Leena Sharma lähti juttusille perussuomalaisten kanssa. Kuva Tommi Tuomi/Otava
Leena Sharma lähti juttusille perussuomalaisten kanssa. Kuva Tommi Tuomi/Otava

Leena Sharma tekee työnsä hyvin: hän taustoittaa, pohtii ja penkoo.

Politiikantoimittaja Leena Sharman tuoreeseen kirjaan tarttuu innostuneena. Perussuomalaisten vaali­jytkystä on aikaa, ja sittemmin puolueen kansanedustajat ovat värittäneet lehtien palstoja milloin milläkin kohulla.

Koska selitykset ”kännissä ja läpällä” antavat vain kummallisen kuvan luottamustehtävien hoitamisesta, onkin jo aika kuopaista syvemmälle perussuomalaisuuden pinnan alle. Keitä ovat perussuomalaiset­ ja millaisena he Suomen näkevät?

Leena tekee työnsä hyvin: taustoittaa, pohtii ja penkoo. Hän kirjoittaa vetävästi eikä kaihda omien mielipiteidensä ja asenteiden tuomista julki. Se on paitsi virkistävää myös tarpeen, sillä kuten lukijakin huomaa, yhtä totuutta ei ole.

Kirja vie lukijan muun muassa Brysseliin, Lieksaan, Joensuuhun ja Itä-Helsinkiin. Kun lieksalainen kasvohunnutettu käännynnäismuslimi Sara toteaa, että paikkakunnan muslimien yhteisö on ”perseestä”, lukijan mieli avartuu enemmän kuin viikon matkalla Rodokselle. Juuri siinä teos on kaikkein parhaimmillaan: se tutustuttaa ihmisiin,­ joita ei muuten ehkä kohtaisi.

Leena Sharma:

Ne – kohtaamisia perus-Suomessa

Otava