”Hamburg Blues kertoo kohtaamisista, taiteilijoista ja muista niin sanotuista altavastaajista”, kertoo Karin Ehrnrooth.
”Hamburg Blues kertoo kohtaamisista, taiteilijoista ja muista niin sanotuista altavastaajista”, kertoo Karin Ehrnrooth.

Karin Ehrnrooth kirjoitti romaanin nuoruutensa Hampurista, taiteilijoista ja altavastaajista.

Karin Ehrnrooth, romaanisi alkaa 1980-luvun Hampurista. Kirjasi kertoja hakeutuu taidekouluun vaikka yrittää paeta kotona saamaansa arvostelua. Miksi?

Kirjan kertoja toivoo löytävänsä taiteesta saarekkeen, jossa saisi puuhailla omissa oloissaan. Pian hän huomaa hakeutuneensa maailmaan, jossa kaikkea arvostellaan. Ei voi olla taiteilija tai kirjailija ilman, että kohtaa arvostelua.

Taideakatemiassa, jota kävin itsekin, kritiikki todellakin oli armotonta, moni ei kestänyt sitä.

Opiskelit itse valokuvausta. Kirjasi perusteella ei ollut helppoa tehdä taidetta isoegoisten miesten rinnalla?

Sain nuorena opiskelijana tutustua taiteilijoihin, jotka olivat jo taiteessaan ja elämässään pitkällä. Joukossa oli nykytaidemaailman gigantteja. Olivathan monet heistä ihania ihmisiä, mutta porukassa oli aimo annos sovinismiakin mukana.

Päähenkilö pelkää beigeä, turvallista elämää. Miksi?

Beige elämä tarkoittaa aloilleen asettumista, rivaria, kahta autoa. Jos on ylläpidettävä sellaista elämää, ei voi enää altistaa itseään uudelle. Kirjan kertojan mielestä taiteessa on oltava halukas ottamaan itseensä vaikutteita ja työstämään niitä.

Miksi kertoja tuntuu viihtyvän hyvin erilaisten ihmisen joukossa?

Ehkä itsensä erilaiseksi tunteva ihminen hakeutuu erilaisten ihmisten luokse löytääkseen vastauksia isolle, sisäiselle kysymykselle: kuka minä olen? Tutkin kirjassani syyn ja seurauksen suhdetta, sitä, että kaikella saattaa olla tarkoituksensa. Kirjani filosofiaksi voisi tiivistää: jos tietämättään tai tietäen ottaa askeleita tiettyyn suuntaan, voi yhtäkkiä löytää itsensä hyvin erilaisessa elämässä, niin hyvässä kuin pahassa.

Oletko miettinyt millaista nuoren naisen itsensä etsintä olisi nyt 2010-luvulla?

Olin onnekas, kun sain elää nuoruuttani 1980-luvulla. Nykyään moni keskittyy omaan imagoon, selfieihin, on online ja avautuu 24/7. Tällaista julkista avautumista ei siihen aikaan ollut. Keskittyminen omaan tekemiseen, elämiseen, oli erilaista. Nykyään ei usein ehditä etsiskellä, muotoilla, vaan laitetaan heti online. Sääli.

Miten kirja muotoutui romaaniksi eikä esimerkiksi muistelmiksi?

Kokemani, näkemäni ja tuntemani sopii mielestäni romaanin materiaaliksi, ja tapani kirjoittaa omasta ja muiden elämästä on aina ollut tyyliltään dramatisoivaa. Thomas Mannistakin on todettu, että hän käytti romaaneissaan armottomasti perheenjäseniään esikuvana.

Olet valokuvaaja, kuvataiteilija ja kirjailija. Miksi kirjoitat?

Olen aina kirjoittanut. Lähtiessäni parikymppisenä maailmalle mukanani oli vihkosia ja päiväkirjaa. Kirjat, jotka olen kirjoittanut, olivat kuin iso taikina, jonka oli kasvettava rauhassa. Oli elettävä ja mietittävä asioita ensin, ja tarvitsin tiettyä ikää, jotta voisin käsitellä kirjojeni teemoja.

Ensimmäinen kirjasi oli tietokirja isästäsi, jalkaväenkenraali Adolf Ehrnroothista. Miten se syntyi?

Ryhdyin kirjoittamaan pian isäni kuoleman jälkeen. Peilasin kirjassani mediassa luotua kuvaa, jossa isä oli pelkistetty ikoniksi. Kuva ei valottanut mielestäni isäni moniulotteista persoonaa, josta ei voinut enää sanoa mitään kriittistä. Ja se tietysti tyttärenä otti aivoon, minähän tunsin hänet paremmin! Isäni oli nuori sotilas -kirja oli vapaan kerrontansa vuoksi epätyypillinen tietokirja.

Muutit 2003 Suomeen, mutta asut poikasi kanssa taas Hampurissa. Miltä kotimaa näyttää matkan päästä?

Olen asunut Saksassa lähes 30 vuotta. Mietin miksei Suomen kaltaisessa ihanassa maassa osata iloita potentiaalista, vaan katkeroidutaan ja etsitään syyllisiä, kun ei mene hyvin. Mihin sisu katosi? Nuorten jääkiekkoilijoiden voitosta osattiin iloita. Siitä päätellen Suomi tarvitsee sankareita.

Veteraanien sukupolvi on siirtymässä syrjään, mutta uudet sankarit voivat olla yh-äitejä, opettajia tai taiteilijoita eivätkä vain kenraaleja tai veteraaneja tai urheilijoita. Ilon aiheita löytyy, siitä olen vakuuttunut.

Karin Ingrid Louise Ehrnrooth: Hamburg Blues. Romaani

Suom. Marjo Toivonen ja Karin Ehrnrooth (Gummerus)

Me Naisten testiryhmä arvosteli uusimman SingStar-pelin. 

Vaikka ei erityisemmin välittäisi konsolipeleistä, laulupelit ovat varma viihdyttäjä. Karaokea pelimuodossa kotona!

PlayStation lanseerasi vastikään laulupelien klassikon uusimman version, SingStar Celebrationin. Konsepti on tuttu edellisistä versioista, mutta  peli on nyt osa PlayStationin PlayLink-pelisarjaa, jonka ideana on yhteinen hauskanpito perheen tai ystävien kesken matalalla kynnyksellä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että erillisiä mikrofoneja ei enää tarvita, vaan mikrofonina voi käyttää omaa älypuhelintaan.

Mikrofonisovellus ladataan älypuhelimeen, ja laitteet yhdistetään keskenään. Helppoa, sitten vain laulamaan! Pelissä voi olla mukana yhtä aikaa kaksi puhelinmikrofonia, joten jos haluaa laulaa isommalla porukalla, puhelimia pitää kierrättää ryhmän kesken. Sitä varten pelissä on olemassa enintään kahdeksan pelaajan biletila. Muut vaihtoehdot ovat perinteiset yksinlaulu ja kahden pelaajan battle.

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta, mutta sinänsä eroa entiseen ei ole. Pisteitä ropisee. Hieman kyllä mietityttää, voiko puhelimen mikrofonin laatu tai jokin muu elementti vaikuttaa siihen, kuka saa eniten pisteitä. Onko tämä tekniikkalaji muutenkin kuin laulun osalta?

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta.

Pelissä tulee mukana vaatimattomat 30 kappaletta, jotka edustavat enimmäkseen uudempaa pop-tuotantoa. Jos ei ole kuunnellut viime vuosien radiohittejä tai on muuten vain nostalgiannälkäinen, joutuu nopeasti ostamaan SingStore-kaupasta lisää kappaleita lauleltavaksi. Sillä kun kerran aloittaa, ei tee ihan heti mieli lopettaa lauleskelua.

Tekniset ominaisuudet: 4/5

Biisivalikoima: 2/5

Hauskuus: 5/5

SingStar Celebration PS4:lle, 19,90 €.

Tänä jouluna ei tarvitse ihmetellä, minkä kirjan kääräisee pakettiin. Näillä vinkeillä ostat oikean kirjan niin romantikolle, nostalgikolle, feministille kuin lukutoukalle. 

Naisasiaa jokatytölle

Feminismikö muka takakireää? Höpöhöpö. Vuoden hauskimmat teokset käsittelevät niin railakkaasti naisen elämää, että niitä sopii kääräistä pakettiin niin parhaalle tyttökaverille kuin kummitytölle. 

Ruotsissa tunnetun Liv Störmquistin sarjakuvia lukiessa ei voi kuin huokailla ja ihmetellä, miten joku voi olla samaan aikaan niin viisas, taitava, hauska ja syvällinen kuin Liv! Aiemmin hän on tutkinut naisen sukupuolielimeen liitettyjä tabuja, uusissa albumeissa hän kyseenalaistaa viiltävän ironiseen tyyliinsä sellaisia länsimaisen kulttuurin totuuksia kuten parisuhde, romanttinen rakkaus, avioliitto ja kapitalismin synnyttämä äärimmäinen rikkaus.

Iltasatuja kapinallisille tytöille -kirja sisältää sadan todellisen tytyön tai naisen tarinan. Upean kuvituksen ovat toteuttaneet 60 kuvittajaa ympäri maailmaa. Meribiologi Sylvia Earlen muotokuva on Geraldine Syn.
Iltasatuja kapinallisille tytöille -kirja sisältää sadan todellisen tytyön tai naisen tarinan. Upean kuvituksen ovat toteuttaneet 60 kuvittajaa ympäri maailmaa. Meribiologi Sylvia Earlen muotokuva on Geraldine Syn.

 

Elena Favillin ja Francesca Cavallon upeasti kuvitetussa teoksessa kerrotaan prinsessasatujen sijaan, miten esimerkiksi Brontën sisaruksista, Michelle Obamasta tai Coco Chanelista kasvoi naisia, jotka muuttivat maailmaa? Tämä satukirja sopii kaikenikäisille. Se hymyilyttää, inspiroi ja muistuttaa siitä, että vaikka paljon on saavutettu, tasa-arvoon on meillä Pohjolassakin vielä pitkä matka.

Pitkien lukuromaanien ystäville

Tänä vuonna on helppo löytää lahjakirja heille, jotka haluavat käpertyä koko joulunpyhiksi peiton alle romaani kainalossa.

Hanya Yanagiharan tuhatsivuinen Pieni elämä alkaa viattomana New Yorkin yliopisto- ja galleriamaailmaan sijoittuvana ystävyyden kuvauksena, mutta kääntyy pian kuristavaksi sairauskertomukseksi. Silti tarinaa ei voi jättää kesken, niin upeasti se on kirjoitettu, niin läheisiksi sen henkilöt käyvät.

Runsaat 700-sivuinen Nathan Hillin Nix kertoo yliopisto-opettajasta, joka haluaa selvittää, miksi äiti hänet aikoinaan hylkäsi. Taiturimainen kerronta kuljettaa lukijan läpi Amerikan lähihistorian aina Norjaan ja takaisin. 

Zadie Smithin Swing Time on niin tarkka kahden tytön ystävyyden kuvaus, että lukijan mieleen palautuu kaikki hylkäämisen ja mustasukkaisuuden tunteet, joita nuorena ystäviään kohtaan tunsi. 

Myös hollantilaisen Herman Kochin Pormestari ja norjalaisen Anne B. Ragden Perintötila ovat vetäviä lukuromaaneja, jotka varmasti ilahduttavat kirjailijoiden faneja. Tuttuun tapaan Kochin romaanin päähenkilönä on jälleen keski-ikäinen, hyväosainen mies – tällä kertaa pormestari - jonka ajatuksille lukija saa hyväntahtoisesti nauraa. Tarinan jännite syntyy, kun pormestari alkaa epäillä vaimoaa pettämisestä.

Ragden tuore suomennos palaa Neshovin sikatilalle. Jokainen Berliinin poppelit -trilogian lukenut haluaa tietää, mitä hullunkuriselle perheelle nykyään kuuluu.

Romantikolle ja kokeilijalle

Rakkaudesta on tänä vuonna kerrottu monta koskettavaa tarinaa. Omaperäisimmät niistä perustuvat osittain kirjailijoiden omiin kokemuksiin: elämä on yllättänyt käänteillä, joista on ollut pakko kirjoittaa, niin uskomattomia tai tärkeitä ne ovat olleet. Traagisten rakkaustarinoiden ystävä tai ikuinen etsijä ahmaisee nämä:

Selja Ahavan Ennen kuin mieheni katoaa -romaani käynnistyy, kun päähenkilön mies kertoo yhtäkkiä haluavansa olla nainen. Kurkkua kuristavassa tarinassa kuvataan, miltä tuntuu, kun mies vähä vähältä katoaa ja tilalle kasvaa vieras nainen.

Entä mitä tapahtuu, kun perheenäiti rakastuukin naiseen? Essi Kummu hyvästelee romaanissaan kaikki elämänsä kaksilahkeiset ja kuvailee samalla hersyvästi, millaista on olla murrosikäisen vanhempi.

Laura Gustafsson halusi kirjoittaa kaikkea häpeää vastaan ja syntyi Pohja: nuoren naisen hurja kasvukertomus syömishäiriöineen, itseinhoineen ja miessekoiluineen. Taidokkaan kirjailijan ironinen ääni lievittää kirjan surua ja rankkuutta.

Elena Ferranten Napoli-sarjan fania voi ilahduttaa kirjailijan itsenäisellä romaanilla Hylkäämisen päivät, joka on hurja tarina jätetyn naisen tuskasta ja psyyken hajoamisesta.  

Menneen maailman lumoa

Seilin saaren menneisyys mielisairaalana on viime aikoina kiehtonut monia taitelijoita. Tänä vuonna sattumalta niin Katja Kallion Yön kantaja kuin Johanna Holmströmin Sielujen saari kertovat saarelle suljetuista hulluista naisista.

Heidi Köngäksen Sandra on hieno sukupolviromaani, jossa kerrotaan, miltä tuntuu, kun sisällissota pyyhkäisee omaan pihaan.  Lähempään historiaan sijoittuu Kjell Westön sukutragedia Riikinkeltainen taivas, joka huokuu Helsinki-nostalgiaa.

Kiinnostavat naisten elämäkerrat ovat harvassa, mutta Hanna-Reetta Schreckin Ellen Thesleffin elämäkerta Minä maalaan kuin jumala on poikkeuksellisen hieno kirja rohkeasta taiteilijasta ja kosmopoliitista.