Outi Keskevaari loi tarinaansa sellaisen pääministerin, jota voisi itsekin äänestää.
Outi Keskevaari loi tarinaansa sellaisen pääministerin, jota voisi itsekin äänestää.

Outi Keskevaarin romanttisessa kesätarinassa Maailman rohkein tyttö on huumoria ja kepeyttä, mutta syvissäkin vesissä käydään. Tarinan päähenkilöinä ovat kaunis fysioterapeutti ja charmantti pääministeri, jonka esikuvana ei Outin mukaan ole Matti Vanhanen vaan…

Hanna, Elli ja Paula ovat kolmekymppisiä sydänystäviä. Hanna elää nunnaelämää ja odottelee sitä oikeaa, Elli valitsee baarista haluamansa miehen kuin irtokarkin, ja Paula on tapaillut jo vuosia varattua miestä. Yhtenä vuonna kaikki muuttuu.

Tarinan keskushenkilö Hanna tapaa kiinnostavan miehen, joka sattuu olemaan pääministeri. Ismon myötä Hannan elämään astuvat mukaan Linnan juhlat ja julkisuuden hallinta.

Mistä sait idean Maailman rohkeimpaan tyttöön?

Olin miettinyt aihetta jo aikaisemmin, alun perin elokuvan käsikirjoitukseksi.
Halusin tehdä elokuvan, jossa avainkohtaus sijoittuisi Linnan itsenäisyyspäiväjuhliin. Sellaista leffaa ei Suomessa ole, ja sehän on selvä puute! Elokuvaa ei vieläkään ole, mutta kohtaus päätyi tämän kesätarinan käännekohdaksi.

Onko tarinan pääministeri Ismo saanut vaikutteita Matti Vanhasesta?

Ei sitten yhtään. Ideakin on jo niin vanha, että Matti ei ollut vielä tapetilla - korkeintaan Paavo Lipponen oli tavannut Päivinsä. Ei Ismo ole oikeastaan kenenkään suomalaisen poliitikon oloinen. Jos jonkun, niin ehkä vuosien takaisen Sauli Niinistön.
 
Kun Matti Vanhasen Susan-jutut tulivat otsikoihin, huomasin, että yritin pysyä Masan rakkauselämästä ja persoonasta niin kaukana kuin mahdollista. Loppujen lopuksi tarinan Ismosta tuli juuri sellainen poliitikko, jota minä äänestäisin. Ajattelin kohtauksia tehdessäni, että miten pääministerin pitäisi tällaiset ihmissuhdesotkut hoitaa, ja lopputuloksesta voisi Mattikin mielestäni ottaa oppia.

Mihin lukijan kannattaa kiinnittää huomiota Maailman rohkeimmassa tytössä?

Hannan, Paulan ja Ellin välinen ystävyys on se juttu, johon kiinnitin eniten huomiota. Tarina on aidoimmillaan silloin, kun he ovat kolmistaan. Tein naisten välisen suhteen vahvaksi, ennen kuin lähdin kehittämään muuta juonta.

Kerro omat suosikkisi romanttiseksi kesälukemiseksi?

Marian Keyes on kirjoittanut tosi hyviä romaaneja irlantilaisesta sisarusparvesta. Alkutuotannon kirjat ovat kepeämpää luettavaa, mutta viimeisimmässä käsitellään jo tosi synkkiä teemoja, silti hauskasti.

Jennifer Weinerista tykkään myös, samoin Lisa Jewellin romaaneista. Himoshoppaaja-kirjat eivät ole ihan minun makuuni, mutta Sophie Kinsellalla on muita hyviä teoksia.

Chicklitillä on ihan turhaan heppoinen hömppämaine – kyllä hyvissä naisten romaaneissa on terää, huumoria ja vaikeitakin aiheita. Tässä minun chicklit-tarinassanikin kulkee taustalla aika traaginen virta. Edes sen loppu ei ole yksiselitteisen onnellinen.

The Last Jedissä nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä.

”Taistele sitä orjan asua vastaan!” Näin Carrie Fisher evästi tuoretta Star Wars -näyttelijää Daisy Ridleytä Interview-lehden haastattelussa vuonna 2015. Fisher viittasi elokuvan Jedin paluu kohtaukseen, jossa Hutt Jabba orjuuttaa Fisherin näyttelemän Leian ja pakottaa tämän pukeutumaan pikkupikkubikiniin.

Fisherin neuvosta on otettu vaari. Uudesta Star Wars -trilogiasta ei voi puhua samana päivänä kuin 1970- ja 1980-luvun taiteessa tehdystä alkuperäisestä trilogiasta.

Sukupuoliroolit saivat kyytiä jo J.J. Abramsin vuonna 2015 ohjaamassa uuden trilogian ensimmäisessä osassa The Force Awakens. Huomenna ensi-iltansa saavan kakkososan, The Last Jedin, ohjaajan Rian Johnsonin näkemys on jopa feministisempi. Nyt luutuneita rooleja tuuletetaan puhurilla.

Siinä missä Leia esitettiin Jedin paluussa vastoin Fisherin omaa tahtoa seksiobjektina, uudessa trilogiassa näyttelevän Ridleyn hahmo, jedisoturi Rey, on aktiivinen toimija – sankari niin kuin elokuvan muutkin naiset.

Mutta Fisherkin sai kostonsa – viime hetkellä, sillä hän kuoli viime vuonna ja rooli jäi hänen viimeisekseen. Leiasta on vanhetessaan tullut kapinaa johtava kenraali. Vanhaa naista kunnioittavat nuoret kunditkin. Häntä ei esitetä hömelönä höppänänä, joka kuuluisi jo hautaan, toisin kuin vanhat naishahmot monissa elokuvissa – siis niissä harvoissa, joissa ylipäänsä on hahmoina vanhoja naisia.

Leian uusi hiustyylikin sopii paremmin naiselle kuin hahmon ikoninen kampaus, pikkutyttöjen suosimat lettirinkelit.

Naisten sankaruuttakin enemmän lämmittää se, miten naisiin suhtaudutaan, ja ennen kaikkea, miten he suhtautuvat toisiinsa. Nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä. He eivät puukota toisiaan selkään, vaan tekevät yhteistyötä. Leian ja hänen vara-amiraalinsa Holdon (Laura Dern) ystävyyssuhdetta kuvataan koskettavasti.

Elokuvan juoni jatkaa siitä, mihin The Force Awakens jäi. Arkkityyppinen hyvän ja pahan taistelu jatkuu. Ensimmäinen ritarikunta ja Uusi tasavalta ovat edelleen sodassa keskenään.

Kapinaliiton entiset jäsenet ovat muodostaneet Vastarinta-nimisen järjestön, jota johtaa Leia. Vastapuolella taistelee hänen ja Han Solon poika Ben, joka pahan voimille antauduttuaan omaksui nimen Kylo Ren (Adam Driver). Vastarinta on murtumassa, joten Rey yrittää suostutella erakoitunutta Luke Skywalkeria (Mark Hamill) apuun.

Star Wars: The Last Jedi

ENSI-ILTA 13.12. ****

Me Naisten testiryhmä arvosteli uusimman SingStar-pelin. 

Vaikka ei erityisemmin välittäisi konsolipeleistä, laulupelit ovat varma viihdyttäjä. Karaokea pelimuodossa kotona!

PlayStation lanseerasi vastikään laulupelien klassikon uusimman version, SingStar Celebrationin. Konsepti on tuttu edellisistä versioista, mutta  peli on nyt osa PlayStationin PlayLink-pelisarjaa, jonka ideana on yhteinen hauskanpito perheen tai ystävien kesken matalalla kynnyksellä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että erillisiä mikrofoneja ei enää tarvita, vaan mikrofonina voi käyttää omaa älypuhelintaan.

Mikrofonisovellus ladataan älypuhelimeen, ja laitteet yhdistetään keskenään. Helppoa, sitten vain laulamaan! Pelissä voi olla mukana yhtä aikaa kaksi puhelinmikrofonia, joten jos haluaa laulaa isommalla porukalla, puhelimia pitää kierrättää ryhmän kesken. Sitä varten pelissä on olemassa enintään kahdeksan pelaajan biletila. Muut vaihtoehdot ovat perinteiset yksinlaulu ja kahden pelaajan battle.

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta, mutta sinänsä eroa entiseen ei ole. Pisteitä ropisee. Hieman kyllä mietityttää, voiko puhelimen mikrofonin laatu tai jokin muu elementti vaikuttaa siihen, kuka saa eniten pisteitä. Onko tämä tekniikkalaji muutenkin kuin laulun osalta?

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta.

Pelissä tulee mukana vaatimattomat 30 kappaletta, jotka edustavat enimmäkseen uudempaa pop-tuotantoa. Jos ei ole kuunnellut viime vuosien radiohittejä tai on muuten vain nostalgiannälkäinen, joutuu nopeasti ostamaan SingStore-kaupasta lisää kappaleita lauleltavaksi. Sillä kun kerran aloittaa, ei tee ihan heti mieli lopettaa lauleskelua.

Tekniset ominaisuudet: 4/5

Biisivalikoima: 2/5

Hauskuus: 5/5

SingStar Celebration PS4:lle, 19,90 €.