Elokuvaohjaaja Saara Cantell kuvasi Tulen morsianta Ahvenanmaalla. Kuva: Akseli Valmunen / Sanoma-arkisto
Elokuvaohjaaja Saara Cantell kuvasi Tulen morsianta Ahvenanmaalla. Kuva: Akseli Valmunen / Sanoma-arkisto

Miksi teet elokuvia naisista? ohjaaja Saara Cantellilta kysytään.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Saara Cantell vietti nuoruutensa kuvaten lyhytelokuvia äitinsä kaitafilmikameralla ja tiesi jo 13-vuotiaana haluavansa elokuvantekijäksi. Nyt plakkarissa on muun muassa seitsemän pitkää elokuvaa, taiteen tohtorin titteli ja lukuisia palkintoja niin Suomesta kuin ulkomailtakin.

Tie ei ole ollut täysin mutkaton. Cantellia kiinnostavat tarinat eivät kaikkien mielestä ole aina olleet kertomisen arvoisia.

– Välillä on tullut palautetta, että aihe on liian epäkiinnostava ja marginaalinen. Meillä Suomessa on melko vahvat normit siitä, mitkä ja kenen tarinat ovat tärkeitä. Sellaista ajattelua olisi hyvä kaikkien kyseenalaistaa, Cantell toteaa.

Cantellilta kysellään esimerkiksi usein, miksi hän tekee elokuvia naisista. Se on hänestä omituista.

– Kyllähän elokuva kertoo ihmisyydestä ihan yhtä lailla, vaikka päähenkilönä olisi nainen.

Valheen ja todellisuuden rajalla

Naiset ovat keskipisteessä myös ohjaajan uutuuselokuvassa Tulen morsian, joka kertoo Ahvenanmaan noitavainoista 1600-luvulla. Cantellille oli tärkeää, ettei katsoja jäisi vain tapahtumien ulkopuoliseksi seuraajaksi.

– Halusin kuvata esimerkiksi seksin ja väkivallan tavalla, jolla elokuvan henkilöt ne kokevat. Se oli suuri haaste.

Vaikka Cantellin elokuvien tarinat ja kohdeyleisöt vaihtelevat, hän huomaa palaavansa aina samojen teemojen pariin. Niin myös Tulen morsiamessa.

– Käsittelen paljon valheen ja todellisuuden rajaa sekä oman identiteetin löytämistä. Minua kiinnostaa myös se, missä määrin ihminen on vapaa tekemään itse valintansa. Nämä kysymykset kietoutuvat jollain tavalla yhteen kaikissa elokuvissani.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Me Naiset valitsi naisten kirjallisuuden keskeiset klassikot. Onko 50 Shades of Gray ja Tiina saa suukon luettu?

Saitko 100/100 Kirjojen Suomen Pätemistestistä? Tietysti, mutta luuletko olevasi kovakin naisten kirjallisuuden tuntija? Veikkaatko, että olet lukenut oleellisimmat tyttökirjat, chick lit -helmet ja naisten suosikkiromaanit vuosien varrelta?

Testaa suurehkosta Me Naisten tyttökirjallisuuspätemistestistä, montako 90 merkkiteoksesta olet lukenut!

 

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****