Ben Affleck on yllätyshyvä Gone Girl -elokuvan täydellisenä aviomiehenä.

Moni ihastui Gillian Flynnin jännäriin Gone Girl, joka ilmestyi 2013 nimellä Kiltti tyttö. Ja moni huolestui, kun kuuli elokuvan olevan tekeillä. Voiko kirjan kimuranttia tunnelmaa mitenkään siirtää leffamuotoon vailla vakavia vaurioita?

David Fincherin ohjauksessa kaikki on kuitenkin mahdollista. Gone Girl on huippuesimerkki erinomaisesti onnistuneesta muodonmuutoksesta. Asiaa on auttanut kirjailijan oma käsikirjoitus, ja Trent Reznorin musiikki on osuva lisä.

Nick Dunne (yllätyshyvä Ben Affleck) joutuu kokemaan karmeita, kun ihastuttava Amy-vaimo (Rosamund Pike) äkkiä katoaa. Onko täydellisen oloinen aviomies syyllistynyt murhaan? Miksi koko ajan tuntuu, että jokin on vialla?

Kuten romaanikin, myös kirja on ennen kaikkea kuvaus parisuhteesta. ”Rakastaako jotakuta vai vain mielikuvaa hänestä?” kyselee Amy. Onko jokainen avioliitto osittain huijausta? kyselee katsoja.

Gone Girl

★★★★

Katso leffan traileri tästä.

Lue myös:

Me Naisten arvio Kiltti tyttö -kirjasta

Me Naiset valitsi naisten kirjallisuuden keskeiset klassikot. Onko 50 Shades of Gray ja Tiina saa suukon luettu?

Saitko 100/100 Kirjojen Suomen Pätemistestistä? Tietysti, mutta luuletko olevasi kovakin naisten kirjallisuuden tuntija? Veikkaatko, että olet lukenut oleellisimmat tyttökirjat, chick lit -helmet ja naisten suosikkiromaanit vuosien varrelta?

Testaa suurehkosta Me Naisten tyttökirjallisuuspätemistestistä, montako 90 merkkiteoksesta olet lukenut!

 

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****