Anna Paavilainen (vas.), Minka Kuustonen (kesk.) ja Iina Kuustonen.
Anna Paavilainen (vas.), Minka Kuustonen (kesk.) ja Iina Kuustonen.

Kesäkaverit-elokuvassa muijat ovat reloja ja villejä, kundit kuumia, dialogi nasevaa ja ystävyys ikuista.

Iiris (Anna Paavilainen), Karoliina­ (Iina Kuustonen) ja Eeva (Minka Kuustonen) pestautuvat pullatytöiksi hankolaiseen kesäkahvilaan. Iiris  ja Karoliina ovat parhaita kavereita­, jotka kaksvitosina kiikkuvat tulevaisuuden päätösten epävakaassa heilurissa. Uusi tuttavuus Eeva yrittää päntätä pääsykokeisiin, mutta kamukeskeinen kesä tuntuu kuumottavammalta.

Kesäkaverit on myös PMMP:n biisin nimi. Elokuva onkin vähän niin kuin PMMP: muijat ovat reloja ja villejä, kundit kuumia, dialogi nasevaa ja ystävyys ikuista.

Juuli Niemen käsikirjoittamassa ja isosisko Inari Niemen ohjaamassa leffassa virkistävintä on kuitenkin aito positiivisuus. Elämänmakua ja -janoa esiintyy traagisissakin mitoissa, mutta mikään ankeilutarina Kesäkaverit ei missään nimessä ole.

Iina Kuustonen tekee perusvakaan ikiteiniroolin, mutta Anna Paavilaisen Iiriksessä ja Minka Kuustosen härössä Eevassa on särmää. Iiriksen ja kesädiego Jussin (Lauri Tilkanen) lomaromanssissa on myös aitoa kemiaa toisin kuin Karoliinan ja Tommyn (Sampo Sarkola) salasäädössä.

Hanko on hiekkaisen kaunis elokuvakaupunki ja osuva tausta juonelliselle välitilalle: tytöt eivät tiedä, mitä kesän jälkeen tapahtuu. Alkaako aikuisiksi vai ei?

Talvi tuo tullessaan viileän autiuden Hangon kesähuviloihin. Samalla­ nuorten naisten valinnat vaikeutuvat. Elämä valuu ohi, ellei päätöksiä tee. Mutta ennen niitä vähän kakkuja ja mekkoja – ja vaikkapa bileet!

Kesäkaverit

★★★

Ensi-ilta 1.8.

Lue myös:

Näyttelijäsisarukset Minka ja Iina Kuustonen: "Välillämme ei ole ikinä ollut kateutta"

Elokuvan ajankuva on uskottavaa, mutta huumori vanhentunutta.

Työväenteatterin näyttelijä Toivo Parikka (Martti Suosalo) joutuu sisällissodan loputtua vangiksi vankilasaarelle. Samaan vankilaan on vangittu hänen työtoverinsa. Koko teatteriseurue on saanut kuolemantuomion.

Vankilaa johtava kapteeni Hjalmar Kalm (Jani Volanen) tarjoaa poppoolle mahdollisuuden. Sotavankilaitoksen johtaja on tulossa vierailulle vankileirille. Viihdyttäjien tulee loihtia häntä varten huvinäytelmä, joka saa kunniavieraan ulvomaan naurusta. Näyttelijät siis joutuvat näyttelemään henkensä edestä.

Ohjaaja Heikki Kujanpää sai inspiraation näytelmäänsä Suomen hauskin mies näyttelijä Jalmari Parikan elämästä. Hän ei kuitenkaan pyrkinyt olemaan uskollinen historian tapahtumille. Näytelmä sai ensi-iltansa Helsingin kaupunginteatterissa marraskuussa. Pääosassa nähtiin Martti Suosalo. Nyt on vuorossa samanniminen elokuva.

Tekijät ovat onnistuneet luomaan uskottavaa ajankuvaa.

Näyttelijöistä jäävät Suosalon lisäksi mieleen erityisesti Jani Volanen ja Jussi Lehtonen. Volanen näyttelee hyvin ristiriitojen repimää kapteenia, jonka menneisyys saa hänet kiinni.

Lehtosen homoseksuaali hahmo on stereotyyppi, jonka näyttelijä hahmottelee muutamalla maneerilla. Miksi ohjaaja on halunnut näyttelijältään näin kliseisen tulkinnan?

Elokuvan suurin ongelma liittyy huvinäytelmään, jota siinä valmistellaan. Tekijät ovat onnistuneet luomaan uskottavaa ajankuvaa. Voin uskoa, että vuosikymmeniä sitten huumoriksi on riittänyt se, että mies keekoilee mekossa.

Elokuvan kliimaksi eli näytelmän esittäminen onkin antikliimaksi. Nykykatsoja ei ihan näin alkeelliselle huumorille enää lämpene.

Suomen hauskin mies ***

 

Lady Bird lunastaa odotukset ja sen dialogi on luontevaa sekä nokkelaa.

Eletään vuotta 2002. 17-vuotias Lady Bird (erinaomainen Saoirse Ronan) aloittaa viimeisen luokan katolisessa Immaculate Heart Of Mary -lukiossa. Nunnat tarkastavat, että tyttöjön hame ei ole heidän mielestään liian lyhyt. Koulun tanssiasissa tanssivan parin välissä on oltava 15 sentin rako ”pyhää henkeä varten”.

Mutta kun nunnien silmä välttää, teinit suorittavat nuoruuteen kuuluvat aikuistumisriitit ekasta kerrasta huumekokeiluihin.

Näyttelijä Greta Gerwig räjäytti indieleffojen ystävien tajunnan vuonna 2012 draamalla Frances Ha. Hän paitsi näytteli nimiroolin, myös käsikirjoitti elokuvan yhdessä sen ohjaajan Noah Baumbachin kanssa.

”Nimihenkilö Lady Bird on itsenäinen teinityttö, joka ei määritä itseään suhteessa poikiin.”

Huikean tyylikäs mustavalkoisena kuvattu draama kertoi naisten välisestä ystävyydestä niin raikkaasti, ettei sille ole vertailukohtaa. Niinpä Gerwigin ohjaajadebyytiltään oli lupa odottaa paljon. Draama Lady Bird lunastaa odotukset.

High school -elokuvat kertovat yleensä humoristiseen sävyyn poikaporukasta, joka hinkuu eroon poikuudestaan. Tyttöjen rooliksi jää olla vain poikien halujen kohde. Gerwig kääntää kliseisen astelman päälaelleen.

Nimihenkilö Lady Bird on itsenäinen teinityttö, joka ei määritä itseään suhteessa poikiin. Ihastuksia Kylea ja Dannya (Timothée Chalamet ja Lucas Hedges) paljon tärkeämpi on ystävyys bestis Julien (Beanie Feldstein) kanssa.

Elämä paiskaa Lady Birdin eteen tilanteita, joista monet ovat tuttuja katsojan omasta nuoruudesta. Ne esitetään uskottavasti ja samastuttavasti. Tällainen on esimerkiksi äidin ja tyttären välinen vaivaannuttava seksivalistuskeskustelu tai bestisten välinen juttutuokio masturbaatiosta. Dialogi on luontevaa ja nokkelaa.

Lady Bird ****