Kasmirin ja Saaran Kesäkumibiisissä lauletaan vauvojen tekemisestä. Kuvat: Liina Aalto-Setälä ja Satu Kemppainen
Kasmirin ja Saaran Kesäkumibiisissä lauletaan vauvojen tekemisestä. Kuvat: Liina Aalto-Setälä ja Satu Kemppainen

Viime vuosien irtosuhderallatukset ovat tänä kesänä vaihtuneet rakkauden huumaan ja vauvoihin.

Kasmir ja Saara, eli kielinaisena tunnettu Sara Forsberg, esittävät tämän vuoden Kesäkumibiisin. Vauvoja-kappale julkaistiin tänään 15. toukokuuta.

Kesäkumibiisit ovat aikaisempina vuosina keskittyneet nuorten kesäisiin irtosuhteisiin. Esimerkiksi Duon Kesäkumibiisi 2012 Panisin kertoo yhden yön seikkailusta, ja Cheekin ja Jukka Pojan kesäkumirallatus 2013 Jossu kuvailee railakasta kesää viettäviä nuoria.

Tänä vuonna kesäkumibiisissä puhutaan vauvoista ja vakavasta parisuhteesta. Kasmirin laulaa kertosäkeessä näin: ”Damn mama mä ihailen sun geenejä, kyl sä tiiät sen, ja mä haluun haluun kanssas tehä vauvoja”.

Mitä, mitä – mistä uusi linjaus johtuu?

– Halusimme tehdä tänä vuonna jotain erilaista. Otimme tämän vuoden teemaksi rakkauden, Yle X:n musiikkipäällikkö Peppi Puljujärvi kertoo.

Syykin on selvä.

– Se on nähty, että rakastuneilla saattaa huumassa usein unohtua ehkäisyn käyttäminen.

Kesäkumikampanjan tarkoitus on levittää nuorille tietoa ehkäisystä ja vähentää sukupuolitautien leviämistä muun muassa kertomalla kondomien käytöstä. Kesäkumikampanja täyttää tänä kesänä 20 vuotta.

– Halusimme tehdä juhlavuoden kappaleesta superpositiivisen, jotta se toimisi tunnelman nostattajana. Koko tiimi oli heti samoilla linjoilla. Kesäkumibiisit on aina rikkoneet rajoja. Uskon, että tämän vuoden biisi otetaan hyvin vastaan. Se on saanut jo nyt positiivista palautetta, Puljujärvi kertoo.

Myös Kasmir ja Saara ovat innoissaan.

– Ensinnäkin ihan älyttömän siistiä päästä tekemään oma kesäkumibiisi! Kun kyseessä on vielä 20-vuotisjuhlavuosi, päätimme tuottajieni kanssa tehdä tämän ”go big or go home” -tyylisesti. Biisissä vierailee nimittäin Saaran lisäksi myös Higher Gound -gospelkuoro. Biisi edustaa myös hieman erilaisempaa Kasmir-soundia, Kasmir kertoo Yle X:n sivuilla.

Lahjakkaiden laulajien yhteistyö pelitti hyvin.

– Kasmirin ja Saaran yhteistyö oli oikeaa kemioiden ilotulitusta, Puljujärvi nauraa.

Kasmir nähdään videolla ilman tavaramerkiksi noussutta hattuaan.

– Saaran kanssa oli ihan mieletöntä tehdä hommia. Kaikki laittoivat itsensä likoon. Mäkin otan hatun pois päästä, mitä en tee kauhean usein. Mutta olen erittäin tyytyväinen, Kasmir kertoi Yle X:n aamussa.

Katso ja kuuntele: Kasmir – Vauvoja feat. SAARA:

Lue lisää:

Sara Forsberg: ”Raavasta työtä tekevät miehet vetävät puoleensa”

Kaksi Emma-pystiä voittanut Kasmir: ”Minulla on älytön vuosi takanani”

The Last Jedissä nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä.

”Taistele sitä orjan asua vastaan!” Näin Carrie Fisher evästi tuoretta Star Wars -näyttelijää Daisy Ridleytä Interview-lehden haastattelussa vuonna 2015. Fisher viittasi elokuvan Jedin paluu kohtaukseen, jossa Hutt Jabba orjuuttaa Fisherin näyttelemän Leian ja pakottaa tämän pukeutumaan pikkupikkubikiniin.

Fisherin neuvosta on otettu vaari. Uudesta Star Wars -trilogiasta ei voi puhua samana päivänä kuin 1970- ja 1980-luvun taiteessa tehdystä alkuperäisestä trilogiasta.

Sukupuoliroolit saivat kyytiä jo J.J. Abramsin vuonna 2015 ohjaamassa uuden trilogian ensimmäisessä osassa The Force Awakens. Huomenna ensi-iltansa saavan kakkososan, The Last Jedin, ohjaajan Rian Johnsonin näkemys on jopa feministisempi. Nyt luutuneita rooleja tuuletetaan puhurilla.

Siinä missä Leia esitettiin Jedin paluussa vastoin Fisherin omaa tahtoa seksiobjektina, uudessa trilogiassa näyttelevän Ridleyn hahmo, jedisoturi Rey, on aktiivinen toimija – sankari niin kuin elokuvan muutkin naiset.

Mutta Fisherkin sai kostonsa – viime hetkellä, sillä hän kuoli viime vuonna ja rooli jäi hänen viimeisekseen. Leiasta on vanhetessaan tullut kapinaa johtava kenraali. Vanhaa naista kunnioittavat nuoret kunditkin. Häntä ei esitetä hömelönä höppänänä, joka kuuluisi jo hautaan, toisin kuin vanhat naishahmot monissa elokuvissa – siis niissä harvoissa, joissa ylipäänsä on hahmoina vanhoja naisia.

Leian uusi hiustyylikin sopii paremmin naiselle kuin hahmon ikoninen kampaus, pikkutyttöjen suosimat lettirinkelit.

Naisten sankaruuttakin enemmän lämmittää se, miten naisiin suhtaudutaan, ja ennen kaikkea, miten he suhtautuvat toisiinsa. Nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä. He eivät puukota toisiaan selkään, vaan tekevät yhteistyötä. Leian ja hänen vara-amiraalinsa Holdon (Laura Dern) ystävyyssuhdetta kuvataan koskettavasti.

Elokuvan juoni jatkaa siitä, mihin The Force Awakens jäi. Arkkityyppinen hyvän ja pahan taistelu jatkuu. Ensimmäinen ritarikunta ja Uusi tasavalta ovat edelleen sodassa keskenään.

Kapinaliiton entiset jäsenet ovat muodostaneet Vastarinta-nimisen järjestön, jota johtaa Leia. Vastapuolella taistelee hänen ja Han Solon poika Ben, joka pahan voimille antauduttuaan omaksui nimen Kylo Ren (Adam Driver). Vastarinta on murtumassa, joten Rey yrittää suostutella erakoitunutta Luke Skywalkeria (Mark Hamill) apuun.

Star Wars: The Last Jedi

ENSI-ILTA 13.12. ****

Me Naisten testiryhmä arvosteli uusimman SingStar-pelin. 

Vaikka ei erityisemmin välittäisi konsolipeleistä, laulupelit ovat varma viihdyttäjä. Karaokea pelimuodossa kotona!

PlayStation lanseerasi vastikään laulupelien klassikon uusimman version, SingStar Celebrationin. Konsepti on tuttu edellisistä versioista, mutta  peli on nyt osa PlayStationin PlayLink-pelisarjaa, jonka ideana on yhteinen hauskanpito perheen tai ystävien kesken matalalla kynnyksellä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että erillisiä mikrofoneja ei enää tarvita, vaan mikrofonina voi käyttää omaa älypuhelintaan.

Mikrofonisovellus ladataan älypuhelimeen, ja laitteet yhdistetään keskenään. Helppoa, sitten vain laulamaan! Pelissä voi olla mukana yhtä aikaa kaksi puhelinmikrofonia, joten jos haluaa laulaa isommalla porukalla, puhelimia pitää kierrättää ryhmän kesken. Sitä varten pelissä on olemassa enintään kahdeksan pelaajan biletila. Muut vaihtoehdot ovat perinteiset yksinlaulu ja kahden pelaajan battle.

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta, mutta sinänsä eroa entiseen ei ole. Pisteitä ropisee. Hieman kyllä mietityttää, voiko puhelimen mikrofonin laatu tai jokin muu elementti vaikuttaa siihen, kuka saa eniten pisteitä. Onko tämä tekniikkalaji muutenkin kuin laulun osalta?

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta.

Pelissä tulee mukana vaatimattomat 30 kappaletta, jotka edustavat enimmäkseen uudempaa pop-tuotantoa. Jos ei ole kuunnellut viime vuosien radiohittejä tai on muuten vain nostalgiannälkäinen, joutuu nopeasti ostamaan SingStore-kaupasta lisää kappaleita lauleltavaksi. Sillä kun kerran aloittaa, ei tee ihan heti mieli lopettaa lauleskelua.

Tekniset ominaisuudet: 4/5

Biisivalikoima: 2/5

Hauskuus: 5/5

SingStar Celebration PS4:lle, 19,90 €.