Gillian Flynnin menestysromaanista Kiltti tyttö on jo tekeillä elokuva.

Gillian Flynnin romaani Kiltti tyttö on viihtynyt Yhdysvaltojen bestsellerlistoilla jo vuoden päivät. Kirja on hyytävän jännittävä kuvaus parisuhteesta, joka alkaa mennä pahasti pieleen. Juoni on yllätyksistä niin turvoksissa, ettei kirjasta kannata paljastaa sen alkuasetelmia enempää.

Newyorkilaiset Nick ja Amy Dunne saavat kumpikin potkut talouskriisin takia – Nick toimittajan ja Amy psykologisten testien laatijan hommistaan. Aviopari päättää muuttaa Keskilännen pikkukaupunkiin huolehtimaan Nickin sairastuneesta äidistä. Amylla on onneksi turvanaan rahasto, jonka avulla Nick perustaa siskonsa kanssa baarin.

Kun Nick parin viisivuotishääpäivän iltana palaa kotiin, on ovi raollaan, olohuone kaaoksessa – ja Amy tiessään. Katoamisen jälkeisiä tapahtumia tarkastellaan Nickin näkökulmasta, ja hänen kanssaan kertojana vuorottelee Amyn päivä­kirja edeltäviltä vuosilta: kuinka pari tapasi, miten avioliitto muuttui ja mitä uhrauksia yhteinen elämä on vaatinut.

Hienoisista epäuskottavuuksista huolimatta on helppo ymmärtää, miksi jännäristä on tullut hillitön hitti. Harvoin vetävät trillerikäänteet yhdistyvät näin psykologisesti tarkkaan kuvaukseen kahdesta ihmisestä ja heidän myrkyttyneestä suhteestaan. Nick kamppailee uskottavasti vaikean isäsuhteen ja miehisten rooliodotustensa kanssa, ja Amyn vyörytys parisuhteen valtataisteluista on nokkelan ärhäkkää.

Toimittajataustainen Gillian Flynn sai itse potkut Entertainment Weekly -lehdestä talouskriisin alkaessa. Gillian on sanonut olleensa onnekas, sillä hänellä oli tuolloin jo kirja työn alla. Onnenpotkut, tosiaan.

Gillian Flynn: Kiltti tyttö

WSOY, suom. Terhi Kuusisto

★★★★