Kasmirin ja Saaran Kesäkumibiisissä lauletaan vauvojen tekemisestä. Kuvat: Liina Aalto-Setälä ja Satu Kemppainen
Kasmirin ja Saaran Kesäkumibiisissä lauletaan vauvojen tekemisestä. Kuvat: Liina Aalto-Setälä ja Satu Kemppainen

Viime vuosien irtosuhderallatukset ovat tänä kesänä vaihtuneet rakkauden huumaan ja vauvoihin.

Kasmir ja Saara, eli kielinaisena tunnettu Sara Forsberg, esittävät tämän vuoden Kesäkumibiisin. Vauvoja-kappale julkaistiin tänään 15. toukokuuta.

Kesäkumibiisit ovat aikaisempina vuosina keskittyneet nuorten kesäisiin irtosuhteisiin. Esimerkiksi Duon Kesäkumibiisi 2012 Panisin kertoo yhden yön seikkailusta, ja Cheekin ja Jukka Pojan kesäkumirallatus 2013 Jossu kuvailee railakasta kesää viettäviä nuoria.

Tänä vuonna kesäkumibiisissä puhutaan vauvoista ja vakavasta parisuhteesta. Kasmirin laulaa kertosäkeessä näin: ”Damn mama mä ihailen sun geenejä, kyl sä tiiät sen, ja mä haluun haluun kanssas tehä vauvoja”.

Mitä, mitä – mistä uusi linjaus johtuu?

– Halusimme tehdä tänä vuonna jotain erilaista. Otimme tämän vuoden teemaksi rakkauden, Yle X:n musiikkipäällikkö Peppi Puljujärvi kertoo.

Syykin on selvä.

– Se on nähty, että rakastuneilla saattaa huumassa usein unohtua ehkäisyn käyttäminen.

Kesäkumikampanjan tarkoitus on levittää nuorille tietoa ehkäisystä ja vähentää sukupuolitautien leviämistä muun muassa kertomalla kondomien käytöstä. Kesäkumikampanja täyttää tänä kesänä 20 vuotta.

– Halusimme tehdä juhlavuoden kappaleesta superpositiivisen, jotta se toimisi tunnelman nostattajana. Koko tiimi oli heti samoilla linjoilla. Kesäkumibiisit on aina rikkoneet rajoja. Uskon, että tämän vuoden biisi otetaan hyvin vastaan. Se on saanut jo nyt positiivista palautetta, Puljujärvi kertoo.

Myös Kasmir ja Saara ovat innoissaan.

– Ensinnäkin ihan älyttömän siistiä päästä tekemään oma kesäkumibiisi! Kun kyseessä on vielä 20-vuotisjuhlavuosi, päätimme tuottajieni kanssa tehdä tämän ”go big or go home” -tyylisesti. Biisissä vierailee nimittäin Saaran lisäksi myös Higher Gound -gospelkuoro. Biisi edustaa myös hieman erilaisempaa Kasmir-soundia, Kasmir kertoo Yle X:n sivuilla.

Lahjakkaiden laulajien yhteistyö pelitti hyvin.

– Kasmirin ja Saaran yhteistyö oli oikeaa kemioiden ilotulitusta, Puljujärvi nauraa.

Kasmir nähdään videolla ilman tavaramerkiksi noussutta hattuaan.

– Saaran kanssa oli ihan mieletöntä tehdä hommia. Kaikki laittoivat itsensä likoon. Mäkin otan hatun pois päästä, mitä en tee kauhean usein. Mutta olen erittäin tyytyväinen, Kasmir kertoi Yle X:n aamussa.

Katso ja kuuntele: Kasmir – Vauvoja feat. SAARA:

Lue lisää:

Sara Forsberg: ”Raavasta työtä tekevät miehet vetävät puoleensa”

Kaksi Emma-pystiä voittanut Kasmir: ”Minulla on älytön vuosi takanani”

Uutuusdraamaa Mitä meistä puhutaan ei voi suositella herkille katsojille. 

Norjalainen 16-vuotias Nisha (loistava Maria Mozdah) elää tavallista teinitytön elämää. Hänen maahanmuuttajavanhempansa sen sijaan haluavat elää uudessa kotimaassaan aivan samalla tavalla kuin Pakistanissa. Kun Nishan isä Mirza (Adil Hussain) saa tietää, että hänen tyttärensä seurustelee kantanorjalaisen pojan kanssa, seuraukset ovat kohtalokkaat. Mirza kidnappaa Nishan ja vie tytön väkisin Pakistaniin sukulaistensa hoteisiin opettelemaan kunnon naisen elämää.

Norjalaisen Iram Haqin draaman Mitä meistä puhutaan uskomattoman julma tarina perustuu ohjaajan omiin kokemuksiin. Hän oli 14-vuotias, kun hänen isänsä kidnappasi hänet ja vei hänet Pakistaniin, jossa hän joutui elämään vasten tahtoaan puolitoista vuotta.

Kauhistuttaa arvaillakin, mikä on suoraa lainaa Haqin omasta elämästä.

Nishan kokemukset tiivistyvät yhteen sanaan: naisviha. Tytöllä ei ole elokuvassa ihmisarvoa eikä ihmisoikeuksia. Isä puolustaa barbaarista käytöstään sillä, että hän suojelee perheen ja suvun mainetta. Vain sillä on väliä, ”mitä meistä puhutaan”. Kunniaväkivaltakin on siis aivan oikeutettua.

Ohjaaja kuvaa Nishan kohtaloa vähäeleisesti sortumatta mässäilyyn. Tapahtumat ovat niin järkyttäviä, ettei elokuvaa voi suositella herkälle katsojalle. Kauhistuttaa arvaillakin, mikä on suoraa lainaa Haqin omasta elämästä. Samalla katsoja tuntee kiitollisuutta siitä, että ohjaaja on uskaltanut kertoa kokemuksistaan välittämättä siitä, miten hänen sukunsa elokuvaan reagoi. Haq on kertonut tehneensä sovinnon isänsä kanssa ennen tämän kuolemaa. 

Mitä meistä puhutaan ****1/2

 

Ortodoksijuutalaisyhteisö ei suvaitse naisparia draamassa Tottelemattomuus.

Ronit (Rachel Weisz) rakastui teini-ikäisenä bestikseensä Estiin (Rachel McAdams). Lontoon ahdasmielinen ortodoksijuutalaisyhteisö ei hyväksynyt tyttöjen rakkautta. Ronit häädettiin lapsuudenkodistaan.

Parikymmentä vuotta myöhemmin Ronit asuu New Yorkissa ja on luonut menestyvän uran valokuvaajana. Hän päättää palata kotiin rabbi-isänsä hautajaisiin. Siellä Ronitia odottaa Esti, joka ei ole unohtanut häntä, vaikka onkin mennyt naimisiin heidän yhteisen lapsuudenystävänsä Dovidin (Alessandro Nivola) kanssa. Kolmiodraama on vääjäämätön.

Chileläinen ohjaaja Sebastián Lelio löi itsensä läpi transnaisesta kertovalla draamallaan Fantastinen nainen, joka voitti tänä vuonna parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkinnon. Hänen uutuusdraamansa Tottelemattomuus perustuu Naomi Aldermanin toistaiseksi suomentamattomaan romaaniin.

Siinä missä Fantastisen naisen päähenkilö Marina törmäsi yhä uudelleen ihmisten ennakkoluuloihin sukupuoli-identiteettinsä takia, Ronitia ja Estiä vainotaan heidän seksuaali-identiteettinsä takia.

Ortodoksijuutalaisuuden vanhakantaisuus voi aluksi tuntua kovin etäiseltä. Evankelis-luterilaisen kirkon kanta lesbo- ja homopareihin ei ole sen suvaitsevaisempi. 

Tottelemattomuus  ****