Teatteriversiossa Mikko Itäranta on lääkäri Erkki Viherkoski ja Sanna Koivunen vanhempi konstaapeli Rauni Väänänen. Kuva: Katja Laine
Teatteriversiossa Mikko Itäranta on lääkäri Erkki Viherkoski ja Sanna Koivunen vanhempi konstaapeli Rauni Väänänen. Kuva: Katja Laine

Suosittu Taivaan tulet -sarja Kemijärvineen kaikkineen ilmestyy teatterin lavalle.

Teatteriversio Taivaan tulet -tv-sarjasta. Sehän kuulostaa samalta kuin Matteus-passio minuutissa tai Kaunareiden juonitiivistelmä tekstiviestinä, mutta Uudenkaupungin teatterilta se on ilmeisesti onnistumassa. Ensi-ilta on tammikuussa.

– Me tosin otettiin vain ensimmäinen tuotantokausi, mutta oli siinäkin kymmenen tuntia draamaa. Katselin sarjaa uudestaan, luin alkuperäistä käsikirjoitusta, ideoin, karsin – aika hyvin se sitten syntyi, kun päätti, mihin keskittyy, kertoo dramatisoinnista vastannut teatterinjohtaja Jari Luolamaa.

Henkilöitä ja tapahtumia on karsittu reippaasti, mutta konstaapeli Rauni Väänänen tässäkin palaa Kemijärvelle, ihan kuin telkkarissa, ja Ismo Alangon musiikki soi.

Jari Luolamaa arvelee, että Uudessakaupungissa on samalla tehty pioneerityötä: kun Yleltä nyt heltisi lupa yhden kotimaisen tv-draaman näyttämöversioon, pää on avattu, ja kohta teattereissa nähdään muitakin teeveestä tuttuja näytelmiä.

– Oletin, että luvan kanssa olisi tullut vaikeuksia, koska Yle ei ole aikaisemmin antanut 90-luvun puolivälin jälkeen tehtyjen sarjojen oikeuksia eteenpäin. Satuin ilmeisesti kysymään juuri oikealla hetkellä, koska lupa tuli.

Jari halusi ottaa ohjelmistoon nimenomaan Taivaan tulet, koska tykkää juuri siitä: hänestä siinä kerrotaan tavallisten ihmisten tavallisesta elämästä, mutta hyvin. No, nähdäänkö Ukissa seuraavaksi Kotikatu?

– Heh, se olisikin aikamoinen homma. En ehkä tarttuisi Kotikatuun ihan heti, se on niin personoitunut näyttelijöihinsä. Mutta esimerkiksi Tahdon asia -sarjasta saisi hienon näytelmän...

Taivaan tulien ensi-ilta Uudenkaupungin teatterissa on 24. tammikuuta.

Lue myös:

Tee itse Taivaan tulet -drinkit

Uutuusdraamaa Mitä meistä puhutaan ei voi suositella herkille katsojille. 

Norjalainen 16-vuotias Nisha (loistava Maria Mozdah) elää tavallista teinitytön elämää. Hänen maahanmuuttajavanhempansa sen sijaan haluavat elää uudessa kotimaassaan aivan samalla tavalla kuin Pakistanissa. Kun Nishan isä Mirza (Adil Hussain) saa tietää, että hänen tyttärensä seurustelee kantanorjalaisen pojan kanssa, seuraukset ovat kohtalokkaat. Mirza kidnappaa Nishan ja vie tytön väkisin Pakistaniin sukulaistensa hoteisiin opettelemaan kunnon naisen elämää.

Norjalaisen Iram Haqin draaman Mitä meistä puhutaan uskomattoman julma tarina perustuu ohjaajan omiin kokemuksiin. Hän oli 14-vuotias, kun hänen isänsä kidnappasi hänet ja vei hänet Pakistaniin, jossa hän joutui elämään vasten tahtoaan puolitoista vuotta.

Kauhistuttaa arvaillakin, mikä on suoraa lainaa Haqin omasta elämästä.

Nishan kokemukset tiivistyvät yhteen sanaan: naisviha. Tytöllä ei ole elokuvassa ihmisarvoa eikä ihmisoikeuksia. Isä puolustaa barbaarista käytöstään sillä, että hän suojelee perheen ja suvun mainetta. Vain sillä on väliä, ”mitä meistä puhutaan”. Kunniaväkivaltakin on siis aivan oikeutettua.

Ohjaaja kuvaa Nishan kohtaloa vähäeleisesti sortumatta mässäilyyn. Tapahtumat ovat niin järkyttäviä, ettei elokuvaa voi suositella herkälle katsojalle. Kauhistuttaa arvaillakin, mikä on suoraa lainaa Haqin omasta elämästä. Samalla katsoja tuntee kiitollisuutta siitä, että ohjaaja on uskaltanut kertoa kokemuksistaan välittämättä siitä, miten hänen sukunsa elokuvaan reagoi. Haq on kertonut tehneensä sovinnon isänsä kanssa ennen tämän kuolemaa. 

Mitä meistä puhutaan ****1/2

 

Ortodoksijuutalaisyhteisö ei suvaitse naisparia draamassa Tottelemattomuus.

Ronit (Rachel Weisz) rakastui teini-ikäisenä bestikseensä Estiin (Rachel McAdams). Lontoon ahdasmielinen ortodoksijuutalaisyhteisö ei hyväksynyt tyttöjen rakkautta. Ronit häädettiin lapsuudenkodistaan.

Parikymmentä vuotta myöhemmin Ronit asuu New Yorkissa ja on luonut menestyvän uran valokuvaajana. Hän päättää palata kotiin rabbi-isänsä hautajaisiin. Siellä Ronitia odottaa Esti, joka ei ole unohtanut häntä, vaikka onkin mennyt naimisiin heidän yhteisen lapsuudenystävänsä Dovidin (Alessandro Nivola) kanssa. Kolmiodraama on vääjäämätön.

Chileläinen ohjaaja Sebastián Lelio löi itsensä läpi transnaisesta kertovalla draamallaan Fantastinen nainen, joka voitti tänä vuonna parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkinnon. Hänen uutuusdraamansa Tottelemattomuus perustuu Naomi Aldermanin toistaiseksi suomentamattomaan romaaniin.

Siinä missä Fantastisen naisen päähenkilö Marina törmäsi yhä uudelleen ihmisten ennakkoluuloihin sukupuoli-identiteettinsä takia, Ronitia ja Estiä vainotaan heidän seksuaali-identiteettinsä takia.

Ortodoksijuutalaisuuden vanhakantaisuus voi aluksi tuntua kovin etäiseltä. Evankelis-luterilaisen kirkon kanta lesbo- ja homopareihin ei ole sen suvaitsevaisempi. 

Tottelemattomuus  ****