

Saitko 100/100 Kirjojen Suomen Pätemistestistä? Tietysti, mutta luuletko olevasi kovakin naisten kirjallisuuden tuntija? Veikkaatko, että olet lukenut oleellisimmat tyttökirjat, chick lit -helmet ja naisten suosikkiromaanit vuosien varrelta?

Testaa suurehkosta Me Naisten tyttökirjallisuuspätemistestistä, montako 90 merkkiteoksesta olet lukenut!

 

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****