Leena Sharma lähti juttusille perussuomalaisten kanssa. Kuva Tommi Tuomi/Otava
Leena Sharma lähti juttusille perussuomalaisten kanssa. Kuva Tommi Tuomi/Otava

Leena Sharma tekee työnsä hyvin: hän taustoittaa, pohtii ja penkoo.

Politiikantoimittaja Leena Sharman tuoreeseen kirjaan tarttuu innostuneena. Perussuomalaisten vaali­jytkystä on aikaa, ja sittemmin puolueen kansanedustajat ovat värittäneet lehtien palstoja milloin milläkin kohulla.

Koska selitykset ”kännissä ja läpällä” antavat vain kummallisen kuvan luottamustehtävien hoitamisesta, onkin jo aika kuopaista syvemmälle perussuomalaisuuden pinnan alle. Keitä ovat perussuomalaiset­ ja millaisena he Suomen näkevät?

Leena tekee työnsä hyvin: taustoittaa, pohtii ja penkoo. Hän kirjoittaa vetävästi eikä kaihda omien mielipiteidensä ja asenteiden tuomista julki. Se on paitsi virkistävää myös tarpeen, sillä kuten lukijakin huomaa, yhtä totuutta ei ole.

Kirja vie lukijan muun muassa Brysseliin, Lieksaan, Joensuuhun ja Itä-Helsinkiin. Kun lieksalainen kasvohunnutettu käännynnäismuslimi Sara toteaa, että paikkakunnan muslimien yhteisö on ”perseestä”, lukijan mieli avartuu enemmän kuin viikon matkalla Rodokselle. Juuri siinä teos on kaikkein parhaimmillaan: se tutustuttaa ihmisiin,­ joita ei muuten ehkä kohtaisi.

Leena Sharma:

Ne – kohtaamisia perus-Suomessa

Otava

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****

 

Saiko Neumann sydämesi pamppailemaan? Hoilotitko kovaan ääneen Eppujen suurimpia hittejä?

 

 

Tässä musavisassa selviää kuka muistaa –  ja kuuli –  suurimpien Suomi-hittien sanat oikein.

Lisää biisien lyriikoita ja rokkitarinoita voi lukea tänä syksynä ilmestyneistä kirjoista:

Eppu Normaali: Kaikki sanat (Siltala), Salla Nazarenko: Neumann –  Dingo-kipparin käsikirja (Into), Timo Kalevi Forss: Gösta Sundqvist – Leevi and the Leavingsin dynamo ja Dave Lindholm: Sanat (Johnny Kniga)